De AEX index laat sinds lange tijd weer eens een sterke performance zien. In 2015 heeft de vaderlandse index een kleine 50 punten bij kunnen schrijven. Zeker niet slecht, maar het werd ook tijd. In vergelijking met de DAX van onze oosterburen is de AEX behoorlijk achtergebleven. De Dax maakt al een tijd nieuwe all time highs, terwijl de AEX daar nog een heel eind van verwijderd is. De all time high van de AEX ligt op 700 punten en stamt inmiddels uit de zomer van het jaar 2000, nu bijna 15 jaar(!) geleden.

Ook in vergelijking met de Amerikaanse beursindices doet de AEX het ronduit slecht. De Dow Jones index en de S&P500 zijn al 6 jaar verwikkeld in een zeer sterke bullmarkt. Ook daar wordt record op record gestapeld. Natuurlijk is daar ook een duidelijk aanwijsbare verklaring voor te vinden. Namelijk het expansieve monetaire beleid van de Amerikaanse FED (centrale bank). Het door hen gecreëerde geld, bedoeld om de economie te stimuleren, is voor een groot deel direct naar de beurs gestroomd en heeft de aandelenkoersen in de VS naar grote hoogten gestuwd.

In de VS is QE3 (QE = Quantative Easing = het in de economie pompen van nieuw geld) net beëindigd. Hier in Europa staat het op het punt te beginnen. President van de Europese centrale bank, Mario Drahgi kondigde vorige maand een stimuleringsprogramma aan van 60 miljard euro per maand. Dit programma zal lopen tot september 2016. In totaal zal er meer dan een triljard euro aan nieuw gecreëerd geld in de economie worden gepompt. Zal aan het eind van dit programma de AEX boven de 700 punten staan? Het blijft gissen natuurlijk. Er zijn zoveel andere factoren die roet in het eten kunnen gooien. Een vertrek van Griekenland uit de eurozone bijvoorbeeld, en de daarmee gepaard gaande onrust en onzekerheid. Of een crash van de Amerikaanse aandelenmarkten, die na 6 jaren van stijging nu wel overgewaardeerd kunnen worden genoemd.

Desalniettemin zijn de vooruitzichten voor de AEX goed te noemen. De Europese QE zal een aardig vangnet kunnen bieden bij de hobbels die onze index op de weg omhoog ongetwijfeld tegen gaat komen. Ook de lage rente zorgt voor een extra stimulans om te gaan beleggen in aandelen. De spaarrekening levert immers weinig rendement. Voor beleggers en traders zullen dan ook voornamelijk longposities interessant zijn de komende tijd. De wat meer behoudende beleggers onder ons  zullen voor aandelenposities kiezen. De traders en beleggers met een wat hogere risicotolerantie kijken dan al snel naar instrumenten als opties en cfd’s. Meer over cfd’s leest u in de artikelen: Wat is een cfd? en Een goede cfd broker kiezen.