weekrapport financiële markten 

Deze week meer pijn voor Amerikaanse investeerders, aangezien alle drie de belangrijkste indices op vrijdag instortten in een van de slechtste sessies van het jaar tot nu toe. Op vrijdag boekte de Dow Jones een verlies van 981 basispunten, wat zijn slechtste prestatie was sinds 2020. Het verlies markeert vier opeenvolgende verliezende weken voor de Dow en drie opeenvolgende weken voor zowel de NASDAQ als de S&P 500. De afgelopen vijf dagen daalde de Dow met 600 basispunten, de S&P 500 daalde met 2,60% en de NASDAQ kelderde met 3,60%. De verliezen voor de technologie-zware index hebben tot nu toe 19% bereikt in 2022, waardoor de NASDAQ verder in het bearmarkt-gebied duikt.

Waar waren beleggers van geschrokken? Op donderdag merkte Fed-voorzitter Jerome Powell op dat het beteugelen van de inflatie de primaire focus van het agentschap was en dat er in mei waarschijnlijk een renteverhoging van 50 basispunten zou komen. Deze week bereikte het belangrijkste rendement op 10-jaars staatsobligaties 2,9%, wat het hoogste niveau is sinds 2018. De rente wordt door economen gebruikt als een graadmeter voor het huidige marktsentiment en een hoger rendement wijst op een bearish markt. Ten slotte is het winstseizoen opnieuw moeizaam begonnen, aangezien de economische gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne worden gevoeld, evenals de aanhoudende COVID-19-lockdowns in China en een algehele verzwakking van de wereldwijde toeleveringsketen.

Het grootste winstnieuws deze week kwam van streamingprovider Netflix (NASDAQ:NFLX), die 35% van zijn waarde verloor. Het bedrijf rapporteerde zijn eerste daling van het aantal abonnees in meer dan tien jaar, aangezien het tijdens het kwartaal 200.000 abonnees verloor. De toegenomen concurrentie van platforms als Disney+ (NYSE:DIS) en Amazon Prime (NASDAQ:AMZN) lijkt een deuk in het pantser van Netflix te slaan. Bovendien hebben een sluiting in Rusland en een stijging van gedeelde accounts ook invloed op de cijfers van het bedrijf. Netflix voorspelde ook dat er in het tweede kwartaal nog eens 2 miljoen abonnees verloren zullen gaan. Het bedrijf sloot de week af met een marktkapitalisatie van minder dan $ 100 miljard.

 

Tesla (NASDAQ:TSLA) maakte woensdag zijn winst bekend en stelde niet teleur. De leider in de EV-industrie overtrof de schattingen van Wall Street aan de boven- en onderkant met $ 18,76 miljard aan inkomsten en een winst per aandeel van $ 3,22 vergeleken met schattingen van $ 2,26. Het was weer een knallend kwartaal voor Tesla, maar er zou tegenwind kunnen komen, aangezien CEO Elon Musk erkende dat het bedrijf een maand productie heeft verloren omdat de Shanghai GigaFactory werd gesloten vanwege de COVID-19-lockdown. Ondanks de positieve winsten wonnen de aandelen van TSLA deze week slechts 1,5%.

Telecombedrijf Verizon (NYSE:VZ) daalde vrijdag met 5,79% na een beter dan verwachte daling van het aantal abonnees in het afgelopen kwartaal en een daling van de nettowinst met 12,4%. Het bedrijf zag een aanhoudende omzetgroei in abonnees voor snel internet, hoewel de krappe omzet niet genoeg was om indruk te maken op investeerders.

Big tech bezweek op vrijdag toen de grootste componenten van de S&P 500 en NASDAQ tuimelden bij het afsluiten van de week. Apple (NASDAQ:AAPL) daalde met 2,78%, Alphabet (NASDAQ:GOOGL) daalde met 4,15% en Amazon (NASDAQ:AMZN) daalde met 2,66%. Credit Suisse verlaagde zijn prijsdoelen voor zowel Alphabet als Meta Platforms (NASDAQ:FB) voorafgaand aan wat een cruciale week van grote technische inkomsten zal zijn.

Beoordeling van wereldwijde markten

De wereldwijde markten volgden deze week opnieuw de Amerikaanse markten lager, aangezien de Hang Seng en de Shanghai Stock Exchange beide verliezen boekten. De Nikkei was de uitzondering, aangezien de Japanse index deze week 1,02% steeg, ondanks een daling van 1,63% tijdens de sessie van vrijdag. De FTSE 100 in Londen daalde deze week met 0,78%, terwijl de Duitse Dax en de Franse CAC 40 beide kleine winsten wisten te behalen. De Toronto Stock Exchange handelde in sympathie met zijn zuidelijke buren, aangezien de Canadese belangrijkste index met 3,11% daalde toen de Bank of Canada de opmerkingen van Powell herhaalde over het verhogen van de rentetarieven om de inflatie te bestrijden.

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijs daalde deze week doordat beleggers bedenkingen hadden over de vertragende wereldwijde groei, de aanhoudende COVID-19-lockdowns in China en ook over de algemene zwakte van de aandelenmarkt. Brent Crude-futures sloten de week af op 106,65 dollar per vat en WTI-futures op 102,07 dollar. Terwijl de olieprijs daalde, bereikt LNG of Liquefied Natural Gas het hoogste niveau sinds 2008. Met de stijgende vraag zullen de VS dit jaar Rusland voorbijstreven als de grootste LNG-exporteur ter wereld, aangezien bedrijven LNG naar Europa blijven sturen vanwege de economische sancties tegen Rusland. Een stijgende US-dollar en stijgende obligatierentes hebben deze week hun tol geëist van de goudprijs, aangezien het edelmetaal deze week daalde tot een slotkoers van $ 1.932,50 per ounce.

 

Crypto

Crypto-markten bleven handelen in sympathie met de aandelenmarkten, aangezien Bitcoin en Ethereum opnieuw verliezende weken boekten. De verliezen kwamen ondanks enkele bullish bewegingen eerder in de week. Vanaf vrijdagavond waren beide blue-chip crypto's deze week met meer dan 2,0% gedaald en hebben ze de belangrijkste prijsniveaus van respectievelijk $ 40.000 en $ 3.000 verloren. Terra zette zijn verzengende tempo deze week voort als een van dealleen grote projecten in het groen. Het protocol voegde meer dan 15% toe in de afgelopen zeven sessies en vierde dat zijn stabiele munt UST BUSD verving als de derde grootste stabiele munt door marktkapitalisatie.

Betalingsgigant Stripe koos voor het Polygon-netwerk om zijn klanten in staat te stellen betalingen te doen met de stabiele USDC-munt. De eerste integratie van deze nieuwe service vindt plaats op Twitter, waar makers van inhoud en freelancers kunnen worden betaald met USDC stablecoins.

Ten slotte lijkt de nieuwste NFT-rage van deze week de Moonbirds-collectie te zijn die al meer dan $ 240 miljoen in Eth heeft opgehaald en de verkooprecords van OpenSea heeft verbrijzeld. In de vijf dagen dat het op OpenSea is geweest, is de bodemprijs gestegen van 2,5 Eth naar 20 Eth, of ongeveer $ 65.000.

Volgende week op de markten

Een cruciale week in het resultatenseizoen wanneer grote technische spelers naar voren treden. Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon en Meta Platforms rapporteren volgende week allemaal inkomsten. Ze sluiten zich aan bij toonaangevende bedrijven zoals Coca Cola (NYSE:KO), Visa (NYSE::V), Mastercard (NYSE:MA) en Exxon Mobil (NYSE:XOM).