In zilver wordt al sinds mensenheugenis gehandeld. Het edelmetaal staat bekend als "poor man's gold" en is al velen eeuwen in gebruik als vorm van geld en voor het vervaardigen van bijvoorbeeld sieraden. Tegenwoordig is het ook een belangrijk industrieel metaal dat vele toepassingen kent. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in huishoudelijke apparaten, batterijen, zonnepanelen, electronische circuits, etc.

Zilver is een van de meest geliefde metalen onder daytraders en mag zich verheugen in een vaste schare volgers. De reden dat zilver zo populair is bij handelaren is dat het zeer volatiel is. Veel volatieler bijvoorbeeld dan grote broer goud. De correlatie tussen het koersverloop van zilver en dat van goud is overigens groot (ongeveer 95%). De zilverkoers volgt dus in hoge mate de goudkoers. De uitslagen, zowel naar boven als naar beneden, zijn echter een stuk groter.

Zelf in zilver handelen

De makkelijkste manier om als particulier in zilver te handelen is via een online trading platform. Er wordt dan gehandeld m.b.v. cfd's. Hoe een cdf werkt kun je hier lezen: Wat is een cfd? Met cfd's kan men (het hoeft niet) met een hefboom handelen. De groote van de hefboom kan je zelf bepalen tot een bepaald maximum.

Om zelf te gaan handelen in zilver kunnen wij 2 Nederlandstalige brokers aanbevelen:

Plus500: Een van de bekendste cfd brokers in Nederland. Biedt een eenvoudig te gebruiken handelsplatform met voldoende mogelijkheden voor zowel de startende als de meer ervaren cfd handelaar.

*CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Plus500CY Ltd geautoriseerd en gereguleerd door CySEC (#250/14)

Markets.com: cfd broker met een uitstekende service en ondersteuning. Ze bieden een Handelsplatform met uitgebreide mogelijkheden. Ook zeer geschikt voor de meer gevorderde handelaar.

Relatie goudprijs en zilverprijs

Goud is een stuk duurder dan zilver. De waarde van zilver en goud ten opzichte van elkaar varieert historisch gezien tussen 20 tot 70 ounce zilver voor 1 ounce goud. Deze ratio fluctueert constant en wordt door zilvertraders gebruikt om te bepalen wanneer zilver te verkopen en goud te kopen en vice versa.

Prijsvorming zilver

Zilver wordt verhandeld in verschillende graden van zuiverheid (.9999, .9995, .9990, etc.) op verschillende commodities exchanges in de wereld. De bekendste en meest gevolgde exchange is de COMEX in de VS. Er is ook een grote commodities exchange in India waar zilver wordt verhandeld.

Er zijn verschillende factoren van invloed op de zilverprijs. De eerste is de industriële vraag. Zoals eerder aangegeven, kent zilver vele toepassingen. Het zit verwerkt in enorm veel producten die wij dagelijks gebruiken, zonder dat we het zelf weten. Als gevolg hiervan is de zilverprijs conjunctuur gevoelig. Als de wereldeconomie goed draait, dan stijgt de industriële vraag naar het edelmetaal. Andersom met een slecht lopende wereldeconomie, zal de vraag naar zilver afnemen.

Uiteraard heeft ook de aanbodzijde invloed op de zilverprijs. De twee belangrijkste bronnen voor zilver dat op de markt komt zijn scrap-zilver en nieuw zilver wat wordt gewonnen uit mijnbouw. scrap-zilver is gerecycled zilver afkomstig van allerlei producten, maar bijvoorbeeld ook van mensen die zilveren voorwerpen en sierraden verkopen als de zilverprijs hoog is.

Het zilver wat afkomstig is van mijnbouw komt maar voor 25% uit zilvermijnen.  Het merendeel wordt gewonnen als bijproduct uit mijnen die zich primair richten op andre metalen zoals bijvoorbeeld goud, koper en zink. De grootste producent van zilver in de wereld is Mexico, met ongeveer 15% van de wereldproductie, gevolgd door Peru, China en Australië. Soms zullen mijnbouwbedrijven hun zilver tijdelijk opslaan in tijden dat de prijs erg laag is, om het vervolgens op de markt te brengen als de prijs hoog is.

Een andere belangrijke factor bij de prijsvorming van zilver is de dollarkoers. Zilver wordt wereldwijd verhandeld in dollars. Als de dollar in waarde daalt, dan stijgt de prijs van zilver in dollars, terwijl de prijs in euro's bijvoorbeeld gelijk kan blijven of zelfs kan dalen. Daarnaast wordt zilver, net als grote broer goud, gezien als veilige vluchthaven. Dit geldt in tijden van geopolitieke onrust (oorlog), maar ook bij valutaire onrust en onzekerheid (angst voor dalende valutakoersen, inflatie) vlucht men in edelmetalen als veilige waardevaste haven.