Na zeven opeenvolgende verliezende weken, boekten de Amerikaanse markten eindelijk een week van winsten, aangezien alle drie de grote indices het weekend in gingen met winst. Nadat de verwachte renteverhoging van een half basispunt door het FOMC voor de maand juni was aangekondigd, stegen de aandelen voor de beste algemene week sinds november 2020. Voor de week dat de Dow Jones meer dan 1.800 basispunten won, voegde de S&P 500 6,5% toe, en de NASDAQ eindigde 6,8% hoger.

Is de ergste marktcorrectie voorbij of was dit slechts een bearmarktrally in een oversold markt? Beleggers hebben een weekend om de marktprestaties te verwerken nadat de index voor kernuitgaven voor persoonlijke consumptie van april een sequentiële daling liet zien vanaf de maand maart. De daling kan het signaal zijn dat de inflatie in de Amerikaanse economie voorlopig haar hoogtepunt heeft bereikt. 

Meme-aandelen stonden deze week weer in de schijnwerpers, aangezien GameStop (NYSE:GME) deze week maar liefst 42% won, terwijl AMC (NYSE:AMC) 20% toevoegde. Er was geen specifiek nieuws, hoewel beide aandelen een hoger dan normaal handelsvolume hadden. GameStop heeft een digitale Web3-portemonnee uitgebracht die cryptocurrencies en NFT's bevat, die het heeft gemaakt met het Ethereum Layer-2-protocol, Loopring. De retailer van videogames zal volgende week zijn inkomsten rapporteren, en investeerders proberen misschien op de eerste rang te zitten voor als het bedrijf nieuws onthult over de eerder aangekondigde aandelensplitsing.

 

Social-media-app Snap (NYSE:SNAP) had deze week zijn slechtste sessie als beursgenoteerd bedrijf na een daling van 43%. CEO Evan Spiegel waarschuwde dat het bedrijf dit kwartaal zijn vooruitzichten zou missen vanwege kostenbesparingen en minder vraag van de consument, wat een effect heeft op de uitgaven voor digitale advertenties. Andere aandelen die in het kielzog van Snap daalden, waren onder meer Alphabet (NASDAQ:GOOGL), Meta Platforms (NASDAQ:FB), The Trade Desk (NASDAQ:TTD) en Pinterest (NASDAQ:PINS).

Chipgigant NVIDIA (NASDAQ:NVDA) maakte woensdag zijn winst bekend. Hoewel het bedrijf een kwartaalrecord m.b.t inkomsten vestigde met $ 8,29 miljard, voorspelde het ook minder goede vooruitzichten dan wat door analisten werd verwacht. CEO Jensen Huang noemde uitdagingen met de macro-economische omgeving als reden dat NVIDIA zal bezuinigen op de kosten en het aannemen van personeel voor de rest van 2022 zal vertragen. De aandelen van NVDA daalden met ongeveer 10% na de bekendmaking, maar hadden die verliezen tegen de sluiting van vrijdag al weer weggewerkt.

De aandelen van cloudanalysebedrijf Snowflake (NYSE:SNOW) daalden met 16% na de bekendmaking van de winst, nadat het bedrijf de omzetramingen had overtroffen, maar meer dan verwachte verliezen had voor het kwartaal. Het management herbevestigde de verwachtingen voor het volledige jaar en verhoogde het aantal klanten van 5.944 eind januari tot 6.322.

Groothandelsdetailhandelaar Costco (NASDAQ:COST) bevestigde zichzelf als leider in de industrie na overtreffende schattingen voor het eerste kwartaal. Costco rapporteerde een omzetstijging van 16% op jaarbasis tot $ 52,60 miljard en een winst van $ 3,17 per aandeel. Misschien wel het meest indrukwekkende is hoe goed Costco het deed in vergelijking met andere winkelaandelen zoals WalMart (NYSE:WMT) en Target (NYSE:TGT), die beide grote verliezen leden na teleurstellende kwartalen. 

