In aandelen handelen op de beurs, het spreekt tot de verbeelding van velen. Snelle jongens die op een verhitte beursvloer orders naar elkaar schreeuwen en daar bakken geld mee verdienen. Vroeger was dit zo. In de moderne praktijk echter zitten de meeste handelaren gewoon thuis achter hun pc en zenden ze met één simpele muisklik hun order naar de beurs, zonder hun stembanden daar ook maar een seconde mee te belasten. Een overeenkomst met vroeger is, dat een goede handelaar er nog steeds bakken geld mee kan verdienen. Een groot verschil met vroeger is dat de aandelenhandel voor veel meer mensen makkelijk toegankelijk is geworden. De laatstwe jaren komt er een steeds groter aanbod aan beleggingsinstrumenten beschikbaar voor de individuele thuistrader. Één daarvan is het CFD (Contract For Difference). In dit artikel ga ik verder in op wat dit instrument voor u kan betekenen m.b.t. het handelen in aandelen.

CFD's

Cfd's zijn een prachtig instrument voor de aandelentrader. Ze hebben alles wat de moderne veeleisende handelaar wenst:

  • Ze bieden een variabele, binnen een bepaalde bandbreedte, zelf te bepalen hefboom.
  • Ze zijn te verhandelen zonder transactiekosten ( in tegenstelling tot futures, opties en turbo's)
  • Zeer gebruiksvriendelijke handelsplatformen beschikbaar
  • Directe orderuitvoer tegen de op dat moment geldende marktprijs
  • Geavanceerde ordermogelijkheden (stoploss, trailing stop, etc. ....)

Voor meer uitgebreide informatie over wat een cfd precies is en hoe het werkt leest u het artikel: Wat is een CFD?

Bij de meeste cfd brokers kan er gehandeld worden in de grote nationale en internationale beursgenoteerde bedrijven. Op de Nederlandse markt bieden de volgende cfd brokers handel in individuele aandelen cfd's aan:

 

*CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Plus500

Bij Plus500* heeft u als belegger een grote keuze in aandelen cfd's waar in u kunt handelen. Wat betreft de Nederlandse aandelen kan er gehandeld worden in alle AEX aandelen plus nog een aantal andere. Welke dat precies zijn kunt u terugvinden op de website van Plus500. Er worden door Plus500 steeds meer fondsen toegevoegd aan de lijst met te verhandelen aandelen.

*Risicowaarschuwing Plus500: 80% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

Plus500CY Ltd geautoriseerd en gereguleerd door CySEC (#250/14)

Plus500UK Ltd geautoriseerd en gereguleerd door de FCA (#509909)

Markets.com

Bij markets.com is het aantal te verhandelen aandelen een stuk kleiner. Ze hebben bijvoorbeeld niet alle AEX aandelen. De keuze is beperkt tot de grootste, meest populaire bedrijven in de wereld. De maximale hefboom is bij Markets.com: 1:20.

Meer uitgebreide informatie over het kiezen van de juiste cfd-broker leest u in het artikel: cfd broker kiezen

Veel beleggers die wat korter willen speculeren op aandelen, doen dat nu m.b.v. turbo's of speeders. Deze hebben echter het nadeel van een vaste, niet door de belegger zelf gekozen, stoploss. Daarnaast is ook de hefboom waar mee gewerkt wordt niet precies door de belegger zelf te bepalen. Het cfd is in vergelijking tot turbo's en speeders een veel meer flexibel instrument en, met een goede cfd broker, zeer eenvoudig te gebruiken.