Beleggers slaakten een zucht van verlichting op vrijdag, aangezien het het einde betekende van het slechtst presterende kwartaal voor de Amerikaanse markten sinds het begin van de COVID-19-pandemie in maart 2020. De NASDAQ was verreweg de grootste verliezer in het kwartaal, aangezien de tech-beladen index de eerste drie maanden lager afsloot met -10%, terwijl de S&P 500 met 5,6% en de Dow Jones met 5,2% daalde. Wall Street begon het tweede kwartaal positief toen alle drie de grote indices stegen om de week positief af te sluiten.

Aandelensplitsingen haalden deze week opnieuw de krantenkoppen toen Tesla (NASDAQ:TSLA) aankondigde dat het goedkeuring zou vragen voor een nieuwe aandelensplitsing. Het nieuws breidde de winst van Tesla uit, aangezien de EV-leider deze week nog eens 1,7% aan de aandelenkoers toevoegde. Donderdag, nadat de markten waren gesloten, kondigde publiekslieveling GameStop (NYSE:GME) aan dat het ook goedkeuring zou vragen om later dit jaar een aandelensplitsing te ondergaan. De aandelen van GME stegen met 17% tijdens de verlengde handel, hoewel ze vrijdag iets terugliepen. Het aandeel won in de loop van de week 8,6%.

Chinese ADR-aandelen stegen hoger om de week te sluiten na een rapport dat Peking Amerikaanse accountants zou huisvesten en financiële gegevens zou verstrekken aan in de VS genoteerde bedrijven. Het is de nieuwste ontwikkeling in de voortdurende saga tussen de twee landen, nadat de SEC onlangs grote bedrijven zoals Baidu (NASDAQ:BIDU) en Futu (NASDAQ:FUTU) heeft toegevoegd aan zijn groeiende lijst van potentiële aandelen voor verwijdering. In ander Chinees aandelennieuws zagen EV-bedrijven Nio (NYSE:NIO), XPeng (NYSE:XPEV) en Li Auto (NASDAQ:LI) de leveringen van voertuigen van februari tot maart opeenvolgend toenemen. Nio leverde in het eerste kwartaal 25.768 voertuigen af, een nieuw kwartaalrecord voor de EV-maker.

 

Een van de belangrijkste verhalen deze week was de stemming in het Huis van Afgevaardigden voor de MORE Act, die cannabis federaal zou legaliseren in de Verenigde Staten. Na een paar keer te zijn uitgesteld, werd vrijdag de MORE Act na stemming aangenomen. Hoewel dit positief nieuws is voor de cannabisindustrie, werden investeerders eraan herinnerd dat hetzelfde gebeurde in 2020 en dat de wet niet door de stemming van de Senaat kon komen. Cannabisaandelen zoals Sundial Growers (NASDAQ:SNDL), Tilray (NASDAQ:TLRY), Canopy Growth (NASDAQ:CGC) en Aurora Cannabis (NASDAQ:ACB) werden gedurende de week allemaal lager verhandeld.

Beoordeling van wereldwijde markten

Aziatische markten zagen deze week gemengde resultaten, aangezien zowel de Hang Seng-index als de Shanghai Stock Exchange de week in het groen sloten. Daarentegen daalde de Nikkei-index van Tokio deze week met 1,49%, aangezien de Japanse referentie-index ook een verlies optekende in het eerste kwartaal van 2022. In Europa hadden de FTSE 100, de DAX en de CAC 40 allemaal positieve weken, ondanks dat president Poetin dreigt de Russische gaslevering aan de Europese Unie af te sluiten.

Grondstoffen in de schijnwerpers

De volatiliteit van de olieprijs hield deze week aan, aangezien zowel de WTI- als de Brent Crude-futures deze week met 13% daalden. Dit vertegenwoordigde de grootste wekelijkse prijsdaling sinds 2020, nadat president BIden de grootste olievrijgave ooit uit de Amerikaanse SPR (Strategic Petroleum Reserve) aankondigde. Biden's aankondiging was voor 1 miljoen vaten per dag gedurende zes maanden, of een totaal van 180 miljoen vaten.

De goudprijs zakte deze week doordat het verbeterende nieuws uit Oekraïne investeerders ertoe aanzette de markten meer risicovol te benaderen. Zoals gebruikelijk gaat dit soort sentiment ten koste van volatiliteitsbeschermingen zoals goud en zilver.

Crypto

Het was weer een bullish week voor crypto, aangezien zowel Bitcoin als Ethereum goede dagen hadden. De twee benchmark-crypto's wonnen respectievelijk 4,65% en 11,36%, aangezien Eth een van de beste weken van het jaar tot nu toe had. De andere grote winnaar was Solana, die met 33,5% steeg nadat OpenSea begon met het aanbieden van Solana NFT's op zijn markt. Andere grote winnaars waren Terra, die met 20,13% klom om een ​​nieuwe hoogste prijs ooit van $ 108,40 te bereiken, en Avalanche, die met 16,25% steeg nadat het protocol was toegevoegd als het tweede subnet aan het populaire play to earn spel, DefiKIngdoms.

In een van de grootste crypto-hacks in de geschiedenis verloor de Ronin-zijketen $ 625 miljoen, opgesplitst in 173,6k ETH en 25,5 miljoen USDC. De hack was een klassieke multi-sig-wachtwoordhack in plaats van een smart contractfout, zoals werd gezien bij de recente Solana Wormhole-aanval. De inbreuk was tegen Sky Mavis, de groep achter de populaire DeFi-game Axie Infinity.

Volgende week op de markten

Nu het resultatenseizoen officieel ten einde loopt, zullen alle ogen gericht zijn op hoe de markten presteren in de eerste volledige week van het tweede kwartaal. Het FOMC zal woensdag de notulen van de vergadering van maart vrijgeven. Tesla zal volgende week ook zijn maandelijkse en driemaandelijkse leveringscijfers rapporteren, en vroege indicaties zijn dat het weer een recordbrekend kwartaal voor het bedrijf zal zijn.