financiële markten 

Het was een april om snel te vergeten voor Amerikaanse beleggers, want de bodem bleef wegvallen onder alle drie de grote indices. De NASDAQ verlengde zijn uitverkoop, daalde met maar liefst 13,3% en sloot de slechtste maand sinds de financiële crisis in 2008 af. De S&P 500 daalde in april met 8,8% en had de slechtste maand sinds het begin van de COVID-19-pandemie in maart van 2020. De Dow Jones verloor in april 1.701 basispunten, inclusief een daling van 939 basispunten op de laatste handelsdag van de maand.

Grote technologiebedrijven rapporteerden deze week hun winsten en hoewel ze over het algemeen gemengd waren, onthulde het dat zelfs de machtigste bedrijven niet immuun zijn voor geopolitieke gebeurtenissen en problemen met de toeleveringsketen. Amazon (NASDAQ:AMZN) miste de verwachtingen en de daaropvolgende daling van 14% was de slechtste sessie sinds 2006 voor het bedrijf. Apple (NASDAQ:AAPL) overtrof de schattingen van Wall Street, maar gaf ook een waarschuwing voor het volgende kwartaal toen het bedrijf verklaarde dat het een omzetverlies van maximaal $ 8 miljard kon zien.

Verrassend genoeg ging de grootste stijging na het bekend maken van de winst naar Meta Platforms (NASDAQ:FB). Het bedrijf maakte een betere winst en een stijging van het aantal dagelijkse actieve gebruikers bekend. Alphabet (NASDAQ:GOOGL) miste zowel de top- als de bottom line voor het kwartaal, met bijzonder zwakke prestaties van YouTube.

De kop van het nieuws van de week gaat naar Elon Musk, de CEO van Tesla (NASDAQ:TSLA), die bevestigde dat zijn bod van $ 44 miljard op het sociale-mediaplatform Twitter (NYSE:TWTR) was geaccepteerd. Het aanbod waardeert Twitter op $ 54,20 per aandeel, en als de deal doorgaat, zal het platform een ​​particulier bedrijf worden. Als reactie daarop daalden de aandelen van Tesla deze week met 11,08%, omdat aandeelhouders onzeker blijven over de overname door Musk.

 

In de financiële sector boekten Visa (NYSE:V), Mastercard (NYSE:MA) en PayPal (NASDAQ:PYPL) allemaal positieve kwartalen. De creditcardoperators zagen eindelijk dat grensoverschrijdende betalingen voor het eerst sinds vóór de COVID-19-pandemie weer normaal werden.

De grote verliezer deze week was Teladoc Health (NYSE:TDOC), die een uitverkoop van 40% zag na weer teleurstellende winstcijfers bekend te hebben gemaakt. Het bedrijf blijft een favoriet van Ark Invest CEO Cathie Wood, die meer van de aandelen kocht na de daling, aangezien haar ETF's nu samen 11,3% van de uitstaande aandelen van Teladoc bezitten.

Blue-chipbedrijf Coca Cola (NYSE:KO) blijft het beter doen deze week, met opnieuw een winststijging. De drankproducent sloot de week lager af met 3,54%, maar handelt nog steeds dicht bij het hoogste niveau ooit. Een van zijn grootste aandeelhouders, Berkshire Hathaway (NYSE:BRK), houdt dit weekend zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Omaha, Nebraska. Beleggers zullen naar Buffett kijken voor gedachten over het algemene marktsentiment, evenals voor een opvolgingsplan voor hemzelf en Charlie Munger.

Wereldwijde aandelenmarkten

Aziatische markten vertoonden deze week enig optimisme en wendden zich af van de bearishness op de Amerikaanse markten. De Nikkei sloot de week positief af, maar daalde nog steeds met 1,29% op weekbasis. De Hang Seng-index en de Shanghai Stock Exchange stegen met respectievelijk 4,01% en 0,42%, aangezien Chinese investeerders op een einde aan de COVID-19-lockdowns anticipeerden. De Shenzen Component Index steeg deze week ook met 1,67%, nadat functionarissen in Peking hadden gesuggereerd Chinese bedrijven te zullen helpen bij het realiseren van economische groei. De Europese markten wonnen ook, aangezien de FTSE 100, de DAX in Duitsland en de CAC 40 in Frankrijk allemaal positieve weken boekten.

Grondstoffen in de schijnwerpers

Olie nam deze week wat gas terug in tegenstelling tot aardgas, toen de sterke stijging van de LNG-vraag in Europa werd gevoeld. De Russische president Vladamir Poetin begon de LNG-export naar landen als Polen en Bulgarije, die weigerden het gas met Russische roebels te betalen, tegen te houden. De VS blijven LNG naar Europa exporteren, aangezien president Biden deze week de toezegging deed om te proberen een deel van het marktaandeel van Rusland weg te nemen.

De futures op ruwe olie stegen in april voor de vijfde achtereenvolgende maand, omdat de bezorgdheid over het Russische aanbod de vraaguitval als gevolg van de aanhoudende lockdowns in China wist te overtreffen. De goudprijs bereikte een dieptepunt in twee maanden en daalde gedurende de week toen het edelmetaal april sloot onder het prijsniveau van $1.900. Dit weerspiegelt het bearish sentiment voor goud op weg naar de FOMC-bijeenkomst van volgende week, terwijl investeerders wachten op nieuws over een nieuwe belangrijke renteverhoging.

Crypto

Weer een sombere week op de cryptomarkten, aangezien Bitcoin en Ethererum er opnieuw niet in slaagden weerstand te bieden boven respectievelijk $ 40.000 en $ 3.000. Beide blue-chip crypto's zijn deze week gedaald en hebben de afgelopen zeven dagen respectievelijk een verlies van 2,3% en 4,2% geboekt. Andere tokens die het deze week zwaar te verduren hebben, zijn onder meer Solana met een verlies van 6,01%, Terra met een verlies van 7,93% en Cardano met een verlies van 8,75%. Apecoin blijft stijgen ondanks de dreiging van een naderende crypto-bearmarkt. Het token heeft deze week 50,58% gewonnen en heeft een aantal kritische DAO-voorstellen die de gemeenschap enthousiast maken

 

De New York State Assembly heeft deze week een wetsvoorstel aangenomen dat een moratorium op Proof of Work-mijnbouw binnen de staat regelt. New York probeert zijn uitstoot van broeikasgassen te verminderen en Bitcoin-mijnbouw wordt nog steeds gezien als een grote aanslag op energie, ondanks een rapport eerder deze week van de Bitcoin Mining Council dat een stijging van 60% in het gebruik van duurzame energie laat zien. Het wetsvoorstel moet nog door de senaat worden goedgekeurd en de goedkeuring krijgen van gouverneur Kathy Hochul.

Volgende week op de markten

Een nieuwe ronde van winstcijfers van bedrijven zoals Pfizer (NYSE:PFE), Starbucks (NASDAQ:SBUX), AMD (NASDAQ:AMD), Moderna (NASDAQ:MRNA) en Airbnb (NASDAQ:ABNB) komende week. Alle ogen zullen gericht zijn op de FOMC-vergadering en de verklaring op woensdag van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, met betrekking tot mogelijke renteverhogingen voor de maand mei.