Is er al iemand verrast? Voor de zevende achtereenvolgende week boekten alle drie de grote gemiddelden een verliesweek, aangezien de Amerikaanse markten hun ergste slip raakten sinds de dotcom-zeepbel in 2001. De Dow Jones boekte zijn eerste verliesreeks van acht weken sinds 1923 na een daling met 890 basispunten. De S&P 500 bereikte tijdens de intraday-handel op vrijdag kort het bearmarktgebied, en de NASDAQ daalde nog eens 3,18% toen de technologie-zware index zijn slechtste verliesreeks sinds 2001 boekte.

De markt werd deze week opgeschrikt door zwakke inkomsten van grote retailmerken, aangezien WalMart (NYSE:WMT) en Target (NYSE:TGT) beidelager dan verwachte winsten rapporteerden, maar beter dan verwachte omzet. Beide bedrijven noemden stijgende kosten en problemen met de toeleveringsketen als redenen voor lagere marges voor het kwartaal. Ondertussen zagen de markten de tegenvallende winsten zeker als een teken dat de inflatie in de Amerikaanse economie een groot effect heeft op de consumentenvraag. Beide aandelen bereikten nieuwe dieptepunten in 52 weken, aangezien WalMart de ergste daling binnen een enkele sessie had sinds 1987 en de aandelen van Target daalden met meer dan 25% na bekendmaking van de winst.

 

Home Depot (NYSE:HD) en Lowe's (NYSE:LOW) rapporteerden deze week ook winst en hoewel beide het beter deden dan WalMart en Target, werden dezelfde zorgen over inflatie en problemen met de toeleveringsketen tijdens de bekendmaking herhaald. Home Depot overtrof de schattingen van Wall Street voor het kwartaal, inclusief de sterkste kwartaalverkoopcijfers in de geschiedenis van het bedrijf. Lowe's zag een lichte misser op de inkomsten, maar versloeg comfortabel de winstramingen voor het kwartaal. Beide aandelen daalden licht gedurende de week.

Elon Musk, CEO van Tesla (NASDAQ:TSLA) was deze week in de krantenkoppen en opnieuw om de verkeerde redenen. Het aandeel bleef zwakte zien, aangezien de EV-leider nog eens 13,5% daalde na enkele downgrades van analisten en toenemende bezorgdheid over de betrouwbaarheid van Musk. De CEO debatteert nog steeds over het al dan niet verwerven van het sociale-mediaplatform Twitter (NYSE:TWTR), en deze week zijn er nieuwe beschuldigingen van seksueel wangedrag van een SpaceX-medewerker opgedoken. Terwijl Musk de aantijgingen heeft ontkend.  Investeerders wegen het nieuws waarschijnlijk af als een nieuwe potentiële aanval op de aandelen van Tesla.

Grote technologieaandelen daalden deze week opnieuw toen Apple (NASDAQ:AAPL) zijn achtste wekelijkse daling op rij noteerde, terwijl Alphabet (NASDAQ:GOOGL) en Amazon (NASDAQ:AMZN) hun respectievelijke aandelensplitsingen voor bleven. Chipmaker NVIDIA (NASDAQ:NVDA) daalde deze week met 4,5% nadat een paar analisten het koersdoel van het aandeel hadden verlaagd voorafgaand aan de bekendmaking van de winst voor het eerste kwartaal volgende week.

Wereldwijde markten

Aziatische markten stonden deze week grotendeels in het groen, aangezien Peking de lockdown-orders in Shanghai en andere delen van China blijft opheffen. De Hang Seng-index en de Shanghai Stock Exchange boekten gedurende de week winsten van respectievelijk 2,91% en 1,48%, terwijl de Nikkei de week sterk sloot, maar de afgelopen vijf handelssessies met 0,05% daalde. Europese indices stegen iets lager, terwijl de FTSE100, Dax Performance Index en CAC 40 allen verliezen boekten deze week. De Canadese TSX sloot 0,41% hoger voor de eerste positieve week in meer dan twee maanden.

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijs steeg voor de vierde opeenvolgende wekelijkse winst, aangezien de wereldwijde brandstofvoorraden laag bleven. Brent Crude-futures sloten de week af op $112,55 per vat, terwijl de WTI-futures op $112,70 sloten, aangezien de WTI deze week de wereldwijde Brent Crude-benchmark inhaalde. Nu China weer online komt van zijn recente lockdowns, heeft het land de wereldwijde olieprijzen onder druk gezet omdat het overweegt om met korting ruwe olie uit Rusland te kopen.

De goudprijs herstelde deze week voor de eerste wekelijkse stijging in meer dan een maand, toen de US-dollar in waarde terugtrok van zijn hoogste koers in meer dan twee decennia. Goudfutures sloten de week af op $ 1.845,10 per oz, omdat de angst voor een wereldwijde economische vertraging beleggers terug heeft geduwd naar het edelmetaal als een relatief veilige waardeopslag, vooruitlopend op potentiële marktvolatiliteit.

Crypto

Terwijl de gevolgen van het Terra/Luna-debacle aanhouden, breidden de wereldwijde cryptoprijzen hun dalingen deze week uit vanaf vrijdagavond. Bitcoin en Ethereum blijven onder de $ 30.000 en $ 2.000 handelen en hebben de afgelopen zeven dagen respectievelijk 0,73% en 3,67% verloren. Altcoins zien nog steeds een bredere uitverkoop, aangezien Solana, Shiba Inu Token en Avalanche opnieuw tot de grootste wekelijkse verliezers behoren.

 

Na de totale ineenstorting van het Luna-token vorige week, worden de oprichters Do Kwon en Daniel Shin geconfronteerd met verschillende rechtszaken, waaronder een grote class action-rechtszaak in Zuid-Korea. Ondertussen is het team hard aan het werk geweest om een ​​nieuw plan voor te stellen voor een nieuwe Luna-hardfork die in wezen een gloednieuw DeFi-ecosysteem zou creëren op basis van de Terra-blockchain. Over het nieuwe plan wordt gestemd onder investeerders en ontwikkelaars, hoewel het er tot nu toe op lijkt dat de vork waarschijnlijk zal worden afgewezen.

Volgende week op de markten

Volgende week weer meer winstcijfers uit de Amerikaanse detailhandelssector, aangezien Costco, Best Buy en Dollar General inkomsten rapporteren, samen met chipmakers NVIDIA en Marvell. Andere grote bedrijven die volgende week rapporteren zijn AliBaba, PinDuoDuo, XPeng, Zoom Video Communication, Snowflake, Intuit en Autodesk.