technische analyse goudprijs 

De goudprijs fluctueerde op donderdag toen de dollar het hoogste punt in 20 jaar bereikte, waardoor de steun van de dalende rente op schatkistpapier werd weggevaagd. Inflatiegegevens suggereren dat de Amerikaanse Federal Reserve vasthoudt aan haar plan van agressieve renteverhogingen.

Op het moment van schrijven is de spotprijs van goud met 0,1% gestegen tot $ 1.853,31 per ounce, terwijl Amerikaanse goudfutures met 0,1% zijn gedaald tot $ 1.851,70.

Dollar dominantie

De Amerikaanse dollar steeg naar het hoogste niveau in bijna twee decennia, een mijlpaal die hij meerdere keren heeft bereikt. Daardoor werd de vraag naar in dollars geprijsd goud onder druk  gehouden.

De groei van de Amerikaanse consumentenprijzen vertraagde in april sterk toen de benzineprijzen daalden van recordhoogten, wat erop wijst dat de inflatie waarschijnlijk zijn hoogtepunt heeft bereikt, hoewel het waarschijnlijk een tijdje hoog zal blijven en de Fed in de wacht zal houden.

Terwijl het inflatiecijfer wordt vrijgegeven, dringt de Fed, die onlangs de rente met een half procentpunt heeft verhoogd - de grootste stijging in 22 jaar - aan op een terugdraaiing van het ultraruime monetaire beleid uit het pandemische tijdperk.

Goud is geen inflatiehedge omdat het geen rente uitkeert en het gevoelig is voor prijsstijgingen in de VS, korte rente en obligatierendementen.

De rente op tienjarige staatsobligaties daalde echter voor de vierde achtereenvolgende maand, waardoor de relatieve kosten van het aanhouden van goud daalden.

Analyse 4-uurs grafiek

Als we kijken naar de 4-uurgrafiek van spotgoud, kunnen we een kleine opwaartse correctie zien van de meermaands dieptepunten van $1.831. De prijs worstelt echter om winsten vast te houden die verder gaan dan de belangrijkste weerstand van $ 1.850. Op woensdag plaatste het edelmetaal een hoogtepunt van ongeveer $ 1.858, maar viel weer terug naar de $ 1.850-zone. De prijs schommelt rond de 20-periode SMA, wat een belangrijke indicator is van de trendomkering op korte termijn.

Als de prijs 20 perioden stand houdt boven de SMA, kunnen we op korte termijn een verschuiving in de trend zien. Het gele metaal kan stijgen naar $ 1.875, wat ook een steun was die veranderde in weerstand. Als de bulls stand houden, kan de prijs mikken op een nieuwe run richting $1.900. De algemene trend zal echter negatief blijven als de prijs onder de $ 1.900 blijft.

Als de prijs daarentegen onder de $ 1.850 en 20-periode SMA blijft, zullen beren opnieuw de markt domineren. De prijs zou de recente dieptepunten van rond de $ 1.831 kunnen testen, en vervolgens richting de psychologische steun van $ 1.800 wegzakken. Als deze steun echter niet standhoudt, kunnen we een nieuwe duik naar de $1.750 zien.

goudprijs grafiek 

Goud 4-uurs prijsgrafiek

Analyse dag-grafiek

De recente neerwaartse trend werd ingezet na het bereiken van de hoogste punten ooit rond de $ 2.070. Later zagen we een stijging die veranderde in een bearish vlagpatroon. Ten slotte brak het patroon en veroorzaakte een nieuwe verkoopronde onder de $ 1.900. Daarom kunnen we een nieuwe opwaartse correctie en consolidatie verwachten.

De dag-grafiek toont een licht positief scenario voor goud, aangezien de prijs behoorlijke steun vond rond de 200-daagse SMA. De bearish crossover van 20 en 50 SMA's laat echter zien dat de bearish druk zal aanhouden. Bovendien naderen ook de 20 en 100 SMA's convergentie. Dit kan leiden tot een verdere verergering van de verkoopdruk.

De recente afwijzingsbalk die weerkaatst op de 200-daagse SMA, kan in het voordeel van de kopers uitpakken. De prijs heeft de toppen van goud echter nog niet overschreden. Als de hoogtepunten zijn gebroken, kunnen we aannemen dat de goudkopers enige tractie hebben gevonden en mogelijk hoger gaan.

Over het algemeen blijft de trend bearish, aangezien de 20-daagse SMA ver boven de huidige prijzen ligt. De SMA is in de buurt van $ 1.900, hoewel deze varieert met de prijs en tijd.

goudprijs dag-grafiek 

 

Analyse weekgrafiek

De wekelijkse grafiek toont een bearish trendomkering, beginnend met prijsafwijzing vanaf het hoogste punt ooit van $ 2.070. De prijs daalde tot onder de 20-weekse SMA, wat wijst op een sterke neerwaartse trend. De prijs kreeg echter behoorlijke ondersteuning rond de SMA-convergentie van 50 weken en 10 weken.

Het volume voor de laatste drie down bars neemt af. Het geeft aan dat de beren aan het verzwakken zijn. De kopers kunnen dus hopen op een prijsstijging vanaf het huidige niveau. Als alternatief, als de prijs niet standhoudt en onder de 50 en 100 SMA's daalt, zal het meer verkopers aantrekken en kan de prijs steiler dalen in de richting van de steun van $ 1.775. De trend kan echter nog dieper gaan richting de dieptepunten van 2021, rond de $ 1.665. 

goudprijs weekgrafiek

Conclusie

De goudprijs vindt tussentijdse steun rond het niveau van $1.831. Hoewel deze steun waarschijnlijk niet sterk genoeg is, kunnen we hiervandaan een opwaartse correctie zien. Alle drie de tijdframes bevestigen echter dat de trend bearish blijft zolang de goudprijs onder het $ 1.900-gebied blijft.