Aandelen of index opties zijn voor de meeste beleggers een bekend begrip. Ze hebben er ervaring mee of weten op z'n minst wat het zijn en hoe een optie ongeveer werkt. Bekende onderliggende waarden waarop veel in opties wordt gehandeld zijn de AEX, S&P500 en DAX, maar ook individuele aandelen zoals Apple, Microsoft of Tesla. Ook in grondstoffen als olie en goud kan met opties worden gehandeld.

Opties zijn, zoals bekend, beleggingsproducten met een hefboomwerking. De hefboomwerking van opties varieert en is afhankelijk van een aantal factoren zoals de uitoefenprijs ten opzichte van de huidige koers van de onderliggende waarde, de resterende looptijd van de optie, etc.

Opties kunnen via een aandelenbroker aangekocht worden op de beurs. Daar zijn natuurlijk transactiekosten mee gemoeid. Deze moeten meegenomen worden in de totale kostprijs van de optie en beïnvloeden daarmee de hoogte van de hefboom.

Optie cfd

Opties zijn dus instrumenten waarmee met een hefboom kan worden geprofiteerd van een koersstijging of daling van de onderliggende waarde. CFD broker Plus500 is nu met iets nieuws gekomen. Ze bieden handel in cfd's met als onderliggende waarde bepaalde optieseries. Dit is dus een hefboomproduct (het CFD), met als onderliggende waarde een ander hefboomproduct (het optiecontract). Voor meer uitleg over wat een cfd nu precies is, lees het artikel: Wat is een CFD?.

De onderliggende waarde van het cfd heeft, in het geval van een optiecontract, zelf al een hefboom. Deze wordt vermenigvuldigd met de hefboom van het cfd. Bij Plus500 is deze hefboom 1:5. Het cfd zal dus de stijging of daling van het optiecontract met een factor 5 versterken.

We geven een voorbeeld. We nemen een optiecontract op de AEX. Het is een call optie met uitoefenprijs 530 en een looptijd van een maand. De AEX staat op 524 op het moment dat de positie wordt geopend. De premie die moet worden betaald als de optie op de beurs moet worden gekocht is 6 euro. Dat is dus 600 euro voor één contract. Bij Plus500 open je een cfd positie met die optie als onderliggende waarde en hoef je slechts 120 euro aan marge aan te houden op je rekening. Voor een investering (lees marge op je rekening) van 600 euro krijg je de exposure tot 5 contracten.

Dus stel dat de AEX stijgt tot 546. Het optiecontract dat op de beurs is gekocht is dan 16 euro waard (546 - 530). Een winst van 10 euro. Dat is 1000 euro winst op het complete contract (optiepremie x 100).

Bij Plus500 is met dezelfde investering van 600 euro een 5 x zo grote winst behaald, namelijk 5000 euro. Immers hadden we daar exposure aan 5 optiecontracten i.p.v. één. De winst op het optiecontract wordt dus versterkt met een factor 5. Let wel op: mocht de koers de verkeerde kant op gaan dan loopt het verlies ook 5 keer zo snel op. Weet dus waar je aan begint. Over het algemeen kan je stellen dat hoe groter de hefboom is, hoe risicovoller het is. Echter, voor beleggers met ervaring met derivaten als opties, turbo,s, futures en cfd's, kan dit een mooie aanvulling zijn in het arsenaal om de markten mee te bespelen.

Plus500

Cfd broker Plus500 biedt handel in cfd's op verschillende optieseries. Onderliggende waarden zijn o.a. de grote indices zoals de S&P500, DAX en AEX, maar ook individuele aandelen (o.a. Amazon, Apple en Tesla) en goud en olie opties kunnen worden verhandeld. Voor de complete lijst met opties KLIK HIER.

*Risicowaarschuwing Plus500: 82% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

Plus500CY Ltd geautoriseerd en gereguleerd door CySEC (#250/14)

Plus500UK Ltd geautoriseerd en gereguleerd door de FCA (#509909)