De Bitcoin koers begon woensdag in een hogere versnelling nadat een uitgelekte opmerking van Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, onthulde dat Joe Biden een positief standpunt zal innemen in het langverwachte presidentiële uitvoeringsbesluit over virtuele valuta.

Volgens Yellen zal het besluit ruimte bieden voor 'verantwoorde innovatie'. Ze voegde eraan toe dat het besluit vereist dat de Treasury samenwerkt met andere instanties bij het opstellen van een rapport dat zich richt op "de toekomst van geld- en betalingssystemen".

BTC koos nam de positieve crypto-toon van Yellen over en steeg de afgelopen 24 uur met meer dan 8,21 procent. Op het moment van schrijven wisselde Bitcoin van eigenaar voor 41.948 Amerikaanse dollars per munt. Volgens CoinMarketCap had BTC een 24-uurs hoogtepunt van 42.151 US dollar bereikt.

Prominente personen in de crypto-sector hielpen de positiviteit te verspreiden. Cameron Winklevoss, mede-oprichter van de crypto-exchange Gemini, tweette bijvoorbeeld dat hij de "constructieve benadering van doordachte crypto-regulering" toejuicht.

Ondanks veelbelovende gunstige crypto-regelgeving, zal het uitvoerend bevel van president Biden ook ingaan op "risico's in verband met illegale financiering en [... bescherming] van het financiële systeem, onder andere."

Amerikaanse financiële toezichthouder rekent 4 Bitcoin Ponzi Scheme-operators in

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) van de Verenigde Staten heeft vier personen aangeklaagd die vermoedelijk een Bitcoin Ponzi-schema exploiteren. Marquis Egerton, Dwayne Golden, Jatin Patel en Gregory Aggesen hebben nietsvermoedende BTC-investeerders opgelicht ter waarde van ongeveer 44 miljoen US dollar via twee frauduleuze programma’s.

Afgezien van het uitvoeren van een piramidespel, zouden de vier ook geld witwassen en fraude plegen. Vorig jaar vertelde Rostin Behnam, de voorzitter van het federale agentschap, de Senaat dat de CFTC goed gepositioneerd was om de crypto-regelgeving in de Verenigde Staten af ​​te handelen. Behnam voegde eraan toe dat zijn bureau zich al jaren "verantwoordelijk en agressief" richt op handhavingskwesties met betrekking tot virtuele valuta.

De huidige aanklachten tegen de vier personen maken deel uit van zijn pogingen om zijn bekwaamheid te tonen in het onder een microscoop houden van de crypto-sector.

De betrokkenheid van de CFTC bij het reguleren van de sector heeft geleid tot kwaad bloed tussen haar en de effectenwaakhond van het land, de Securities and Exchange Commission (SEC). De SEC loopt al jaren voorop bij het reguleren van digitale activa.

Volgens de futures-regulator hadden de vier personen, samen met een andere niet nader genoemde persoon, een BTC Ponzi-fraude gedurende ongeveer vier maanden, eindigend in augustus 2017.

Bitcoin Ponzi Scheme-operators beloofden om "professionele handelaren" in te schakelen

Een frauduleus plan heette Ecoinplus, ook bekend als Empowercoin, en had Egerton, Patel en Golden aan het stuur. Ecoinplus heeft vanaf 2017 Bitcoin met een waarde van meer dan 23 miljoen US dollar laten verdwijnen. Uit rapporten blijkt dat ze bijna de helft van het bedrag (10 miljoen USD) in eigen zak hebben gestopt en misbruikt.

Om investeerders te lokken, beloofden ze het geïnvesteerde geld onder toezicht van ervaren traders te houden. De traders zouden het geld binnen maximaal drie maanden met 100 procent helpen verhogen. Onderzoekers onthulden ook dat de exploitanten van de regeling investeerders verzekerden dat ze kleine dagelijkse voordelen zouden ontvangen van maximaal vijf procent van hun bedrag.

De federale toezichthouder onthulde dat er geen "ervaren traders" waren die de fondsen verwerkten, en de meesterbreinen gebruikten geld van nieuwe investeerders om oude investeerders te betalen en hielden een deel voor zichzelf.

In juli 2017 haalden de daders van het Bitcoin Ponzi Scheme de website van de regeling neer zonder investeerders terug te betalen. Voordat ze op zwart gingen met Ecoinplus, ontmoetten ze een niet nader genoemde persoon met wie ze de handen ineen sloegen om JetCoin te creëren, een vergelijkbaar frauduleus systeemyo.

Van Ecoinplus tot JetCoin, hetzelfde verhaal met verschillende namen

De nieuwe zakenpartner hielp een andere groep nietsvermoedende investeerders te lokken om geld in JetCoin te steken. In tegenstelling tot Ecoinplus verlaagde JetCoin de tijd waarin geïnvesteerde middelen zouden worden verdubbeld van maximaal drie maanden tot minder dan twee maanden.

Ook veranderden ze de term 'professionele handelaren' naar 'de scherpste [investerings] geesten in de industrie'.

De CFTC onthulde echter dat er geen andere personen aan boord waren gebracht, afgezien van de gebruikelijke verdachten, waaronder Patel, Golden en de nieuwe zakenpartner.

Volgens de federale toezichthouder heeft JetCoin bijna 22 miljoen USD binnengehaald. De drie staken 36 procent van het geld in hun zak voordat ze in augustus 2017 op zwart gingen zonder investeerders terug te betalen. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze elk een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar uitzitten.