Vanavond maakt Apple de resultaten bekend van het (fiscale) vierde kwartaal 2015. Dat zijn de resultaten van de maanden juli, augustus en september van dit jaar. De verwachtingen zijn, zoals gewoonlijk bij Apple, weer hooggespannen.

Beleggers willen zien of Apple de groei van z'n iPhone business kan voortzetten. De verkoop van iPhones is de laatste 12 maanden geëxplodeerd. Wanneer de resultaten tegenvallen, kan de koers van het aandeel Apple fors onderuit gaan. Rond deze tijd van het jaar in 2012 gebeurde iets vergelijkbaars. De groei van Apple vertraagde en de aandelenkoers halveerde.

In 2014 is Apple iPhones met een groter scherm gaan verkopen. De iPhone 6 en de iPhone 6 plus. De consument zat daar al een tijdje op te wachten en toen het grotere scherm er kwam explodeerden de verkopen. Apple aandelen stegen van $99 in oktober 2014 tot $133 in februari 2015.

In de periode daarna heeft het aandeel Apple weer wat terrein prijs moeten geven. Dit had te maken met het feit dat de iPhone verkopen wat terug liepen. Eind augustus van dit jaar raakten beleggers in paniek van de gebeurtenissen in China en dumpten Apple aandelen. Oorzaak was het in elkaar zakken van de aandelenmarkt in China en het teruglopen van de economische groei. Daarnaast deed de Chinese overheid ook nog haar best om de Chinese munt, de Yuan, te devalueren.

Aandelen Apple vielen eind augustus terug in koers tot onder $100. Dat zette Apple baas Tim Cook aan tot de volgende verklaring, die hij de wereld in bracht door direct contact op te nemen met de bekende tv-analist van CNBC Jim Cramer:

"I get updates on our performance in China every day, including this morning, and I can tell you that we have continued to experience strong growth for our business in China through July and August. Growth in iPhone activations has actually accelerated over the past few weeks, and we have had the best performance of the year for the App Store in China during the last 2 weeks.

Obviously I can't predict the future, but our performance so far this quarter is reassuring. Additionally, I continue to believe that China represents an unprecedented opportunity over the long term as LTE penetration is very low and most importantly the growth of the middle class over the next several years will be huge."

Cramer las de verklaring voor in zijn veelbekeken televisieprogramma waarna de Apple koers stabiliseerde en die dag eindigde op $103.

Nog afgezien van de situatie in China, maken beleggers zich zorgen of Apple de recordverkopen die gehaald zijn met de iPhone 6 en 6 plus, in de toekomst wel zal kunnen evenaren of zelfs verbeteren met toekomstige modellen. Van de winst die Apple maakt is 63% afkomstig van de iPhone. Beleggers zullen de vierde kwartaalcijfers van vanavond dus zeer kritisch bekijken en flinke koersbewegingen in aandelen Apple kunnen wel verwacht worden.

Als belegger kunt u van deze koersbewegingen profiteren. Met cfd's worden, door de hefboomwerking, zowel winst als verlies uitvergroot bij koersschommelingen van een aandeel. CFD broker Plus500 biedt een geavanceerd handelsplatform wat zeer intuïtief is in gebruik. Bij Plus500 kunt u in aandelen Apple handelen. Lees meer over Plus500 in onze Plus500 review.

*Risicowaarschuwing Plus500: 82% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

Plus500CY Ltd geautoriseerd en gereguleerd door CySEC (#250/14)

Plus500UK Ltd geautoriseerd en gereguleerd door de FCA (#509909)