grondstoffen 

De aandelenbeurzen hebben de afgelopen paar jaar een mooie stijging laten zien. De Amerikaanse S&P500 index is sinds de bodem in 2009 gestegen van 735 tot de top van 2130 een paar maanden geleden. Zo'n lange bullmarkt zonder noemenswaardige tussentijdse correctie is ongekend. Dit heeft alles te maken met de QE (Quantitative Easing) programma's en ZIRP (Zero Interest Rate Policy) Van de Amerikaanse centrale bank (FED). De nieuwe QE dollars zijn voor het grootste deel de financiële markten op gestroomd en hebben daar de aandelenprijzen en obligatiekoersen enorm opgestuwd. Tegelijkertijd zijn de rendementen op vastrentende waarden enorm gedaald waardoor ook weer geld naar de aandelenbeurzen stroomde op zoek naar rendement. De FED heeft met dit enorm ruime monetaire beleid van de afgelopen jaren, een enorme bubbel gecreëerd. Veel analisten verwachten dan ook al geruime tijd dat er een flinke correctie, of zelfs een beurscrash aan zit te komen.

Inmiddels lijkt de langverwachte correctie te zijn begonnen. Eind augustus kwam de "flash-crash" die de S&P500 naar een koers van 1867 punten voerde. Daarna volgde een "relief-rally" die de koers, kort na het rentebesluit van de FED,  bracht tot 2020 punten. Om vervolgens weer naar beneden te duiken. Onze eigen AEX ging van iets meer dan 500 punten, naar 401 punten. Vervolgens kwam de AEX tot vlak onder de 450 en nu beweegt de index rond de 427 punten. De beweging naar beneden toe is ook hier dus weer ingezet. Iets verder kijkend lijkt een forse correctie op de middellange termijn onvermijdelijk. En voor het crash scenario is ook heel wat te zeggen.

Grondstoffen

Met de aandelen en obligatiemarkten op, of net onder recordniveau's. Waar moet je als belegger dan nog heil zoeken? Is het nog mogelijk om je geld te investeren met beperkt neerwaarts risico en een fors opwaarts potentieel? Het antwoord is een volmondig ja! Er is een assetcategorie die aan deze eisen voldoet. Hiervoor moeten we een blik werpen op de grondstoffensector. In onderstaande grafiek is de 10-jaars grafiek van de CRB-index te zien met daaronder dezelfde grafiek voor goud. De CRB bevindt zich sinds 2008 in een bearmarkt.

 

De CRB zet ruwweg iedere 3 jaar een cylische bodem (3 YCL = 3 Year Cycle Low) neer. In bovenstaande grafiek is te zien dat het weer de hoogste tijd is voor zo'n bodem en dat het zelfs zeer waarschijnlijk is dat deze bodem nu is. In de grafiek eronder wordt één van de grondstoffen uit de CRB index er uit gelicht. Het gaat om goud. Het ziet er naar uit dat goud al een maand eerder haar bodem heeft gevonden dan de gehele grondstoffensector.

De volgende bullmarkt in grondstoffen zal waarschijnlijk voornamelijk gedreven worden door de situatie op de valutamarkten. De overvloed aan valuta-eenheden die de afgelopen jaren is gecreëerd en die de komende jaren waarschijnlijk alleen nog maar groter zal worden, zal zijn weg naar de grondstoffensector vinden en de prijs opdrijven. Goud en zilver zullen daar van alle grondstoffen het meest van profiteren.

Als we kijken naar de goudmijnbedrijven dan zien we dat daar de afgelopen paar jaar een ware slachting heeft plaatsgevonden. De grote goudmijnbedrijven zijn gemiddeld met 84% gedaald ten opzichte van hun laatste top in september 2011. Voor de junior goudmijnen is dat zelfs 90%. Deze bedrijven hebben een ongekend zware bearmarkt achter de rug. En onthou: hoe groter de bearmarkt, hoe groter de bullmarkt die daarop volgt! Bij mijnbouwbedrijven in het algemeen, maar met name bij goud- en zilvermijnen liggen dus enorme kansen. Er kunnen de komende jaren spectaculaire winsten worden geboekt (denk aan honderden procenten winst) bij een relatief beperkt neerwaarts risico, aangezien deze bedrijven al zo lang en sterk gedaald zijn.

Beleggingskansen

Als belegger kan je hier op verschillende ,manieren op inspelen. Je kan natuurlijk de grondstoffen (bijvoorbeeld goud of zilver) kopen. Of de zeer aantrekkelijk gewaardeerde aandelen van mijnbouwbedrijven. Kijk hiervoor eens rond op de beurzen van Toronto, Sidney en New York.

Een andere mogelijkheid om (extra) te profiteren van de komende bullmarkt in grondstoffen en mijnbouwbedrijven is gebruik maken van CFD's. Het CFD (Contract For Difference) is een hefboomproduct wat je verhandelt bij een gespecialiseerde CFD broker. Lees meer over het CFD in het artikel: Wat is een CFD?

Bij CFD broker Plus500 bijvoorbeeld, kan je o.a. de volgende grondstoffen en mijnbouwbedrijven verhandelen:

Mijnbouwbedrijven o.a.:

  • IAMGold
  • Kinross Gold
  • New Gold
  • Silver Wheaton
  • BHP Billiton
  • Rio Tinto
  • Cliffs Natural resources
  • Yamana Gold
  • Goldcorp
  • Coeur d'Álene Mines
  • Hecla Mining
  • Royal Gold
  • Freeport McMoran

 

Het openen van een rekening bij Plus500* gaat zeer eenvoudig en snel. Lees meer over broker Plus500 in onze Plus500 review

*Risicowaarschuwing Plus500: 80% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

Plus500CY Ltd geautoriseerd en gereguleerd door CySEC (#250/14)

Plus500UK Ltd geautoriseerd en gereguleerd door de FCA (#509909)