dalende aandelen koersen 

De bullmarkt in aandelen is al weer een paar jaar oud. Sinds de crash in 2009 zijn de Amerikaanse aandelenmarkten gestegen op de golven van de verschillende QE versies van de FED. Het overvloedige en goedkope geld heeft zijn weg gevonden naar de aandelenmarkt in de VS en daar een schoolvoorbeeld van een bullmarkt teweeg gebracht. De laatste tijd komen er echter wat barstjes in dit positieve plaatje. Steeds meer analisten zien binnen afzienbare tijd een stevige correctie naderen.

Het sentiment lijkt langzaam maar zeker te veranderen. Dit is duidelijk te zien aan een belangrijke indicator, de advance / decline ratio. Dit is de ratio tussen stijgende en dalende aandelen. In een sterke gezonde bullmarkt zal de stijging breed gedragen zijn. De meeste aandelen zullen dus stijgen. Daarbij hoort een oplopende advance / decline ratio. Wanneer de a/d ratio afvlakt, betekent dit dat de stijging door steeds minder aandelen wordt gedragen. Beleggers hebben dus minder vertrouwen in de markt als geheel en worden kieskeurig m.b.t. de aandelen waar ze in beleggen. De geschiedenis leert ons dat dit vaak een voorbode is van een flinke correctie

Sinds het begin van de bullmarkt in 2009 is er niet één keer zo’n divergentie geweest tussen het koersverloop van de S&P500 en de A/D lijn. Deze divergentie kan gezien worden als een waarschuwingssignaal. Het waarschuwt ons dat er minder goede tijden aankomen voor de aandelenmarkt.