oliecrash

Voor diegenen die de afgelopen maanden onder een steen hebben geleefd: De olieprijs is gecrasht! Of beter gezegd: de olieprijs is nog steeds aan het crashen. Op moment van schrijven (WTI Crude noteert $46,30) lijkt de daling namelijk nog niet ten einde. Ruim 5 maanden geleden stond de olieprijs nog boven $100. De olieprijs is in 5 maanden tijd dus met meer dan 50% gedaald.

De laatste oliecrash was tijdens de financiële crisis in 2008. Het zwarte goud daalde toen van $147 naar $33 in slechts een paar maanden tijd. De vraag is nu natuurlijk waar de huidige daling gaat eindigen. Zoals te zien is in onderstaande grafiek, heeft olie de meerjarige opwaartse trendlijn gebroken. Daarmee ligt de weg naar beneden open, met als eerste koersdoel $40.

Wat ook duidelijk wordt uit deze grafiek is dat iedere crash gevolgd wordt door een sterke opwaartse beweging. Zowel van de huidige dalende beweging als de daaropvolgende opwaartse beweging kunt u als belegger profiteren. Maar hoe? Één van de mogelijkheden is het handelen in olie m.b.v. cfd’s. (Voor uitleg over cfd’s, lees het artikel: Wat is een cfd?). Het cfd stelt u in staat om eenvoudig long of short te gaan in bijna iedere gewenste onderliggende waarde, inclusief olie.

Een voorbeeld:

Stel de olieprijs arriveert op het prijsniveau van $40. We verwachten dat de olieprijs zal opveren vanaf dit niveau en een flinke rally zal laten zien. Het hoeft niet direct een trendomkeer te zijn. Een stevige correctie binnen de neerwaartse trend is ook oké. Na de val, in een paar maanden tijd, van meer dan $100 naar $40, kan een stevige reactie naar boven worden verwacht. We gaan uit van een beweging van minimaal 10 dollar. Dat zou de koers van $40 naar $50 brengen.

We nemen een long (koop) positie in op $40 van 1000 vaten olie d.m.v. cfd’s. Voor het openen van deze positie hebben we bij cfd broker Plus500* een minimaal bedrag van 264 euro aan marge nodig op onze handelsrekening. CFD staat voor Contract For Difference. Het verschil in koers tussen het openen en het sluiten van het contract wordt cash afgerekend met de belegger. Wanneer in dit voorbeeld olie $10 per vat stijgt naar S50, verdienen we dus 1000 x $10 = $10000.

De winst loopt dus erg hard op. Maar wees gewaarschuwd: verliezen kunnen even hard oplopen. Het is dan ook zeker aan te raden om bij het openen van de positie direct een stoploss in te leggen. Dit houdt in dat de positie automatisch gesloten wordt wanneer een door de belegger gekozen koersniveau wordt bereikt.

*Risicowaarschuwing Plus500: 80% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

Plus500CY Ltd geautoriseerd en gereguleerd door CySEC (#250/14)

Plus500UK Ltd geautoriseerd en gereguleerd door de FCA (#509909)

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat er d.m.v. cfd’s veel geld is te verdienen met de handel in olie. De huidige volatiliteit leent zich daar uitstekend voor. Wanneer de in en uitstapniveau’s goed worden gekozen (steun en weerstandsniveau’s), dan zit u als olie trader op rozen.