De Federal Reserve kondigde haar grootste renteverhoging sinds 2000 aan, toen voorzitter Jerome Powell een stijging van een half procentpunt aankondigde om de inflatie te bestrijden. Terwijl de markten woensdag na de aankondiging tot het slot stegen, smolten alle drie de grote indices donderdag ineen tijdens de slechtste sessie sinds maart 2020. De Dow Jones boekte zijn zesde opeenvolgende verliezende week, terwijl de NASDAQ zijn vijfde opeenvolgende verliezende week boekte, voor het eerst sinds 2012. Deze week verloor de Dow 79 basispunten, de S&P 500 daalde met 0,21% en de NASDAQ daalde nog eens 1,54%.

e-Commerce-aandelen kregen deze week een pak slaag na veel zwakker dan verwachte inkomsten van Shopify (NYSE:SHOP). Het in Canada gevestigde bedrijf miste de schattingen van Wall Street voor zowel de top- als de bottom-line, zag een langzamer dan verwachte groei van het aantal abonnees en rapporteerde een overname van een logistiek bedrijf met de naam Deliverr ter waarde van $ 2,1 miljard. Al deze dingen leidden ertoe dat de aandelen van Shopify na de bekendmaking met 18% daalden.

Fintech-bedrijf Block (NYSE:SQ) publiceerde gemengde resultaten, maar zag een kleine stijging in de prijs van het aandeel na de winst. Hoewel de bedrijfsopbrengsten en -inkomsten het doel ternauwernood misten, boekte het bedrijf positieve vooruitgang met de gebruikersstatistieken van de Cash App en zijn investeerders enthousiast over de overname van Afterpay die dit kwartaal werd afgerond.

 

Moderna (NASDAQ:MRNA) overtrof de schattingen in het eerste kwartaal met een verkoop van $ 5,9 miljard aan COVID-19-vaccins. Het rapporteerde ook 3,66 miljard dollar aan netto-inkomsten voor het kwartaal, een meer dan drievoudige groei op jaarbasis vanaf 2021. Ondanks het kwartaal hadden de aandelen van MRNA nog steeds een verliezende week. Pfizer (NYSE:PFE) boekte een positieve week na het verslaan van de winstramingen voor het eerste kwartaal op bijna $ 15 miljard aan verkopen voor zijn orale vaccin-antiviruspil.

AMD (NASDAQ:AMD) zette de trend van sterke winsten van halfgeleiderbedrijven in het derde kwartaal voort. Het bedrijf zag in het eerste kwartaal een omzetstijging van 71%, inclusief dominante prestaties in de datacenter- en gamingsegmenten. Dankzij de nieuwe overname van Xilinx kan AMD concurreren op nieuwe markten zoals auto's en mobiele 5G-netwerken. De aandelen van AMD stegen deze week met meer dan 11%.

Tesla (NASDAQ:TSLA) CEO Elon Musk haalde nog eens $7 miljard op van investeerders zoals Oracle (NYSE:ORCL) oprichter Larry Ellison, Sequoia Capital en crypto exchange Binance. De saga kreeg een vreemde wending toen voormalig president Donald Trump en Truth Social CEO Devin Nunes meldden dat ze Musk aanmoedigden om door te gaan met de overname. Musk weerlegde dit rapport op vrijdag en verklaarde dat hij niet met Trump of Nunes had gesproken over de deal.

Wereldwijde markten

De nadelige effecten van de Amerikaanse markten waren deze week niet voelbaar in Azië, aangezien de Nikkei, de Shenzen Component en de Shanghai Stock Exchange positieve weken boekten. De Hang Seng-index was de enige grote Aziatische index die deze week in het rood stond met een verlies van 1,33%. In Europa waren de zaken niet zo positief als de FTSE 100, de DAXX en de CAC 40 die allemaal verliezende weken boekten. Beleggers over de hele wereld beschouwden de aanhoudende zwakte op de Amerikaanse markten, het aanhoudende conflict in Oekraïne en het nul-COVID-beleid in China als belangrijke tegenwind voor de rest van het jaar.

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijzen stegen voor de tweede achtereenvolgende week, aangezien de op handen zijnde EU-sancties op Russische olie zouden leiden tot een krappere wereldwijde aanvoer. Brent Futures stegen met $ 1,49 en WTI Futures wonnen $ 1,51 om de week af te sluiten op respectievelijk $ 112,39 en $ 109,77 per vat voor de week. Beleggers slaagden erin de mogelijk vertragende groei van de wereldeconomie en de aanhoudende lockdowns in China van zich af te schudden.

Aardgas zette zijn hot streak voort toen de benchmarkprijs van Henry Hub een 13-jarig hoogtepunt bereikte van $ 8 per MMBtu. Nu het einde van de grote vraag naar LNG nog niet in zicht is, zijn de meeste industrie-experts het erover eens dat de prijs de komende maanden de $10 per MMBtu kan bereiken.

Goud had het opnieuw moeilijk, maar slaagde erin de week af te sluiten boven $ 1.900 per ounce, aangezien de markten gunstig reageerden op de aankondiging van de FOMC-renteverhoging. Zoals verwacht, steeg de goudprijs samen met het rendement op 10-jaars staatsobligaties om de week op vrijdag af te sluiten.

Crypto

Waar beginnen we? Het RISk-off-sentiment trof de cryptomarkten deze week op een belangrijke manier toen Bitcoin in zijn slechtste driedaagse selloff van het jaar zakte. De benchmark-crypto handelt momenteel onder $ 36.000 USD en heeft de afgelopen zeven dagen 7,21% verloren, terwijl Ethereum in dezelfde periode met 5,60% is gedaald. Alle ogen zijn gericht op het prijsniveau van $ 21.000, de prijs waarbij Michael Saylor en zijn bedrijf MicroStrategy een margin call op hun Bitcoin-fortuin zouden krijgen. Dit zou een nog grotere uitverkoop kunnen veroorzaken die het potentieel heeft om de hele cryptomarkt naar beneden te halen.

 

Het was een zware week voor altcoins en Solana zag een netwerkstoring van 7 uur nadat NFT-bots een nieuw project, de Candy Machine, overspoelden. De Solana koers daalde met 14,95% in de afgelopen 7 dagen. Sol kreeg gezelschap van andere altcoins zoals Terra, Avalanche, Polkadot en Shiba Inu, die deze week allemaal dubbelcijferige verliezen boekten.

Eindelijk, nadat Elon Musk zijn naam veranderde in een Bored Ape Yacht Club NFT, steeg de prijs van Ape Coin. Even later twitterde Musk: "Ik weet het niet ... lijkt nogal fungibel". De Ape Coin koers daalde verder met 46% en daalt nog steeds op het moment van schrijven op vrijdagavond. 

Volgende week op de markten

Volgende week ontvangen we het Core CPI-rapport voor de maand april, dat ons het laatste beeld zal geven van de inflatie in de Amerikaanse economie. Er zijn nog enkele grote bedrijven over om volgende week winst te melden, waaronder Walt Disney, Brookfield Asset Management, Palantir, Occidental Petroleum en AliBaba.