Voor diegenen die het niet hebben gevolgd: goud zit al 4 jaar gevangen in een bearmarkt waar geen einde aan lijkt te komen. Ik zeg: "lijkt", want er zijn aanwijzingen dat het sentiment begint te verbeteren.

De afgelopen 4 jaar hebben goud van één van de meest populaire beleggingen, tot de minst geliefde en meest genegeerde beleggingen gemaakt. Laat nu juist dat huidige, zeer negatieve, sentiment, de initiator zijn van een nieuwe bullmarkt! Wanneer er geen verkopers meer over zijn, dan is er maar weinig nodig om een mooie rally te starten. En dat laatste lijkt nu aan de hand te zijn.

In een bearmarkt volgt er op een stevige daling gewoonlijk een bearmakt rally. Deze rally's zijn kort en hevig van aard. Het zijn korte snelle stijgingen die beleggers op het verkeerde been brengen door het te laten lijken alsof er een nieuwe bullmarkt is begonnen. Niets is echter minder waar en beleggers die er in trappen worden vervolgens dan ook hard afgestraft door een stevige daling die de koers naar nieuwe dieptepunten brengt. Wanneer dit een flink aantal keer is gebeurd en niemand zijn vingers er meer aan wil branden, dan is het moment aangebroken voor een trendomkeer. Deze trendomkeer is vaak te zien aan de rally's. Die zijn niet meer kort en scherp, maar langzaam en bescheiden. In onderstaande grafiek is te zien hoe de laatste 2 rally's van goud duidelijk anders van karakter zijn dan die daarvoor.

goud rally

Goud beweegt zich momenteel in een driehoekpatroon (zie onderstaande grafiek). Het kan daarbij uitbreken naar boven of naar beneden. Bij een uitbraak naar beneden zullen we waarschijnlijk snel een koers van 1000 dollar per ounce op de borden zien. Bij een uitbraak naar boven lonkt het 1250 dollar niveau.

Goud driehoekpatroon

Hieronder zijn de meerjarige grafieken van De HUI en de XAU index weergegeven. Beide zijn indices die bestaan uit de belangrijkste goudmijnbedrijven. Deze bedrijven profiteren als de goudprijs stijgt en hebben het moeilijk als deze daalt. Op deze grafieken is duidelijk te zien dat beide indices zijn aanbeland op belangrijke meerjarige steunniveau's. Een aangewezen punt om de bearmarkt te eindigen en een nieuwe bullmarkt te starten.

HUI

XAU

Uit beide grafieken blijkt ook hoe slecht goudmijnbedrijven het hebben gehad de afgelopen paar jaar. De koersdaling bij deze bedrijven is een stuk groter dan bij goud zelf. Bij de junior goudmijnbedrijven is dit zelfs nog sterker. Een koersdaling van 90% tot 95% is daar geen uitzondering. Niet iets waar je de afgelopen 4 jaar in had willen zitten als belegger. Maar de kans die het biedt, als de bearmarkt eindigt en een nieuwe bullmarkt begint, is natuurlijk enorm. Hoe destructiever de bearmarkt, hoe groter de daaropvolgende bullmarkt. De huidige bearmarkt is een van de meest destructieve in de historie van goudmijnaandelen.

Hoe te handelen?

Er zijn verschillende manieren om  een nieuwe bullmarkt in goud en goudmijnaandelen te bespelen. De meest simpele is natuurlijk om fysiek goud aan te schaffen of om de aandelen van de betreffende mijnbouwbedrijven te kopen op de beurs.

Voor de belegger die wat extra risico niet schuwt is er het CFD (Contract For Difference). Het CFD stelt de belegger in staat om op een flexibele manier in te spelen op een stijging of daling van de onderliggende waarde. Daarbij gebruikmakend van een hefboom. Lees meer over wat een CFD precies is en hoe het werkt in het artikel: Wat is een CFD?

Bij CFD broker Plus500 kan naast duizenden andere onderliggende waarden, o.a. gehandeld worden in goud, zilver en verschillende grote goudmijnbedrijven. Ga naar de website van Plus500 en ontdek zelf alle mogelijkheden.

*Risicowaarschuwing Plus500: 82% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

Plus500CY Ltd geautoriseerd en gereguleerd door CySEC (#250/14)

Plus500UK Ltd geautoriseerd en gereguleerd door de FCA (#509909)