Een beurscrash! niets boezemt beleggers meer angst in dan dit gevreesde fenomeen. We kennen allemaal de cliché beelden van Amerikaanse beurshandelaren en bankdirecteuren die zich van een hoog gebouw werpen omdat ze hun hele fortuin (en dat van anderen onder hun beheer) in enkele dagen hebben zien verdampen. Een beurscrash wordt ook altijd, met de nodige dramatiek en overdrijving, breed uitgemeten in de media. Dit is alleen maar extra olie op het vuur. Het maakt beleggers nog angstiger, waardoor de koersen nog harder dalen. Bij een beurscrash daalt de beurs met tientallen procenten in een tijdsbestek van een dag tot enkele weken. Als belegger moet je, tussen al dit koers- en mediageweld, over stalen zenuwen beschikken om te blijven zitten in je aandelenposities. de meeste beleggers kunnen dit uiteindelijk niet en verkopen tegen de tijd dat de koersen het dieptepunt bijna hebben bereikt. om vervolgens de koersen, in de weken na de bodem, omhoog te zien schieten in de rebound rally. ze durven pas weer in te stappen als deze rally tegen z'n einde loopt....
Leren van het verleden
Er zijn in het (recente) verleden verschillende grote beurscrashes geweest en er zullen er in de toekomst nog vele komen. Dat is de realiteit waar je als belegger mee moet leren leven en vooral ook mee moet leren omgaan. De meeste beleggers worden door schade en schande wijs. Ze moeten dus eerst (een paar keer) flink de mist in gaan, voordat ze met de risico's van een beurscrash om leren gaan. Een van de belangrijkste lessen: wees altijd kritisch naar het heersende sentiment. Of dat sentiment nou positief of negatief is. Beleggers overdrijven en de media versterken dit nog eens. De meest bizarre koersvoorspellingen worden gemaakt op de toppen en bodems in de markt. Neem afstand van de waan van de dag en ga niet mee in de halleluja stemming of in overdreven pessimisme. Leer van het verleden!
Geld verdienen aan een beurscrash
Iedere grote koersbeweging op de beurs biedt kansen op winst. Als je maar aan de goede kant van de trade zit. Een beurscrash is een extreme beweging en biedt dus ook kans op extreme winsten. De kunst is uiteraard: timing! Wanneer neem je een shortpositie in en wanneer is de bodem bereikt en switch je naar een longpositie? Technische analyse is een goed hulpmiddel bij het bepalen van in en uitstappunten. Belangrijk is om een plan te hebben en je daar aan te houden. Emotie moet zo veel mogelijk weg geschakeld worden. Op het moment dat je je door emotie laat leiden, kan je achter aansluiten bij de kudde die hoog koopt en laag verkoopt.
Als je in de gaten krijgt dat de markt bezig is met topvorming en je verwacht een flinke correctie of zelfs een beurscrash, dan is het goed om met een deel van je geld, of met al je geld (afhankelijk van hoe zeker je van je zaak bent) uit de markt te gaan. Een daling is natuurlijk moeilijk exact te timen, daarom zijn putopties met een looptijd van bijvoorbeeld een half jaar in zo'n geval geschikt. Voordeel van opties is dat je niet uitgestopt wordt zoals bij turbo's en dat het verlies beperkt is tot het geld wat in de opties is geïnvesteerd. De winsten kunnen fors zijn. Zeker als voor "out of the money" opties wordt gekozen, die na de crash "in the money" staan. rendementen van 1000% of meer zijn dan zeker haalbaar.
Wanneer je wat dichter op de markt zit en met technische analyse werkt dan kan het CFD een goed instrument zijn. Het CFD moet je pas inzetten wanneer de daling echt van start is gegaan (meestal wanneer een belangrijk steunniveau is doorbroken). Als een shortpositie wordt geopend met CFD's en de beurs stijgt nog een paar weken door, dan lopen de verliezen snel (te snel) op. Timing is bij CFD's dus belangrijker dan bij wat langer lopende opties. De winsten kunnen echter ook erg groot zijn bij het gebruik van CFD's.
Een voorbeeld:
Stel de AEX staat op 600 punten. U verwacht een forse daling, maar u bent pas zeker van uw zaak wanneer het steunniveau op 576 punten is doorbroken. Bij CFD broker Plus500* legt u een order in waarbij een shortpositie van 0,1 contracten automatisch wordt geopend bij een AEX koers van 574. De stoploss leggen we op 577 punten. Dat levert een maximaal verlies op van 50 euro mocht de trade de verkeerde kant op draaien. We verwachten een daling van zeker 100 AEX punten dus we nemen in dit geval pas winst bij een AEX stand van 474 punten. Dit levert een winst op van 2.000 euro. Om deze trade te openen is een marge vereist van 1140 euro.
Bovenstaand voorbeeld maakt duidelijk dat er m.b.v. CFD's grote winsten zijn te behalen, maar dat er met een strakke stoploss gewerkt moet worden omdat de verliezen anders flink op kunnen lopen.
Niet alleen aan de daling valt winst te behalen in een beurscrash. Na de crash veert de koers vanaf de bodem meestal scherp op. Dit komt doordat beleggers overdrijven. De koersen zijn te hard en te ver gedaald waardoor de koersen onrealistisch laag zijn geworden. Je kan het vergelijken met een ballon die onder water wordt geduwd. Zodra je hem los laat veert hij met kracht omhoog. Deze rally na de bodem duurt meestal wel een paar weken. Er zijn met een long trade mooie winsten aan te behalen.
Conclusie
Een beurscrash vormt een grote uitdaging voor beleggers. Jaren van zorgvuldig opgebouwde koerswinst kunnen er in enkele dagen door worden weggevaagd. Bewust met het risico van een crash omgaan is dus eigenlijk een must. Door goed geïnformeerd te zijn en kritisch te kijken naar het sentiment op de beurs kan men de risico's afdekken. Door op het moment zelf het hoofd koel te houden en met een plan te werk te gaan kunnen er zelfs hele mooie winsten uit een anders toch vervelende gebeurtenis worden gesleept.