Bear markt 

Verreweg de meeste beleggers voelen zich het meest op hun gemak in een stijgende markt. Ze kopen aandelen, call opties, turbo’s long en nemen long cfd posities in. Op het moment dat de markt dreigt te draaien blijven ze in het slechtste geval zitten in hun longpositie, in de hoop dat het tij weer ten goede keert. In het beste geval sluiten ze hun longpositie en blijven werkeloos aan de zijlijn staan wachten tot ze weer kansen op een stijging zien. Op dat moment zullen ze weer longposities innemen. Het mag duidelijk zijn dat deze beleggers belangrijke kansen aan de shortzijde laten liggen.

Wanneer een shortpositie innemen?

De timing van het innemen van een bepaalde positie is natuurlijk altijd het meest lastig. Men kan shortposities innemen op fundamentele gronden. Bijvoorbeeld wanneer men vindt dat een bepaalde asset te hoog gewaardeerd is of wanneer een economische neergang wordt verwacht waarbij een lagere waardering van aandelen  en/of bepaalde grondstoffen hoort. Precieze timing op fundamentele gronden is lastig. Daarom zal een belegger in dit geval een shortpositie innemen waarbij tijd geen cruciale factor is. Short gaan in aandelen, instappen in een bearmarkt ETF of het kopen van een langlopende put optie behoort tot de mogelijkheden. Het is dan niet erg als men er wat betreft de timing een paar maanden naast zit.

Een andere veelgebruikte methode om de markt te timen is technische analyse. Technische analyse stelt de belegger in staat zijn aan of verkoop wat preciezer te timen. Door het bestuderen van de grafiek en gebruikmakend van verschillende indicatoren wordt een instappunt gekozen met de beste risico/rendement verhouding. Ook zijn d.m.v. technische analyse precieze stoploss niveau’s te bepalen.

Technische analyse is, veel meer dan fundamentele analyse, geschikt om op kortere termijn handelssignalen te genereren. Instrumenten die hier goed bij passen zijn opties, futures, turbo’s en CFD’s. Met name het CFD (Contract For Difference) is een zeer geschikt instrument om mee in te spelen op korte termijn handelssignalen. Het is een zeer flexibel instrument met veel mogelijkheden (stoploss, trailingstop, etc.). Geen wonder dat het aantal beleggers dat gebruik maakt van CFD’s sterk toeneemt de laatste jaren. Let wel op: CFD's zijn complexe financiële instrumenten en alleen geschikt voor ervaren traders. Lees meer over CFD’s in het artikel: Wat is een CFD?

Er zijn verschillende goede CFD brokers actief op de Nederlandse markt. De belangrijkste zijn:

 

Wilt u meer weten over deze en andere CFD brokers? Lees dan het artikel Een CFD Broker kiezen.

*CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Longposities in een bearmarkt

Denk nu niet dat verdienen in een bearmarkt alleen bestaat uit het innemen van shortposities. De bewegingen in een bearmarkt kunnen vrij heftig zijn zowel naar beneden als naar boven. Een opgaande beweging in een bearmarkt noemen we een bearmarket rally. In het ideale geval weet men de draaipunten goed te timen (m.b.v. technische analyse) en maakt men winst bij zowel de opgaande als de neerwaartse bewegingen.

De meeste beleggers voelen zich het meest op hun gemak bij het speculeren op opwaartse bewegingen. Toch zijn ook de dalingen zeer de moeite waard. Dalingen zijn vaak sneller en heftiger dan de stijgingen. Dit komt doordat er bij dalingenregelmatig paniek uitbreekt onder beleggers waarbij iedereen tegelijkertijd van zijn stukken af wil. Hierdoor kunnen in korte tijd zeer scherpe dalingen ontstaan. Er kan dan ook in korte tijd enorm veel winst worden gemaakt met zo’n paniekdaling. Maar waar veel winst kan worden gemaakt, bestaat over het algemeen een evenredig grote kans op verlies. Bij het gebruik van een hefboom-product als het CFD worden zowel wist als verlies versterkt. Het kan dan ook resulteren in het verlies van kapitaal. Dus wees voorzichtig!