Het dreigen met economische sancties tegen Rusland door de VS, zou wel eens als een boemerang terug in het gezicht van de Amerikanen kunnen komen. Poetin is er de man niet naar om zich te laten intimideren door dreigende taal uit de VS. Deze voormalige KGB-er laat zich niet zomaar uit het veld slaan. Rusland heeft, in antwoord op het westen, inmiddels zelf ook al de nodige economische bedreigingen geuit. Er is echter één ding waarmee ze de Verenigde Staten werkelijk zouden kunnen raken: een aanval op de petrodollar.

De petrodollar is het systeem of de afspraak waarbij alle olie (en gas) handel in de wereld wordt afgerekend in Amerikaanse dollars. Dit creëert een enorme vraag naar dollars omdat iedereen en ieder land dat olie wil kopen op de wereldmarkt, eerst dollars moet aanschaffen.

Van Examiner.com:

However, like with the Syrian crisis of last September, Russia is quickly retaliating with their own economic threats, and one major action that they could undertake as a response is to discard the Petro-Dollar and demand physical gold as payment for energy purchases in both oil and natural gas.

Van Goldcore.com: 

Russian government officials and businessmen are bracing for sanctions resembling those applied to Iran according to Bloomberg. Should Russian foreign exchange reserves and bank assets be frozen as is being suggested, then Russia would likely respond by wholesale dumping of their dollar reserves and bonds.

In retaliation, Russia could opt to only accept gold bullion for payment for their gas, oil and other commodity exports. This would likely lead to a sharp fall in the dollar and a surge in gold prices.

De Verenigde staten zijn niet immuun voor een valutaoorlog en de petrodollar zou wel eens hun achilleshiel kunnen zijn.

Rusland is, net als China, al jaren bezig met het opbouwen van zijn goudvoorraad. Dit doen ze niet zonder reden. Er broeit al een hele tijd een valutaoorlog en zoals te zien is in de onderstaande grafiek, is Rusland zich daar al een tijdje op aan het voorbereiden door een flinke goudpositie op te bouwen. Dit in scherp contrast met veel westerse landen, die de afgelopen jaren liever de geldpersen lieten draaien.

 

Het petrodollar systeem is gebaseerd op maar één ding: vertrouwen. En vertrouwen, zoals we allemaal weten, komt te voet en gaat te paard. Het kan zomaar ineens over zijn. Als het vertrouwen in de dollar verdwijnt dan zal het systeem en de dollar in elkaar storten, met enorme economische gevolgen. Zal dit scenario, wat al een tijdje voorspelt wordt door mensen als Jim Rickards en Peter Schiff, nu door Rusland in gang worden gezet?