De koers van het aandeel Heineken is de laatste weken fors opgelopen op de Amsterdamse beurs. Dit heeft voornamelijk te maken met de aanhoudende overnamegeruchten. Heineken is de kleinste van de drie grootste bierbrouwers ter wereld.

De nummers 1 en 2 zijn: Het Belgische AB InBev (het produceerde in 2013 355 miljoen hectoliter bier) en het Brits-Zuid Afrikaanse SabMiller (bierproductie van 269 miljoen hectoliter in 2013).Heineken is zoals gezegd de derde in het rijtje met een bierproductie in 2013 van 221 miljoen hectoliter.

De familie Heineken heeft nog steeds een ijzeren grip op het bedrijf. Via een ingenieuze constructie heeft ze het meerderheidsstemrecht behouden. De familie kan dus iedere overnamepoging tegenhouden. Gezien het recent afgewezen bod van SabMiller op Heineken, lijkt het er op dat de familie de macht over het bedrijf niet uit handen wil geven. De kans op een daadwerkelijke overname van Heineken door een van de twee grote concurrenten, lijkt dus niet zo groot.

Toch doen de overname geruchten en biedingen voldoende met de koers van het aandeel Heineken om er als trader wat mee te kunnen. De aandelenkoers is de laatste tijd opgestuwd door speculatie op een overname. De kans bestaat dat deze premie er uit loopt wanneer duidelijk wordt dat dit er niet in zit. Een shortkans voor het aandeel Heineken dus.

Tegelijkertijd heeft AB InBev interesse getoond in de overname van SabMiller, die daar niet warm voor loopt en als verdediging Heineken over wilde nemen. Ook voor AB InBev en SabMiller zijn de komende tijd dus nog wel wat bovengemiddelde koersuitslagen te verwachten.

De bovengenoemde bierbrouwers zijn alle drie te verhandelen d.m.v. cfd’s. Bij cfd-broker Plus500* bijvoorbeeld, kan er met een hefboom gehandeld worden in deze aandelen. Het cfd is een zeer flexibel instrument waarmee zowel long als shortposities kunnen worden ingenomen. Lees alles over cfd’s in het artikel: Wat is een CFD?.

De komende tijd zullen er dus voldoende kansen komen voor slimme traders in bovengenoemde aandelen. Een waarschuwing m.b.t. cfd’s is wel op z’n plaats. Het is een instrument wat geschikt is voor de meer ervaren belegger. Er kan in korte tijd veel mee gewonnen, maar ook mee verloren worden.

*

*Risicowaarschuwing Plus500: 82% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

Plus500CY Ltd geautoriseerd en gereguleerd door CySEC (#250/14)

Plus500UK Ltd geautoriseerd en gereguleerd door de FCA (#509909)