Handelen in Bitcoin

De nieuwste aanwinst onder de wereldvaluta is Bitcoin. Deze elektronische vorm van geld mag zich verheugen in een snel toenemende populariteit. Op het internet word Bitcoin op steeds meer plaatsen geaccepteerd en de media smullen van deze successtory. De door Satoshi Nakamoto (pseudoniem van een onbekend persoon of groep)  gecreëerde internet-valuta heeft geen land of centrale bank achter zich die het geld uitgeeft en reguleert.  Bitcoin maakt gebruik van open source software en is beveiligd door cryptografie. Overheden kunnen er praktisch geen controle of invloed op uitoefenen. Dit maakt de Bitcoin uniek en aantrekkelijk ten opzichte van de traditionele valuta.

Bitcoin koers

De koers van Bitcoin is de afgelopen jaren aardig opgelopen, zoals ook te zien is in de grafiek onderaan dit artikel. De koers is in een paar jaar tijd gestegen van bijna niets tot enkele tienduizenden dollars. Deze stijging heeft Bitcoin te danken aan verschillende factoren. Eén daarvan is de toenemende populariteit onder gebruikers. Doordat meer mensen het willen gebruiken in het online betalingsverkeer stijgt de vraag naar de Bitcoin. De verwachting is dat het gebruik van de Bitcoin als betaalmiddel nog sterk kan gaan toenemen.

Speculatie is een andere prijs opdrijver. De enorme koersstijging van de afgelopen jaren en de toenemende bekendheid van Bitcoin onder het grote publiek, trekt speculanten aan. Mensen die een graantje mee willen pikken van de koersstijging van deze nieuwe munt.

Een andere, niet te onderschatten factor, is de toenemende onzekerheid m.b.t. waardevastheid van de grote wereldvaluta (Dollar, Euro, Yen, Britse Pond). De centrale banken van de respectievelijke landen hebben de laatste jaren enorme hoeveelheden nieuw geld gecreëerd. Dat komt de waardevastheid van deze valuta en daarmee ook het vertrouwen wat deze valuta genieten, niet bepaald ten goede. In het geval van de Bitcoin is er geen centrale bank of overheid die naar believen meer Bitcoins kan bijmaken. De toename van het aantal Bitcoins is beperkt. Dat maakt deze munt in potentie tot een uitstekende hedge tegen inflatie. Voorwaarde daarvoor is natuurlijk wel dat de koers wat stabiliseert. Nu is het allemaal nog erg volatiel.

Handelen in Bitcoin

Beleggers en traders die willen profiteren van de oplopende Bitcoin koers kunnen natuurlijk gewoon één of meer Bitcoins aanschaffen. Nadeel daarvan is, dat je met de huidige koers van Bitcoin, flink wat geld neer moet leggen voor het kopen van één Bitcoin. Maar uiteraard kan je ook een deel(tje) van een Bitcoin kopen.

Een andere mogelijkheid is om Bitcoin te verhandelen m.b.v. cfd’s. Dit biedt een aantal belangrijke voordelen, maar lever ook extra risico op:

  1. Met cfd’s kan men zowel long als short posities innemen. Er kan dus gespeculeerd worden op een stijging en op een daling van de waarde van de Bitcoin.
  2. Met cfd’s kan met een hefboom worden gehandeld in de onderliggende waarde. 
  3. De handel met cfd’s is erg liquide. De orderuitvoer is direct tegen de op dat moment geldende koers. U blijft nooit met uw stukken zitten.

Het gebruik van CFD's met hefboomwerking versterkt zowel winst als verlies. Het geeft dus extra risico op het verlies van kapitaal.

In Nederland biedt de bekende cfd broker Plus500 handel in Bitcoins aan. Bij Plus500 kunt u handelen op een geavanceerd intuïtief tradingplatform . Plus500 heeft als bijkomend voordeel dat u nooit meer kunt verliezen dan uw inleg. Lees meer over deze broker in onze Plus500 review of bezoek direct de Plus500 website.

Ook bij de internationaal goed bekend staande cfd broker eToro is het mogelijk om te handelen in Bitcoin. Lees hier meer over op de website van eToro

*CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Kansen en risico’s

In Bitcoins handelen biedt de trader volop kans op een bovengemiddeld rendement. De koers van Bitcoin is nog zeer volatiel en kan in een dag soms met tientallen procenten stijgen of dalen. Hierdoor kunnen, zeker met cfd’s, enorme winsten worden behaald, maar de risico’s zijn navenant. U kunt ook heel snel uw gehele kapitaal verliezen wanneer u niet voldoende aan risicobeheersing doet. Het gebruik van een strakke stoploss is dan ook zeker aan te raden bij de handel in Bitcoin.