aandelen koersen en grafiek met wereldkaart op achtergrond 

De MOPEX-week van oktober eindigde in een bloedbad voor aandelen, toen de S&P 500 uiteindelijk de steun verloor op het cruciale 200-dagen voortschrijdend gemiddelde. Oplopende spanningen in het Midden-Oosten en een gestage stijging van de obligatierente blijven de factoren die op de aandelen drukken. Voorlopig lijkt het erop dat het steunniveau van de 4200 op de S&P 500 tijdens deze neerwaartse trend als een magneet blijft werken. Over het geheel genomen daalde de Dow Jones met 1,6%, de S&P 500 met 2,4% en de NASDAQ daalde deze week met nog eens 3,2%.

De rente op staatsobligaties was deze week het hot topic op Wall Street, toen de tienjaarsrente eindelijk de grens van 5,0% overschreed. Dit was de eerste keer sinds juli 2007 dat de 10-jaarsrente 5,0% bereikte, hoewel hij vrijdag aan het einde van de dag weer onder dat niveau lag. De 30-jaars rente bereikte ook het hoogste niveau sinds 2007 en de 30-jaars vaste hypotheekrente bereikte voor het eerst sinds 2000 8,0%.

 

Het winstseizoen voor de grote technologiebedrijven kende een gemengd resultaat toen Tesla (NASDAQ: TSLA) kelderde en Netflix (NASDAQ: NFLX) hoger sprong dankzij verrassende groei. De aandelen van TSLA sloten de week af met 15,24% na de winstoproep voor het derde kwartaal. Het bedrijf slaagde er niet in om aan de Wall Street-schattingen te voldoen wat betreft omzet, winst, brutomarges en vrije kasstroom. Velen verwachtten een slecht rapport als gevolg van eerdere misgelopen leveringen voor het kwartaal. Tesla heeft aangekondigd dat de leveringen van Cybertruck in november zullen beginnen, waarbij er al meer dan 125.000 zijn geproduceerd in de GigaFactories. Het kondigde ook een deal aan met Toyota om zijn laadnetwerk in Noord-Amerika te gebruiken.

Aan de andere kant overtrof Netflix de schattingen van Wall Street met een explosief kwartaal voor zowel de winst per aandeel als de groei van het aantal abonnees. Netflix rapporteerde $3,73 per aandeel versus een schatting van $3,49 per aandeel, terwijl het aantal abonnees steeg naar 247,15 miljoen versus een verwachte 243,88 miljoen. De resultaten suggereren dat de eerste resultaten van de door advertenties ondersteunde niveaus en het harde optreden tegen het delen van wachtwoorden hun vruchten afwerpen voor de aandeelhouders.

Zonne-energieaandelen hadden een bijzonder slechte afsluiting van de week nadat Solaredge (NASDAQ: SEDG) voorlopige resultaten voor het kwartaal bekendmaakte die ruim onder de verwachtingen lagen. Het aandeel daalde deze week met 31% en sleepte collega-zonneaandelen zoals Enphase Energy (NASDAQ: ENPH) mee naar beneden, die een daling van 18,5% noteerden. Het is een moeilijk jaar geweest voor groene energiebedrijven, omdat de hoge rentetarieven een blijvende impact hebben op het bedrijfsleven. Over het hele jaar is de SEDG nu met meer dan 70% gedaald en ENPH met meer dan 60%.

American Express (NYSE: AXP) rapporteerde winsten die min of meer in lijn waren met de verwachtingen. Net als bij veel andere banken vielen de niet-rentegerelateerde inkomsten van American Express tegen en daalde het aandeel vrijdag met 5,4%.

Overzicht van de mondiale markten

Het sentiment was net zo somber in Azië, waar alle grote beurzen de week in het rood sloten. Zowel China als Zuid-Korea bleven de rente handhaven, terwijl de Japanse inflatie in september op 3,0% uitkwam. De Aziatische markten reageerden bearish op de toespraak van Fed-voorzitter Powell deze week, terwijl het FOMC zijn agressieve toon handhaafde in de strijd tegen de inflatie. De Nikkei daalde met 2,26%, de Hang Seng Index daalde met 3,55% en de Shanghai Stock Exchange sloot de week lager af met 3,49%.

Aan de andere kant van de vijver waren de zaken niet veel beter, aangezien alle grote Europese beurzen zich ook lager vestigden. De aandelen sloten op het laagste punt van het jaar, waardoor alle winsten tijdens de zomerrally teniet werden gedaan. De 30-jaars rente in Groot-Brittannië bereikte het hoogste niveau sinds 1998, terwijl het sentiment in Europa steeds bearisher werd. De FTSE 100, DAX, CAC 40 en de STOXX 600 sloten deze week allemaal in negatief gebied.

Grondstoffen in de kijker

De olieprijzen breidden hun winsten van de afgelopen week uit, omdat zowel de WTI- als de Brent Crude-futures langzaam hoger gingen. Nu de spanningen in het Midden-Oosten blijven stijgen, begint de oorlogspremie te stijgen in de olie-futures. De VS willen ook ruim 6 miljoen vaten toevoegen aan hun strategische benzinereserve, na te hebben aangekondigd dat ze de sancties tegen de Venezolaanse olie-industrie zouden opheffen. . Voor de week sloten de futurescontracten van WTI Crude november 2023 op $89,02 en de futurescontracten van Brent Crude december 2023 af op $92,58.

Goud breidde zijn stijging kort uit en doorbrak eerder deze week de prijsbarrière van $2.000. Opnieuw blijven het macro-economische landschap en de toenemende geopolitieke spanningen beleggers ertoe aanzetten hun sentiment te riskeren. Met zoveel druk op aandelen zou het geen verrassing moeten zijn dat hedgefondsen als goud en Bitcoin hun sterke prestaties voortzetten. Voor de week werden de futurescontracten voor goud COMEX december 2023 afgewikkeld op $ 1.993,10.

Crypto

Het was een behoorlijke week voor crypto's toen de markten omhoog gingen, opnieuw aangevoerd door Bitcoin

boven het prijsniveau van $ 30.000 op vrijdag. De wereldwijde marktkapitalisatie voor cryptovaluta is weer gestegen naar $1,12 biljoen, nadat Bitcoin en Ethereum deze week respectievelijk 9,62% en 2,82% wonnen. Solana presteerde opnieuw sterk en steeg de afgelopen zeven dagen met 21,96%.

Veel van de bullishness heeft te maken met het toenemende optimisme rond de goedkeuring van spot Bitcoin ETF’s. Eerder deze week hebben Fidelity en Blackrock hun aanvragen aangepast om meer in overeenstemming te zijn met de voorschriften van de SEC. Vrijdag meldde Coinbase (NASDAQ: COIN) dat de kans groot is dat deze ETF's binnen de komende maanden zullen worden goedgekeurd.

Volgende week op de markten

Aanstaande vrijdag ontvangen we de laatste update over de inflatie uit de PCE- en Core PCE-rapporten voor september. Dit zou een cruciale maatstaf kunnen zijn bij het vormgeven van het rentebesluit van het FOMC in november.

Wat de winsten betreft, is het een belangrijke week voor de markten. Dinsdag horen we de inkomsten van Microsoft, Alphabet, HSBC, Visa, Coca-Cola, Verizon en Texas Instruments. Later deze week zullen Meta Platforms, Thermo Fisher Scientific, ServiceNow, Boeing, TMobile, IBM, Amazon, Shell plc, Merck, UPS, Bristol-Meyers Squibb, Honeywell, Exxon Mobil, Chevron en AbbVie allemaal hun inkomsten over het derde kwartaal rapporteren.