De aanhoudende geopolitieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne zorgden ervoor dat de markten tijdens de laatste twee sessies van de week vastliepen. Alle drie de grote Amerikaanse indices sloten voor de tweede achtereenvolgende week lager, waarbij de S&P 500 met 1,44%, de NASDAQ met 1,60% en de Dow Jones met 615 basispunten daalde.

Deze week meer turbulentie voor groeisectoren, aangezien de publicatie van de FOMC-vergaderingsnotulen erop wijst dat renteverhogingen eerder vroeger dan later plaatsvinden. Verschillende groeinamen vielen deze week hard onderuit, met als klap op de vuurpijl Roku (NASDAQ:ROKU) die met 22,3% daalde na het mislopen van kwartaalinkomsten en een zwakke prognose voor dit kwartaal. DraftKings (NASDAQ:DKNG) had ook een moeilijke week toen het bedrijf voor sportweddenschappen met 21,6% daalde na hoger dan verwachte verliezen in het afgelopen kwartaal, ondanks het verslaan van de winstramingen.

Het tumultueuze resultatenseizoen heeft bedrijven gestraft voor elke vorm van smet van het afgelopen kwartaal. Technologiegigant NVIDIA (NASDAQ:NVDA) versloeg de schattingen van analisten over de hele linie, maar miste iets op zijn brutomarges, waardoor het aandeel de rest van de week kelderde. Data-analysebedrijf Palantir (NYSE:PLTR) zag zijn aandelenkoers ook dalen nadat lager dan verwachte winsten de aandelenkoers met 15% hadden verlaagd.

Andere slachtoffers deze week waren onder meer de populaire e-commercesite Shopify (NYSE:SHOP) die op meerjarige dieptepunten wordt verhandeld en de fintech-giganten PayPal (NASDAQ:PYPL) en Block (NYSE:SQ), die beide meedogenloos worden neergeslagen. Aandelen van elektrische voertuigen vertoonden eerder in de week wat pep toen Rivian (NASDAQ:RIVN) opdook in de 13-F-deponeringen van verschillende hedgefondsen bij de SEC. De aandelen van de fabrikant van elektrische vrachtwagens sloten de week 10% hoger af. Tesla (NASDAQ:TSLA) sloot de week lager af nadat het werd getroffen door nog een NHTSA-onderzoek naar fantoomremmen op zijn Model 3- en Model Y-voertuigen.

Een gemengde week voor olieprijzen

De futures op ruwe Brent-olie stegen deze week met 0,9% voor de negende wekelijkse stijging tot nu toe dit jaar. Ondertussen daalden de WTI-prijzen in de loop van de week met 1,7%, aangezien president Biden opnieuw verklaarde dat hij gelooft dat Rusland de komende dagen een aanval op Oekraïne zal beginnen.

Goud bleef deze week stijgen terwijl beleggers in deze volatiele tijden op zoek gingen naar een veiliger toevluchtsoord voor de wereldwijde aandelenmarkten. Kleinere broer (of zus), zilver, postte ook nog een positieve week met een winst van 1,52% in de afgelopen vijf sessies. Koper bleef de afgelopen zes dagen ook kracht tonen met slechts één negatieve handelssessie.

Wereldwijde marktsamenvatting

De spanningen tussen Rusland en Oekraïne sloegen deze week over op de wereldmarkten. Grote Aziatische markten zoals de Nikkei en de Hang Seng sloten de week in het rood af, terwijl in Europa de FTSE gedurende de week met bijna 2,0% daalde. In Duitsland wist de DAXX een minimale winst van 0,61% te behalen, terwijl in China de Shanghai Stock Exchange erin slaagde 1,1% hoger te klimmen. De Toronto Stock Exchange beleefde opnieuw een bearish week en daalde met 2,33%, aangezien aanhoudende protesten en nauwe banden met de Amerikaanse markten de Canadese TSX harder hebben getroffen dan andere beurzen.

 

Crypto

Valentijnsdag was lang niet zo rooskleurig voor grote crypto-tokens, aangezien Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) tot en met vrijdagavond met respectievelijk 3,8% en 2,8% daalden. Andere large-cap crypto's, zoals Solana (SOL) en Cardano (ADA), bleven deze week worstelen, terwijl de stijgende layer-2 blockchains Avalanche (AVAX) en Terra (LUNA) beide opnieuw een week van solide winsten boekten. 

De cryptomarkten stonden in de schijnwerpers tijdens Super Bowl 56, door een raadselachtige QR-codeadvertentie van Coinbase (NASDAQ:COIN), een FTX-advertentie met Seinfeld-maker Larry David en een Crypto.com-advertentie met Lebron James. Deze advertenties kosten meer dan $ 7 miljoen doordat crypto-exchanges hun spieren lieten zien met deze met sterren bezaaide commercials.

Ten slotte maakte de Canadese regering deze week furore door een noodwet in te voeren die haar de mogelijkheid geeft om bankrekeningen en financiële activa, inclusief cryptocurrencies, te bevriezen. Dit is een reactie op de aanhoudende COVID-19-mandaatprotesten die plaatsvinden in de nationale hoofdstad Ottawa. Crypto-transacties waarvan wordt aangenomen dat ze financieren wat de regering beschouwt als terroristische groeperingen, zullen worden bevroren. Het is niet verwonderlijk dat de wet veel oppositie heeft veroorzaakt onder Canadezen en zelfs niet-Canadezen die hun steun hebben betuigd op sociale media.

Volgende week op de markten

Nog een volledige week met winstcijfers van grote bedrijven in de verkorte Presidents Day-week, waaronder van Home Depot (NYSE:HD), Lowe's (NYSE:LOW), AliBAba (NYSE:BABA), Block (NYSE:SQ), Moderna (NASDAQ: MRNA), Coinbase en natuurlijk Berkshire Hathaway (NYSE:BRK).

Ook dit weekend zijn alle ogen weer gericht op Oekraïne, terwijl Rusland blijft dreigen met een op handen zijnde aanval. We zullen volgende week ook enkele belangrijke inflatiegegevens ontvangen van januari, evenals het cruciale consumentenvertrouwensrapport van de Universiteit van Michigan voor de maand februari. De Amerikaanse markten zijn maandag gesloten voor de Presidents Day feestdag.