grondstoffen

We leven in een tijdperk van enorme economosche expansie. Vergelijk de wereld van 50 jaar geleden met de wereld van nu en het wordt duidelijk dat er enorme veranderingen hebben plaatsgevonden. De wereldbevolking is sterk gegroeid en het ziet er naar uit dat deze trend nog wel even doorzet. Daarnaast is de welvaart in de westerse landen enorm toegenomen. Maar ook de opkomende economieën van grote landen als Brazilië, Rusland, India en China (BRIC) zijn aan een snelle inhaalslag bezig. Deze economische expansie in combinatie met een sterk groeiende wereldbevolking betekent een enorme aanslag op de mondiale grondstoffenreserves. Dit drijft de prijzen enorm op. Grondstoffen zitten dan ook in een bullmarkt die naar verwachting nog wel een tijdje (jaren) aan kan houden.

Beleggen is vooruit zien en slimme beleggers profiteren dan ook van deze sterke trend. Ze doen dat door posities in te nemen in de grondstoffen zelf, bijvoorbeeld door het kopen van fysiek goud en zilver, of door het aankopen van aandelen van bedrijven die profiteren van de stijgende grondstoffenprijzen, zoals bijvoorbeeld mijnbouwbedrijven.

Voor de particuliere belegger/trader was het tot voor kort lastig om op de beurs direct in de grondstoffen zelf te handelen. Hij was dan veroordeeld tot de futures-markt op buitenlandse beurzen (New York, Londen, Chicago). Tegenwoordig zijn de meeste grondstoffen d.m.v. cfd's eenvoudig te verhandelen voor iedereen met een pc of smartphone en een internetverbinding.

Het cfd is een zeer flexibel instrument met een door de handelaar zelf te bepalen hefboom. Het biedt u als handelaar / belegger veel mogelijkheden en is tegelijkertijd eenvoudig te gebruiken. Meer over wat een cfd is en welke mogelijkheden het biedt leest u in het artikel: Wat is een CFD?

Op de Nederlandse markt zijn een aantal cfd brokers aktief die handel in grondstoffen aanbieden. De belangrijksten, met het meest uitgebreide aanbod van te verhandelen grondstoffen zijn Markets.com en Plus500. Alle twee bieden een Nederlandstalig, gebruiksvriendelijk handelsplatform met uitgebreide mogelijkheden en Nederlandstalige ondersteuning. Markets.com heeft een iets groter aanbod aan te verhandelen grondstoffen dan Plus500. Bij beiden kan er gehandeld worden in:

 • olie
 • goud
 • zilver
 • aardgas
 • koffie
 • koper
 • katoen
 • palladium
 • platina
 • mais
 • suiker
 • soyabonen

Bij Markets.com kan er daarnaast ook gehandeld worden in rijst en cacao. Ze bieden op aan aantal grondstoffen aan maximale hefboom van 1:100 en op een aantal anderen 1:50. Bij Plus500 kan er naast bovenstaande lijst ook gehandeld worden in verwarmingsolie. Bij Plus500 is de maximale hefboom op alle grondstoffen 1:100.  Meer over deze cfd brokers leest u hier:

Markets.com review

Plus500 review

Grondstoffen zijn over het algemeen zeer conjunctuurgevoelig. Het gevolg daarvan is dat het koersverloop vaak grillig en volatiel is. Dit biedt de belegger / trader kansen op een bovengemiddeld rendement, maar er kan ook in korte tijd veel verloren worden. Dat is de andere kant van de medaille. Het is dan ook aan te raden om u eerst goed te verdiepen in de grondstoffen die u wilt gaan verhandelen, zodat u weet welke factoren bepalend zijn voor de prijs van de betreffende grondstof. Daar kunt u dan uw strategie op aanpassen. Het hebben van een handels-strategie is onontbeerlijk. Of het nou gebaseerd is op fundamentele analyse, technische analyse of beiden....zonder een duidelijk plan verliest u geld en dat wil niemand. Maar met wat voorbereiding is er zeker veel te winnen in de grondstoffen handel. U zal regelmatig de adrenaline in uw aderen voelen stromen! succes!

*

*CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.