De laatste jaren is de populariteit van ETF's (Exchange Traded Funds), of trackers, sterk toegenomen. Veel beleggers weten de weg naar deze fondsen goed te vinden. Er is een enorme verscheidenheid aan fondsen waar uit gekozen kan worden. Van grondstoffen tot indices, obligaties of de VIX, je kan het zo gek niet bedenken of er is een ETF voor. wat veel beleggers echter niet weten is dat een ETF ook zeer geschikt is om in te handelen. Zeker nu er ook CFD's op ETF's beschikbaar zijn.

Wat is een ETF?

Een ETF is een beleggingsfonds dat wordt verhandeld op de beurs, waarvan het doel is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een beursindex (bijv. S&P500) of onderliggende waarde (bijv. goud). ETF's worden ook wel trackers of indexfondsen genoemd. Het grootste verschil met een traditioneel beleggingsfonds is, dat er geen actieve fondsbeheerder is die door slimme (of minder slimme) inzichten de index (benchmark) probeert te verslaan. De praktijk leert dat dat maar een klein deel van de fondsbeheerders lukt. het overgrote deel presteert dus slechter dan de benchmark.

Daytrading in ETF's

De meeste ETF's zijn zeer liquide. Dat betenent dat er ruim voldoende handel is is om te garanderen dat er een realistische prijsvorming plaats vindt en dat uw order, wanneer de juiste limietprijs geraakt wordt, direct kan worden uitgevoerd. Dit is belangrijk wanneer u in een ETF wilt handelen. Niets is zo vervelend om een order te plaatsen die vervolgens niet wordt uitgevoerd doordat er onvoldoende kopers of verkopers zijn, terwijl de koers verder stijgt of daalt.

Er zijn ook ETF's met een ingebouwde hefboomwerking op de markt. Bijvoorbeeld een zilver ETF waarbij iedere stijging of daling met een factor 1:2 wordt versterkt. Daarmee wordt het dus een stuk volatieler en dat is gunstig voor trading. Voor mensen die nog meer hefboomwerking (leverage) willen, is het nu ook mogelijk om met cfd's in ETF's te handelen.

CFD's op ETF's

Het handelen in ETF's met cfd's biedt interessante mogelijkheden. Zo kan er in een aantal onderliggende waarden gehandeld worden die normaal veel moeilijker toegankelijk zijn voor de meeste beleggers. Daarnaast bieden cfd's de mogelijkheid om short te gaan en om met hefboomwerking (leverage) te beleggen.

Een aantal voorbeelden van ETF's die met cfd's verhandeld kunnen worden zijn:

  • VXX Volatility
  • Commodity Index Fund
  • Direction Daily Financial Bear 3x shares
  • iShares FTSE/Xinhua China 25 Index
  • Health Care Select Sector SPDR
  • Direxion Daily Energy Bull 3X Shares
  • Utilities Select Sector SPDR
  • Market Vectors Russia ETF
  • SPDR S&P Metals & Mining
  • iShares MSCI Taiwan Index

Bovenstaande lijstje is slechts een kleine willekeurige greep uit het totale aanbod van ETF's die met cfd's bij Plus500 verhandeld kunnen worden.

Welke cfd brokers bieden handel in ETF's?

Er is op de Nederlandse markt 1 grote cfd broker actief die handel in ETF's aanbiedt. Dat is:

 

*Risicowaarschuwing Plus500: 82% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

Plus500CY Ltd geautoriseerd en gereguleerd door CySEC (#250/14)

Plus500UK Ltd geautoriseerd en gereguleerd door de FCA (#509909)