Tot zover de markten die zouden hebben gebodemd na de winsten van vorige week. Alle drie de grote indices boekten een verlies in de korte vakantieweek, aangezien de aandelen deze week in drie van de vier sessies lager sloten. De Dow Jones en de NASDAQ daalden elk met ongeveer 1,0%, terwijl de S&P 500 in de loop van de week met 1,2% daalde. Vrijdag was er optimisme na een beter dan verwacht banenrapport in mei, maar de verkoopdruk bleef hoog, aangezien een paar grote managers op Wall Street een economische recessie voorspelden. 

Elon Musk, CEO van Tesla (NASDAQ:TSLA) haalde deze week opnieuw de krantenkoppen, maar niet voor elektrische voertuigen of voor zijn vastgelopen overname van Twitter (NYSE:TWTR). Er werd een reeks e-mails vrijgegeven aan het publiek waaruit bleek dat Musk zijn werknemers voor minimaal 40 uur per week terug naar kantoor stuurde. Een daaropvolgende e-mail onthulde dat Tesla 10% van het personeelsbestand zou schrappen omdat Musk een "superslecht gevoel" heeft over de economie. Interpreteer dat zoals je wilt, maar Musk is niet de enige executive die denkt dat we een aantal moeilijke tijden tegemoet gaan. 

JPMorgan (NYSE:JPM) CEO Jamie Dimon onthulde ook dat zijn bedrijf conservatief zou zijn met uitgaven, aangezien hij een economische orkaan aan de horizon verwacht. Andere bedrijven zoals Meta Platforms (NASDAQ:FB) en NVIDIA (NASDAQ:NVDA) hebben ook gezegd te bezuinigen op uitgaven en personeel. Tot slot verlaagde Microsoft (NASDAQ:MSFT) vrijdag zijn winst- en omzetverwachtingen voor het fiscale vierde kwartaal, aangezien het bedrijf hoger dan verwachte verliezen verwacht door ongunstige wisselkoersen.

 

Chinese EV-bedrijven handelden deze week hoger na een mooie opleving in de leveringscijfers van mei na de door COVID veroorzaakte lockdowns in Shanghai. De industrie werd ook gesteund door de Chinese overheid die de geldsubsidies uitbreidde voor burgers die in eigen land gemaakte EV's kopen. Terwijl Nio (NYSE:NIO), XPeng (NYSE:XPEV) en Li Auto (NASDAQ:LI) jaar op jaar groei en opeenvolgende maandelijkse leveringen zagen, bleek BYD, gesteund door Warren Buffett, de beste te zijn met een derde opeenvolgende maand van meer dan 100.000 leveringen. 

De eerder genoemde NVIDIA werd door Bank of America-analist Vivek Arya uitgeroepen tot het beste large-cap sectoraandeel. De analist koos voor NVIDIA vanwege zijn dominantie in sectoren als cloud computing, datacenters en gaming. Arya is ook optimistisch over chipbedrijven zoals Marvell Technologies (NASDAQ:MRVL), ON Semiconductors (NASDAQ:ON) en AMD (NASDAQ:AMD). 

Wereldwijde markten

Aziatische markten klommen deze week hoger toen Chinese aandelen stegen op het nieuws dat de COVID-19-lockdowns met ingang van 1 juni zouden worden opgeheven. De Nikkei had ook wat feestelijke winsten, aangezien de Japanse regering ernaar streeft toeristen voor het eerst sinds vóór de COVID-19-pandemie officieel weer in het land toe te laten. De Nikkei, de Hang Seng-index en de Shanghai Stock Exchange stegen deze week allemaal ongeveer 2,0%. De Europese markten waren niet zo optimistisch aangezien zowel de Dax als de CAC 40 de week sloten met een verlies van respectievelijk bijna 1,0%. De FTSE 100 boekte een nominale winst voorafgaand aan de viering van het jubileum van de koningin. Ten slotte sloot de Toronto Stock Exchange de week relatief vlak af nadat de Bank of Canada de belangrijkste rente op 1 juni met nog een half basispunt had verhoogd. 

Grondstoffen in de schijnwerpers

Het was een bewogen week voor de oliemarkten toen de Europese Unie Russische olie officieel verbood en OPEC-landen hun productie verhoogden. Zowel Brent Crude- als WTI-futures werden deze week hoger verhandeld, omdat de vraag toenam en China eindelijk uit de blokkering van drie maanden kwam. De goudprijs ging deze week alle kanten op, maar kwam vrijdag lager uit, nadat hij eerder in de week het hoogste punt in drie weken had bereikt. Het beter dan verwachte banenrapport voor mei was een ander teken dat de Amerikaanse economie de inflatie zou kunnen beteugelen, wat over het algemeen als negatief wordt beschouwd voor waardeopslag zoals edele metalen. 

Crypto

Een grotendeels vlakke week voor crypto's en zelfs enige winst voor de periode van zeven dagen, aangezien Bitcoin en Ethereum zijwaarts blijven handelen binnen een krap bereik. Bitcoin won in de loop van de week 2,97% en Ethereum steeg met 0,42%. Cardano zag een enorme knal en voegde deze week 22,6% toe, terwijl Solana met 10,70% daalde na de tweede netwerkstoring in de afgelopen maand.

 

Ontslagen bij grote beurzen zouden de eerste tekenen kunnen zijn van de crypto-industrie die toegeeft dat de volgende crypto-winter voor de deur staat. Gemini schrapt naar verluidt 10% van zijn personeel, terwijl Coinbase berucht enkele banen moest intrekken die al enkele weken eerder aan mensen waren aangeboden. 

De New York State Assembly heeft een wetsvoorstel aangenomen dat Bitcoin en Proof of Work-mijnbouw in de staat verbiedt. Het wetsvoorstel is nog niet van kracht en moet nog worden ondertekend door gouverneur Kathy Hochul. Gezien de standpunten van New York over het verminderen van het energieverbruik, is het waarschijnlijk dat Hochul dit in de wet zal ondertekenen. 

Ten slotte, terwijl Terra2 en het nieuwe Luna-cryptoproject in volle gang zijn, zeggen Amerikaanse aanklagers dat het onwaarschijnlijk is dat Terra oprichter Do Kwon strafrechtelijk vervolgd zal worden als gevolg van de ineenstorting van Luna en UST. Het nieuwe Luna-token heeft inmiddes al een circulerende marktkapitalisatie van meer dan $ 6 miljard. 

Volgende week op de markten

Alle ogen zullen volgende week gericht zijn op het rapport van de Consumentenprijsindex (CPI) voor de maand mei als de volgende indicator van de Amerikaanse inflatieniveaus. Voor de rest is het een rustige week voor aandelen nu er weer een winstseizoen ten einde loopt. Nio en DocuSign zijn twee van de grotere bedrijven die volgende week nog winst gaan melden.