financiële markten

In de eerste volledige week van april zetten de markten hun verliezen weer voort, aangezien alle drie de grote indices de week in het rood sloten. Woensdag werden de notulen van de FOMC-vergadering van maart vrijgegeven, en de retoriek van de vergadering was duidelijk. De Fed zou haar monetaire beleid blijven aanscherpen, de rente verhogen en haar balans inkrimpen. Zoals wordt verwacht wanneer de rente dreigt te stijgen, kregen groeiaandelen de grootste klap toen de NASDAQ deze week met 4,15% daalde. De S&P 500 daalde met 1,31% en de Dow Jones daalde met 78 basispunten en was het enige grote index in het groen tijdens de sessie van vrijdag.

Elon Musk, CEO van Tesla (NASDAQ:TSLA) was deze week weer in het nieuws, maar dit keer ging het niet over elektrische voertuigen. De raadselachtige CEO kocht een belang van 9,2% in Twitter (NYSE:TWTR), nadat hij publiekelijk had verklaard dat hij een social-mediabedrijf wilde starten. Door de investering is hij de grootste aandeelhouder van het bedrijf. Na het nieuws stegen de aandelen van Twitter met 25%, maar het aandeel had al die winsten weer verloren bij de slotbel op vrijdag.

Een moeilijke week voor halfgeleiderbedrijven werd afgesloten door een Truist-analist die de aandelen voor NVIDIA (NASDAQ:NVDA), AMD (NASDAQ:AMD) en Intel (NASDAQ:INTC) op vrijdag afwaardeerde. De analist wees op een daling van de chiporders van OEM's in het tweede kwartaal, hoewel hij wel specificeerde dat de chipvraag voor de rest van 2022 nog niet werd beïnvloed. Truist herhaalde zijn koopadvies voor NVIDIA, maar verlaagde het koersdoel van $347 naar $298. Het bevestigde ook zijn hold-rating voor zowel AMD als Intel, en verlaagde het prijsdoel van AMD van $ 144 naar $ 111 en dat van Intel van $ 53 naar $ 49.

 

Block (NYSE:SQ) heeft zijn nieuwste Bitcoin-vriendelijke functies voor zijn Cash-app onthuld op de Bitcoin 2022 Miami Conference. Gebruikers van de Cash-app kunnen hun salaris nu rechtstreeks in Bitcoin omzetten. Het heeft ook een opwaardeerfunctie toegevoegd waarmee gebruikers hun betalingen naar boven kunnen afronden en de extra opwaardering aan hun Bitcoin-portemonnee kunnen toevoegen. Hoewel dit een belangrijk kenmerk kan zijn voor Bitcoin-investeerders, leken de markten niet zo onder de indruk, aangezien de aandelen van Block gedurende de week met 10% daalden.

Ten slotte bezweken de grote technologiereuzen deze week onder de verkoopdruk toen Alphabet (NASDAQ:GOOGL), Amazon (NASDAQ:AMZN) en Tesla (NASDAQ:TSLA) allemaal met meer dan 5,0% daalden. Ondertussen handelden Apple (NASDAQ:AAPL), Meta Platforms (NASDAQ:FB) en Microsoft (NASDAQ:MSFT) deze week ook allemaal onder water.

Beoordeling van wereldwijde markten

De Aziatische markten waren deze week gemengd, aangezien de Japanse Nikkei-index met 2,5% daalde, terwijl de Hang Seng en de Shanghai Stock Exchange beide een week hoger stegen. De Europese markten waren net zo onrustig, hoewel de meesten sterk eindigden tijdens de sessie van vrijdag. De FTSE 100 in Londen won 1,75%, terwijl de Duitse DAXX en de Franse CAC 40 deze week met respectievelijk 1,52% en 2,41% daalden.

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijzen daalden voor de tweede week op rij, aangezien de contracten voor Brent-olie met 1,5% daalden, terwijl de WTI-contracten deze week met 1,0% daalden. Meer volatiliteit in de industrie kwam deze week toen de VS de Russische olie-import officieel verbood, terwijl de Europese Unie sterk overweegt hetzelfde te doen. De EU heeft Russische steenkool verboden, dus een verbod op olie lijkt waarschijnlijk zolang Rusland Oekraïne bezet.

Alle ogen in de goudindustrie zijn gericht op het inflatierapport van volgende week voor de maand maart. De meesten verwachten dat de inflatie zal blijven stijgen en schattingen van 8,4% inflatie zouden het hoogste punt in 40 jaar zijn voor de Amerikaanse economie. Goud sloot de week hoger af op $1.950,45, terwijl de prijs van zilver ook op vrijdag 0,69% steeg om de week af te sluiten op $24,91.

Crypto

Alle ogen zijn deze week gericht op de Bitcoin Miami 2022-conferentie, terwijl Bitcon-maximalisten zich verzamelen voor de jaarlijkse retraite. Tot dusverre werd de conferentie vooral gekleurd door de belangrijkste toevoegingen van Block aan de Cash-app, Cathie Wood van Ark Invest die tegen 2030 een prijsdoel van $ 1 miljoen voor Bitcoin ziet, en de oprichter van Palantir (NYSE:PLTR) en PayPal (NASDAQ:PYPL), Peter Thiel, noemde Warren Buffett een sociopaat.

 

Wat de cryptomarkten betreft, het was een bearish week. Bitcoin en Ethereum zijn beide de afgelopen zeven dagen vanaf vrijdagavond met respectievelijk 8,78% en 7,82% gedaald. Andere layer-1-protocollen hebben ook geleden, aangezien Solana met 18,59% is gedaald, Terra met 13,39% en Cardano met 13,02%. Een van de weinige protocollen in het groen deze week was het Near Protocol, dat deze week 9,39% won na het binnenhalen van $ 350 miljoen aan financiering van VC-zwaargewichten zoals FTX Ventures en Tiger Global. Na de aankondiging onthulde Grayscale's Barry Silbert dat het NEAR-token het derde grootste bezit van het bedrijf is, na Bitcoin en Eth.

Volgende week op de markten

De belangrijkste CPI-cijfers voor maart worden dinsdag bekendgemaakt, wat betekent dat we onze laatste graadmeter voor de inflatieniveaus in de Amerikaanse economie zullen krijgen. Alsof de tijd niet snel genoeg ging, begint volgende week het resultatenseizoen voor het eerste kwartaal van 2022. Het vorige resultatenseizoen was een van de slechtste in de recente geschiedenis voor aandelen, dus we konden wat meer aarzeling bij beleggers zien om de week te beginnen. Het begint metde financiële sector en de grote Amerikaanse banken.