weekrapport financiële markten 

Het was een zuur einde van de week voor de Amerikaanse markten, aangezien alle drie de grote indices zowel op donderdag als op vrijdag daalden, waarmee een al twee weken durende reeks winsten werd gebroken. De NASDAQ daalde met 2,32%, de S&P 500 daalde met 1,93% en de Dow Jones Industrial Average daalde met 370 basispunten deze week.

Groeisectoren hadden het deze week nog steeds moeilijk omdat de dreiging van stijgende rentetarieven op de aandelen drukte. De producenten van elektrische voertuigen daalden, met name Tesla (NASDAQ:TSLA), die deze week een daling van bijna 7,0% zag als gevolg van een reeks terugroepacties van voertuigen. De aandelen van halfgeleiders daalden deze week ook, omdat de hoge inflatie ervoor zorgde dat beleggers op zoek gingen naar minder risicovolle aandelen. De dreigende aanval op Oekraïne kan mogelijk ook leiden tot een tekort aan waardevolle hulpbronnen, waaronder neon van halfgeleiderkwaliteit. AMD (NASDAQ:AMD) daalde deze week met 8,5% als de grootste daler in de sector.

Beleggers werden in de maand januari getroffen door een hoger dan verwachte inflatiegroei, aangezien het cijfer van 7,5% het snelste groeitempo was sinds 1982. Bovendien zorgden nieuwe zorgen over een op handen zijnde aanval van Rusland op Oekraïne ervoor dat de markten aan het wankelen waren gebracht. Dit zette nog meer neerwaartse druk op een toch al schichtige markt. Grondstoffen stegen echter wel, omdat beleggers een mogelijke daling van de olietoevoer verwachtten als gevolg van vergeldingssancties tegen Rusland.

Grondstoffen doen het goed door dreiging

Zoals gezegd waren de grondstoffenmarkten vrijdag hoger, omdat investeerders nadachten over een mogelijke daling van het aanbod van wereldwijde olie als Rusland offline zou worden gehaald. De WTI-futures voor ruwe olie stegen vrijdag fors met 4,47%, terwijl de futures op Brent-olie onveranderd bleven. Ook de prijs van Tarwefutures steeg met 3,47%. Rusland en Oekraïne zijn goed voor ongeveer 30% van de wereldwijde tarwe-export, wat de prijsstijging verklaart.

Goud steeg deze week met 3,0% toen beleggers op zoek gingen naar veiligere hedges tegen de aanhoudende marktvolatiliteit. Om niet achter te blijven, stegen de zilverprijzen met 5,10% en ook koper won deze week ook 4,5%. Edelmetalen stijgen vaak in tijden van wereldwijde onrust, dus het zou geen verrassing moeten zijn dat we deze nu in opkomst zien. 

Wereldwijde marktsamenvatting

Internationaal handelden de Aziatische markten deze week hoger, aangezien de Hang Seng-index 1,21% won en de Nikkei-index 2,22% won in de afgelopen vijf sessies. Opgemerkt moet worden dat de Aziatische markten al gesloten waren toen het nieuws van een op handen zijnde aanval op Oekraïne de krantenkoppen haalden. De FTSE 100-index in het Verenigd Koninkrijk sloot ook hoger en steeg in de loop van de week met bijna 2,0%. In Duitsland sloot de DAX Index de week ook hoger, met 1,35% tijdens de afgelopen vijf sessies.

Terugtrekking van cryptomarkten

De recente heropleving van de cryptomarkten kwam tot een einde, hoewel de benchmark crypto Bitcoin (BTC) er de afgelopen zeven dagen nog steeds in slaagde een winst van bijna 3,0% te behalen. Ethereum (ETH) ging de afgelopen week iets lager, omdat het het prijsniveau van $ 3.000 niet kon vasthouden. Crypto kreeg eerder deze week nog een boost toen KPMG Canada aankondigde dat het zowel Bitcoin als Ethereum aan zijn bedrijfstreasury heeft toegevoegd.

Meer nieuws uit Rusland, aangezien de Russische Centrale Bank heeft besloten crypto-gerelateerde activiteiten niet te verbieden. Rusland maakte zelfs een 180 graden draai en koos ervoor om cryptocurrencies te reguleren in plaats van ze helemaal te verbieden. Het is zeker een andere toon dan die we zagen van andere wereldmachten zoals China, die de mijnbouw en handel in alle cryptocurrencies hebben verboden. Ondanks de aankondiging zagen we geen grote reactie van de cryptomarkten.

Andere grote cryptovaluta's die deze week flink bewogen, zijn onder meer Ripple (XRP), dat de afgelopen zeven dagen met bijna 17,0% is gestegen en Avalanche (AVAX) met 9,89%, waardoor het protocol in de top tien van grootste cryptocurrencies per marktkapitalisatie terechtkwam. Van de belangrijkste protocollen hadden Solana (SOL) en Cardano (ADA) de slechtste weken, met een daling van respectievelijk 19,5% en 8,4% vanaf vrijdagavond. 

Volgende week op de markten

Vooruitkijkend naar volgende week, gaat het winstseizoen voor Amerikaanse aandelen door, aangezien enkele belangrijke bedrijven hun cijfers rapporteren. De resultaten van AliBaba (NYSE:BABA), AirBNB (NASDAQ:ABNB), NVIDIA (NASDAQ:NVDA), Cisco (NASDAQ:CSCO), Shopify (NYSE:SHOP) en WalMart (NYSE:WMT) markeren de komende week.

Om voor de hand liggende redenen zullen alle ogen dit weekend gericht zijn op de zich ontwikkelende situatie in Oekraïne, die de richting kan bepalen waarin de wereldmarkten maandag openen. We zouden ook een duidelijker beeld kunnen krijgen van wat de acties van de Federal Reserve zullen zijn met betrekking tot het mogelijk al in maart verhogen van de rentetarieven. Op woensdag zullen de FOMC-vergaderingsnotulen worden vrijgegeven, waarna we waarschijnlijk zullen weten welke richting de commissie op wil gaan met betrekking tot de rest van 2022.