In een verrassende wending van de gebeurtenissen herstelden de Amerikaanse markten zich donderdag toen Rusland officieel een aanval op Oekraïne aankondigde. Het lijkt erop dat de potentiële aanval al was gebakken in de laatste paar weken van bearishness. Toch waren de laatste twee dagen van winst niet genoeg om te voorkomen dat de NASDAQ en de Dow Jones Industrial Average hun derde negatieve week op rij meemaakten. De S&P 500 slaagde erin een minimale winst voor de week te behalen, maar bevindt zich nog steeds in correctiegebied na de recente daling. Misschien verrassend, de NASDAQ en S&P 500 staan ​​nog steeds in het groen voor februari, terwijl de Dow Jones slechts 0,32% of ongeveer 109 basispunten voor de maand is gedaald.

De aandelen van elektrische voertuigen zetten hun neergang deze week voort, waarbij industrieleider Tesla (NASDAQ:TSLA) met 8,59% daalde. Tesla kreeg deze week wat meer negatieve krantenkoppen toen CEO Elon Musk opnieuw in het vizier van de SEC kwam, slechts enkele dagen nadat Musk het bureau publiekelijk beschuldigde van het vrijgeven van vertrouwelijke informatie om de aandelenkoers van Tesla te schaden. De SEC heeft Musk en zijn broer beschuldigd van handel met voorkennis nadat Kimbal, Musk aandelen van het bedrijf had verkocht de dag voordat Elon op Twitter de verkoop van zijn eigen aandelen besprak.

Andere EV-verliezers deze week waren Rivian (NASDAQ:RIVN) en Lucid (NASDAQ:LCID), die maandag hun kwartaalresultaten zullen rapporteren. De grootste verliezer in termen van aandelenwaarde deze week was de Chinese EV-maker Nio (NYSE:NIO), die zijn aandelenkoers met meer dan 15% zag dalen. De EV-maker staat centraal in geruchten dat het probeert in de smartphone-business te springen, en het lijkt erop dat aandeelhouders niet al te vriendelijk naar deze ontwikkeling kijken.

Technologieaandelen met mega-caps hadden een gemengde week, waarbij Apple (NASDAQ:AAPL) en Amazon (NASDAQ:AMZN) terrein verloren deze week, terwijl Microsoft (NASDAQ:MSFT), Alphabet (NASDAQ:GOOGL) en Meta Platforms (NASDAQ:FB ) een positieve week neerzetten. Fintech-gigant Block (NYSE:SQ) boekte zijn grootste winst van het jaar, met een winst van 26% op vrijdag na een solide winstrapport over het vierde kwartaal met positieve vooruitzichten voor de rest van 2022. Crypto-exchange Coinbase (NASDAQ:COIN) rapporteerde ook zijn inkomsten, en hoewel het bedrijf de omzet en winst per aandeel indrukwekkend versloeg, gaf het ook zwakkere vooruitzichten voor de toekomst gezien de instabiliteit van de wereldeconomie. De aandelen van Coinbase daalden met 7,5% voor de week.

In blue-chipaandelen daalde Home Depot (NYSE:HD) na een jaar-op-jaar daling van de brutomarges ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2020. Een van de grootste rivalen van Home Depot, Lowe's (NYSE:LOW), presteerde vorig kwartaal beter dan Big Orange , met grote overmacht op zowel de top- als de bottom line. Het was de elfde opeenvolgende winst van Lowe. Tot slot sloot het basisconsumptie bedrijf Coca Cola (NYSE:KO) de week af met een nieuwe, voor aandelensplitsing gecorrigeerde, hoogste prijs ooit, aangezien de drankengigant eerder deze maand de verwachte winst overtrof en zijn dividend voor het zestigste achtereenvolgende jaar verhoogde, zich daarmee bij een zeer elitair gezelschap voegend.

Beoordeling van wereldwijde markten

Het is begrijpelijk dat er deze week volatiliteit was op de beurs van Moskou, waarbij de beurs donderdag maar liefst $ 200 miljard USD of 50% van zijn waarde verloor. Het slaagde er vrijdag in om met 30% te herstellen toen de handel werd hervat. In Azië meldden de meeste grote beurzen verliezen, aangezien de Nikkei, de Hang Seng en de Shanghai Stock Exchange de week allemaal lager sloten. Evenzo daalde in Europa de FTSE in Londen met 0,32% en de Duitse DAX met 4,08%. De TSX in Canada daalde deze week ook met 0,37%.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De prijs van ruwe olie stabiliseerde vrijdag na een stijging in de dagen voorafgaand aan de invasie van Oekraïne. De WTI-futures voor ruwe olie voor april sloten de week af op $91.59 per vat, terwijl de futures voor ruwe Brent-olie op vrijdag onveranderd bleven en de week sloten op $97.93. Beiden wisten deze week nog steeds winst te maken, waarbij de Brent Crude met ongeveer 4,7% klom. Na een stijging naar de hoogste kors sinds eind 2020, viel de goudprijs vrijdag terug naar de aarde. Het edelmetaal daalde met 1,88% om de handelsweek af te sluiten op $ 1.890,10 per ounce. Zilver zag deze week een soortgelijk patroon en daalde vrijdag met 1,56% om de week af te sluiten op $ 24,33 per ounce. 

Crypto

Er is bijna nooit een saai moment voor cryptohandelaren. De cryptomarkten daalden donderdag met bijna 10%, waarbij Bitcoin maar liefst $ 34.725 en Ethereum $ 2.301 bereikte. Beide benchmark-crypto's slaagden erin om die steunniveaus te behouden en wonnen de meeste verliezen in de 24 uur daarna terug. In termen van grote marktkapitalisaties was Cardano de grootste verliezer, met een daling van meer dan 10% voor de week, terwijl Terra de grote winnaar was, die deze week met 38,96% steeg tijdens alle volatiliteit.

Europa heeft z’n regelgevende beslissingen met betrekking tot cryptocurrencies voor onbepaalde tijd opgeschort vanwege energieproblemen. Ondertussen in Oekraïne, terwijl de Centrale Bank elektronische geldoverdrachten bevriest, doneren internationale hulpgroepen crypto om de zaak te helpen. Oekraïne is een cryptovriendelijk land geweest en lokale crypto-exchanges hebben aangetoond dat een groot aantal handelaren USDT-stablecoins kochten om ze te vergrendelen en de controle over hun geld te behouden.

Aan de andere kant van de oorlog groeit het sentiment dat Rusland zich ook zou kunnen wenden tot crypto's om economische sancties van de VS en andere NAVO-landen te omzeilen. Ten slotte bekritiseerde Ethereum-oprichter en in Rusland geboren Vitalik Buterin het Kremlin en president Poetin voor het besluit om Oekraïne binnen te vallen. De cryptolegende begaf zich op Twitter om zijn ongenoegen te uiten en noemde de invasie een misdaad.

Volgende week op de markten

Nu februari ten einde loopt, zullen beleggers volgende week uitkijken naar de belangrijkste productie- en werkgelegenheidsrapporten. In de eerste week van maart staat er weer een week van het resultaten voor de deur. Belangrijke bedrijven zoals Zoom Video Communications (NASDAQ:ZM), Lucid Group (NASDAQ:LCID), Costco (NASDAQ:COST), Target (NYSE:TGT), Salesforce.com (NYSE:CRM) en Snowflake (NYSE:SNOW) zullen allemaal verslag doen.