De Amerikaanse markten gingen verder waar ze vorige week waren geëindigd, aangezien alle drie de grote indices hun tweede opeenvolgende positieve week boekten. Ondanks de renteverhoging van vorige week en de aanhoudende situatie in Oekraïne, bleven beleggers hun schouders ophalen over een bearish macro-economisch klimaat. De Dow Jones steeg iets hoger door 191 basispunten toe te voegen, de benchmark S&P 500 won 1,8%, terwijl de NASDAQ opnieuw het voortouw nam toen de technologie-zware index gedurende de week met 2,2% klom.

Het was een relatief rustige week op Wall Street, aangezien de markten de hele week wisselden tussen rode en groene dagen. Tesla (NASDAQ:TSLA) was een van de grote winnaars toen de leider in de EV-industrie een achtdaagse winning streak boekte die uiteindelijk op vrijdag werd verbroken. Tesla heeft dinsdag officieel zijn GigaFactory in Berlijn geopend en zal de komende weken zijn GigaFactory in Austin (Texas) openen.

Aan de andere kant van het EV-spectrum daalde de Chinese EV-maker Nio (NYSE:NIO) vrijdag met 9,4% nadat het bedrijf tegenvallende leveringsverwachtingen voor het eerste kwartaal van 2022 had gegeven. Nio's cijfers over het vierde kwartaal en het volledige jaar 2021 kwamen hoger uit dan verwacht, maar de schatting van 25.000-26.000 voertuigleveringen in het eerste kwartaal van 2022 viel niet goed bij investeerders of analisten die op zoek waren naar een cijfer van 28.000.

Big tech liep opnieuw voorop terwijl de NASDAQ uit zijn bearmarkt-gebied blijft klimmen. Amazon (NASDAQ:AMZN), Alphabet (NASDAQ:GOOGL), Microsoft (NASDAQ:MSFT) en Meta Platforms (NASDAQ:FB) zijn deze week allemaal weer gestegen. Ondertussen overtrof Apple (NASDAQ:AAPL) al zijn big-tech-collega's, aangezien 's werelds grootste bedrijf positieve analistenaantekeningen ontving van zowel Wedbush als JPMorgan, waarvan de laatste zijn prijsdoel van $ 210 voor het aandeel herhaalde.

 

Halfgeleideraandelen hadden opnieuw een sterke week op de hielen van NVIDIA (NASDAQ:NVDA) die zijn AI Developer Conference Showcase organiseerde. NVIDIA, AMD (NASDAQ:AMD) en Marvell Technologies (NASDAQ:MRVL) behoorden tot de grootste winnaars in de sector. Bank of America bracht vrijdag ook een bullish rapport uit, waarin het structurele belang van halfgeleiders als de sleutel tot toekomstige technologische groei wordt genoemd.

Beoordeling van wereldwijde markten

Aziatische markten gingen deze week alle kanten op, aangezien de Hang Seng Index en de Shanghai Stock Exchange beide de week meer dan 1,0% lager sloten. De Nikkei daarentegen steeg vrijdag voor de negende opeenvolgende sessie, goed genoeg voor de langste winstreeks in meer dan twee jaar voor de Japanse benchmarkindex. Ook in Europa was het deze week wisselend slecht, hoewel de meeste grote indices grotendeels vlak werden verhandeld. De FTSE 100 won 1,1%, terwijl de Duitse DAX en de Franse CAC 40 beide de week minder dan 1,0% lager sloten.

Grondstoffen in de schijnwerpers

De markten voor ruwe olie bleven de grondstoffendiscussie domineren, aangezien de futuresprijzen hoog bleven. WTI-futures voor ruwe olie sloten de week af op $112 per vat, een stijging van bijna 9,0% voor de week. Brent Crude kende een vergelijkbare stijging en eindigde deze week op $ 120 per vat. Energieaandelen waren deze week opnieuw de topsector en stegen met nog eens 7,0% te midden van stijgende olieprijzen. Sommige analisten zijn van mening dat er blijvende kracht en steun voor de olieprijs boven de $ 100 is.

Goud won deze week opnieuw en voegde bijna 1,3% toe aan zijn prijs en sloot de week af op $ 1.957. Met weer een sterke handelsweek zou het edelmetaal terug kunnen stijgen naar het prijsniveau van $2.000. Goudbeleggers houden de renteverhogingen van de Fed nauwlettend in de gaten, aangezien een omgeving met hogere rentetarieven doorgaans bearish is voor goud.

Crypto

De cryptomarkten weken deze week een beetje af van de aandelenmarkt, aangezien zowel Bitcoin als Ethereum deze week een stijging zagen van ten noorden van 6,0%. Bitcoin begon de week op $ 41.000 en vanaf vrijdagavond was het op zoek naar een nieuwe uitdaging door te proberen boven het sterke weerstandsniveau van $45.000 te breken. Ethereum had een vergelijkbaar pad van $ 2.800 naar $ 3.125, aangezien de op een na grootste cryptovaluta volgens marktkapitalisatie extra buzz ziet vanwege meer details over de aanstaande samenvoeging met ETH 2.0.

De grote winnaar deze week was Cardano, die de prijs van zijn ADA-token met 30% zag stijgen. Cardano haalde wat krantenkoppen toen de grote beurs, Coinbase, Cardano staking toevoegde, terwijl Grayscale onthulde dat zijn nieuwe Smart Contract-fonds Cardano als het hoogste gewogen token heeft. Solana had ook een sterke week met een stijging van 12%, nadat Solana samenwerkte met de mobiele game-titan PUBG om samen betaalde blockchain-games te creëren. Zowel Cardano als Solana stegen voorbij Terra om respectievelijk de zevende en achtste grootste marktkapitalisatie terug te winnen.

 

Andere sterke prestaties deze week waren Polkadot, DogeCoin en Shiba Inu, terwijl Avalanche, Cosmos en Apecoin de week allemaal lager sloten. In ander cryptonieuws, Thailand zal cryptocurrencies vanaf april verbieden als betaalmiddel, hoewel handelen in en investeren in crypto's nog steeds legaal zal zijn. Ten slotte steeg Loopring deze week met 45% toen GameStop een bètaversie van zijn NFT Marketplace lanceerde op de Loopring blockchain.

Volgende week op de markten

Alle ogen zullen volgende week gericht zijn op het banenrapport van maart als een nieuwe graadmeter voor de inflatie en de kracht van de Amerikaanse economie. Beleggers zullen de aanhoudende situatie in Oekraïne blijven volgen, terwijl de bredere Amerikaanse markten zullen streven naar hun derde opeenvolgende positieve week.