Wereldwijde markten

De Aziatische markten waren deze week grotendeels vlak, aangezien China de aanhoudende COVID-19-lockdowns blijft versoepelen. De Shanghai Stock Exchange daalde deze week met 0,64%, terwijl de Hang Seng-index een winst van 0,43% noteerde. Ondertussen zakte de Nikkei 225 in Tokio met 0,78%, ondanks dat de regering bevestigt dat ze langzaam haar grenzen zal openen voor toerisme om de worstelende economie te helpen. De Europese markten volgden de Amerikaanse markten op de voet, aangezien de FTSE 100, Dax en CAC 40 gedurende de week allemaal met meer dan 1,99% stegen. De Toronto Stock Exchange in Canada weerspiegelde ook zijn buren in het zuiden, aangezien de TSX een winst van 2,03% boekte na een sterke week van winsten van de grote Canadese banken. 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijs steeg weer toen een verwachte stijging van de vraag in de VS voorafgaand aan het lange weekend van Memorial Day de prijs deed stijgen. Deze week stegen de Brent Crude-futures met ongeveer 6,0%, terwijl de WTI-futures 1,5% wonnen. Het aantal actieve Amerikaanse booreilanden daalde voor het eerst in negen weken, nadat het land er 77 had toegevoegd na de Russische invasie van Oekraïne. Analisten denken dat de olieprijzen deze zomer nog verder kunnen stijgen als Amerikanen weer met de auto gaan reizen. In Europa bleven landen onderhandelen over het al dan niet opleggen van een verbod op Russische ruwe olie.

De goudprijs handelde deze week grotendeels vlak toen het edelmetaal sloot op $1.850,60 per ounce. Nadat het FOMC de notulen van de vergadering had vrijgegeven, vlakte de goudprijs af, vooral na de geruchten dat de inflatie al een hoogtepunt zou hebben bereikt. Goud wordt nog steeds gezien als een veilige haven en als bescherming tegen inflatie, dus de vraag naar goud zou de komende maanden kunnen afnemen.

 

Crypto

Terwijl de aandelenmarkten mooi herstelden, bleven de cryptomarkten verder in het bearmarktgebied tuimelen. Bitcoin handelde opnieuw binnen een range, terwijl het de week ongeveer 1,4% lager afsloot. Er is deze week veel gezegd over het feit dat Ethereum schijnbaar losgekoppeld is van zijn afhankelijkheid van Bitcoin, aangezien de op een na grootste cryptovaluta de afgelopen zeven dagen met meer dan 10% is gedaald. 

Altcoins blijven tijdens deze uitverkoop onder druk staan, aangezien de Solana koers met meer dan 16% daalde, Avalanche met meer dan 21% daalde en Cardano met meer dan 12% daalde gedurende de week. Van de winnaars maakte Tron een verrassende stijging toen het protocol zijn algoritmische stabiele munt, USDD, introduceerde.

Ondertussen gaat de nasleep van de Terra ineenstorting verder met een poging tot wederopstanding van zijn token Luna. Terra 2.0 wordt gemaakt zonder de UST algoritmische stabiele munt. Degenen die Luna bezaten op het moment van de ineenstorting, hebben airdrops van de nieuwe Luna-munt gekregen. Terra 2.0 staat gepland om op zaterdag 28 mei live te gaan.

Volgende week op de markten

Er zullen nog enkele belangrijke rapporten worden vrijgegeven die ons een beeld zouden moeten geven van de huidige staat van inflatie. Volgende week zullen ook de belangrijkste banenrapporten voor de maand mei verschijnen, die van invloed kunnen zijn op hoe de markten handelen. Vergeet niet dat de Amerikaanse markten op maandag gesloten zijn voor de Memorial Day-vakantie.

Grote bedrijven die volgende week inkomsten rapporteren, zijn onder meer Salesforce.com, HP, Crowdstrike, Okta, Lululemon en MongoDB.