De Amerikaanse markten bleven deze week inzakken, met als uitzondering één groene sessie op woensdag, geboekt met een paar rode dagen om de week te openen en te sluiten. De Dow Jones noteerde zijn vijfde achtereenvolgende week waarin de blue chip-index nog eens 2,0% verloor sinds maandag. De S&P 500 daalde deze week met 2,9%, terwijl de technologiezware NASDAQ met 3,5% daalde. Ondanks besprekingen over een staakt-het-vuren tussen Rusland en Oekraïne, blijft de aanhoudende oorlog de stemming onder beleggers drukken.

Deze week kwam ook een kern-CPI-rapport uit, dat de hoogste inflatiewaarde in meer dan veertig jaar had, terwijl de Amerikaanse economie blijft worstelen met stijgende inflatiecijfers. De Federal Reserve heeft aangekondigd dat het haar eerste renteverhoging sedert het begin van de COVID-19-pandemie doorvoert, aangezien de kwartpuntverhoging voor aanstaande woensdag is gepland.

Groeiaandelen bleven vast zitten in een van de slechtste winstomgevingen in de recente geschiedenis. SaaS-bedrijven zoals Asana (NYSE:ASAN) en DocuSign (NASDAQ:DOCU) waren de laatste slachtoffers, aangezien de aandelen daalden met respectievelijk 24,9% en 26,7% na hun winstrapporten.

Rivian (NASDAQ:RIVN) bereikte nieuwe dieptepunten na alweer een teleurstellend winstrapport en een scherpe verlaging van de productiecijfers voor 2022. De fabrikant van elektrische vrachtwagens rapporteerde een groter dan verwacht verlies en miste ook inkomsten, waardoor de aandelenkoers deze week met 20,7% daalde.

Chinese ADR-aandelen kregen deze week klappen nadat een SEC-rapport suggereerde dat sommige bedrijven hun financiële gegevens nog moesten indienen bij Amerikaanse accountants. Nadat het stof was neergedaald, was Nio (NYSE:NIO) met 14,8% gedaald, AliBaba (NYSE:BABA) met 12,9% en JD.Com (NASDAQ:JD) met 24,2% bij het sluiten van de week. De meeste ADR's worden momenteel op meerjarige dieptepunten verhandeld, aangezien de aanhoudende dreiging van schrapping in combinatie met het hardhandig optreden van de Chinese regelgeving het potentieel voor deze bedrijven op korte termijn heeft verstikt.

 

In groot technisch nieuws voegde Amazon (NASDAQ:AMZN) zich bij rivaal Alphabet (NASDAQ:GOOGL) omdat het een langverwachte aandelensplitsing van 20 voor 1 aankondigde die bij sluiting van de handel op 3 juni van kracht wordt, waarbij op 6 juni 2022 voor het eerst in de gesplitste aandelen kan worden gehandeld. Amazon sloot de week vlak af, met een stijging van 0,06%. Ondertussen zette Meta Platforms (NASDAQ:FB) zijn achteruitgang voort toen Rusland zijn Instagram-platform verbood nadat het bedrijf zijn regels rond haatzaaiende uitlatingen had gewijzigd om gewelddadige bedreigingen tegen Rusland en zijn soldaten toe te kunnen staan. De aandelen van FB daalden deze week met 6,52%.

Wereldwijde markten

De wereldmarkten bleven samen met de Amerikaanse markten tuimelen terwijl de wereld wacht op een oplossing voor de geopolitieke onrust in Oekraïne. In Azië bleven de belangrijkste indices dalen: de Nikkei daalde met 1,84%, de Hang Seng-index daalde met 3,54% en de Shanghai Stock Exchange verloor 3,75% tijdens de week. In Europa was het verrassend anders: de FTSE 100 en de DAXX in Duitsland stegen met respectievelijk 2,41% en 8,04%, terwijl de CAC 40 in Frankrijk met 6,33% steeg. De markten werden gevoed door financiële instellingen en autofabrikanten, evenals door lokale grondstoffenspelers die meer omzet kregen als gevolg van sancties tegen Rusland.

Grondstoffen in de schijnwerpers

Terwijl de futures op ruwe olie daalden bij het sluiten van de week, waren ze gloeiend heet aan het begin van de week met het bereiken van multi-decennium-highs. In alle benchmarks daalden de prijzen voor ruwe olie met 6% ten opzichte van vorige week, voor de grootste opeenvolgende daling sinds november 2021. Toch zal het moeilijk worden om de prijsstijging van 20% van vorige week te evenaren. De VS en andere G7-landen hebben eerder deze week Russische olie verboden en de status van bevoorrechte handelsnatie ingetrokken.

Na boven de $2.000 per ounce te zijn gestegen, ging het goud omlaag bij het sluiten van de week. Goud blijft handelen rond de hoogste prijzen ooit die in augustus 2020 werden vastgesteld, aangezien aanhoudende marktvolatiliteit en een recordhoge inflatie beleggers naar de veilige haven edelmetaal duwen.

 

Crypto

Alle ogen waren gericht op het uitvoerend bevel van president Biden dat woensdag uitkwam. Hoewel het document zelf niet veel inzicht gaf in hoe de VS digitale activa in de toekomst zullen reguleren, erkent het wel het potentieel voor crypto's als activaklasse. Biden en de federale agentschappen zullen ook onderzoeken hoe de VS een digitale versie van de dollar kunnen invoeren.

Na het uitvoerend bevel steeg BItcoin kort tot boven $ 42.000, voordat het terugviel om de week vlak te sluiten, net boven $ 39.000. Ethereum daalde deze week met 1,26%, aangezien de op een na grootste cryptocurrency volgens marktkapitalisatie nog steeds wordt afgewezen wanneer deze terugkeert naar het prijsniveau van $ 3.000. Terra zette zijn hot streak voort toen het Luna-token deze week nog eens 10,4% won.

Andere mega-caps zoals Solana, Avalanche en Cardano bleven deze week zwakte vertonen, terwijl XRP en Polkadot respectievelijk 12,8% en 10,4% hoger stegen. Betalingsgigant Stripe betrad deze week ook de crypto-sector en voegde zijn betalingsplatform toe voor crypto-gerelateerde bedrijven, evenals digitale portemonnees, exchanges en NFT-marktplaatsen.

Volgende week op de markten

Een rustige week op de markten wacht op u, wanneer er geen onverwachte dingen gebeuren 😊