Aandelen indices zijn populair om in te beleggen. De meeste indices zoals de Dow Jones, NASDAQ, S&P500, Nikkei, DAX, SMI, FTSE en onze lokale AEX, zijn dan ook geen vreemde namen voor de meeste handelaren en beleggers. Zoals er vele indices zijn, zo zijn er ook vele manieren om er in de beleggen. In dit artikel zal ik met name dieper in gaan op de mogelijkheid om in indices te handelen m.b.v. cfd’s.

Voordelen van beleggen in indices

Een van de belangrijkste voordelen van het beleggen in indices is de grote mate van liquiditeit. In de meeste indices vindt veel handel plaats en dat heeft zo zijn voordelen voor beleggers. Grote handelsvolumes houden de spread laag en dat maakt aan en verkopen een stuk goedkoper.

Grotere handelsvolumes zorgen ook voor een meer betrouwbare prijsvorming. Grote partijen kunnen minder makkelijk de prijs beïnvloeden aangezien er aan hun vraag of aanbod eenvoudig tegemoet kan worden gekomen.

Een ander belangrijk voordeel van beleggen in indices is de spreiding. Een index bestaat uit een groot aantal aandelen. Van enkele tientallen (zoals onze AEX) tot enkele honderden (S&P500). Het individuele bedrijfsrisico, wat erg hoog is bij het beleggen in één enkel bedrijf, valt bij het beleggen in indices dus nagenoeg weg. Men belegt of handelt in de markt (van een land of sector) als geheel.

Beleggen of handelen in indices heeft dus als voordeel dat er transparante prijsvorming is in combinatie met een goede spreiding en vaak lagere kosten.

Beleggingsinstrumenten

Wanneer men wil handelen in een index, dan kan dat op verschillende manieren. Men kan bijvoorbeeld trackers of ETF’s aan en verkopen. In dit geval wordt er gehandeld zonder hefboom. Wanneer men wil handelen met hefboom dan gaat dat het makkelijkst met  beleggingsinstrumenten als opties, futures, turbo’s of CFD’s. Het CFD biedt veel voordelen boven de andere genoemde beleggingsinstrumenten. Meer daar over kunt u lezen in het artikel: Wat zijn cfd’s? In dit artikel zal ik me dan ook beperken tot dit instrument.

CFD Brokers

Bij bijna alle cfd brokers kunt u handelen in indices. De brokers kunnen verschillen op de volgende punten:

  • Het aantal indices waar in gehandeld kan worden.
  • De maximale hefboom waar mee gehandeld kan worden.
  • De gehanteerde spread

Handelen met cfd’s

Wanneer men in een index handelt m.b.v. cfd’s dan zijn er een aantal zaken waar op moet worden gelet. Het cfd is een zeer flexibel instrument wat u als handelaar veel mogelijkheden biedt. Veel onderliggende waarden kunnen bijvoorbeeld ook buiten de openingstijden van de beurs verhandeld worden. Zo ook met de meeste indices. Dit biedt uiteraard voordelen. Stel u zit long cfd’s op de AEX index en s’avonds om 21:00 uur crashen de beurzen in de VS. Wanneer u dan in futures of opties zit dan kunt u die pas de volgende handelsdag sluiten tegen veel lagere koersen. De AEX zal immers stukken lager openen. Waarschijnlijk ver onder uw stoploss niveau. De cfd posite zal echter om 21:00 uur s’avonds al sluiten, precies op het door u ingestelde stoploss niveau. Met cfd’s kunt u namelijk bijna 24 uur per dag handelen in de meeste indices. De precieze handelstijden kunt u vinden op de website van de betreffende cfd brokers.

De meeste cfd brokers bieden de mogelijkheid om verschillende ordertypes te geven zoals bijvoorbeeld een stoploss en een trailingstop order. Het is aan te raden hier gebruik van te maken omdat het u als handelaar bescherming biedt bij koersen die plotseling de verkeerde richting op gaan.

Veel cfd brokers bieden de handelaar verschillende technische analyse mogelijkheden en grafieken om mee te werken. Meer informatie hierover is te vinden  op de websites van de brokers of u kunt het zelf ervaren door het openen van een gratis demoaccount.

Meer informatie over het kiezen van een goede cfd broker vindt u HIER.

Conclusie

Cfd’s bieden veel extra mogelijkheden bij het handelen in indices, maar voorwaarde is wel dat u zich als handelaar goed informeert over de ins en outs van cfd trading en dat u weet waar u mee bezig bent. Met cfd handel kunnen flinke winsten worden geboekt, maar het brengt ook flinke risico’s met zich mee.