Gouden stier 

Van 2001 tot najaar 2011 hebben goudbeleggers fantastische tijden beleefd. Er werden fantastische winsten behaald in deze 10 jaar durende bullmarkt in goud waarin het gele metaal steeg van $250 tot $1920. Dat is bijna een verachtvoudiging! De winsten in aandelen van edelmetaalmijnen waren zelfs nog beter, aangezien deze met een hefboom reageren op de goudkoers.

Aan alle goede feestjes komt echter een eind. Zo ook aan dit feestje. In september 2011 was de koek op. Goud startte een correctie die zou uitgroeien tot een 3 jaar durende bearmarkt. De koers moest terug naar een niveau van $1143. Dat was eind november 2014. Inmiddels is de goudprijs weer aardig opgelopen en staan we op $1280. De veelgeplaagde goudbeleggers vragen zich nu af of de bearmarkt eindelijk ten einde is, of dat dit een opwaartse correctie is binnen de dalende trend. Er zijn aanwijzingen dat de bearmarkt inderdaad voorbij zou kunnen zijn en veel analisten zijn positiever (of moet ik zeggen: minder negatief) geworden over goud. Echter, een eigenschap van beren is dat ze een winterslaap houden, waarna ze in het voorjaar weer op volle kracht tevoorschijn komen. Een oud gezegde luid: “je moet de huid van de beer niet verkopen voordat ie geschoten is.” Dat lijkt me hier zeker op z’n plaats.

Desalniettemin is dat geen reden om nu uit de goudmarkt weg te blijven. Goud heeft vrij recent een low neergezet en is nu bezig met een krachtige reactie naar boven. Hier kunt u als belegger van profiteren. Ik zal hieronder 2 manieren laten zien waarop geprofiteerd kan worden van een verder oplopende goudprijs. Bij beide maken we gebruik van cfd’s. Voor een uitleg over de precieze werking van cfd’s, lees het artikel: Wat is een cfd?

Voorbeeld 1:

We openen  bij cfd broker Plus500 een cfd longpositie in goud voor 40 ounce op $1290. Hiervoor is een marge vereist van 294 euro. We zetten de stoploss op $1269. Deze kan ook hoger gezet worden wanneer u het maximale risico wil beperken. Gevolg is wel dat de positie eerder uitgestopt wordt als goud nog even een dip maakt.

Bij een stoploss op $1269 is het te lijden verlies maximaal 363 euro. We geven direct ook een verkooporder op. We stellen in dat de positie automatisch wordt gesloten zodra goud $1345 bereikt. Dit levert ons dan een winst op van 950 euro.

Voorbeeld 2:

We openen bij cfd broker Plus500 een cfd longpositie in 2500 aandelen IAMgold (IAG). Dit is een goudmijnbedrijf. IAMgold maakt meer winst bij een hogere goudprijs. De koers zal dus sterk reageren op een stijging of daling van de goudprijs. Omdat we een stijging van de goudprijs verwachten, openen we een longpositie in IAMgold op een koers van $3,10. Daarvoor is een marge vereist van 345 euro. De stoploss leggen we op $2,97. Dit levert een maximaal verlies op van 281 euro.

Een blik op de grafiek van IAMgold leert ons dat de eerstvolgende belangrijke weerstand op $4,00 ligt. Op dat niveau stellen we in dat de positie moet worden gesloten. Dit levert dan een winst op van 1945 euro.

Risico

Let wel op met het handelen met cfd’s. Het is een risicovol instrument waarmee u uw gehele inleg kun verliezen. Het is dan ook een must om altijd een stoplossniveau  in te stellen om uw vermogen te beschermen. Voor beleggers die geïnteresseerd zijn, maar geen ervaring hebben met hefboomproducten is het aan te raden om eerst in de demo-modus te oefenen. U kunt dan handelen met fictief geld, zonder enig risico. U kunt geheel gratis een DEMOREKENING openen zonder enige verdere verplichting. Succes!

*Risicowaarschuwing Plus500: 80% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

Plus500CY Ltd geautoriseerd en gereguleerd door CySEC (#250/14)

Plus500UK Ltd geautoriseerd en gereguleerd door de FCA (#509909)