koersgrafiek met wereldkaart op achtergrond

Het was een veelbewogen eerste week van oktober toen de aandelen groen uit de uitverkoop van eind september kwamen. Vrijdag was veruit de meest bullish dag van de week, waarbij alle drie de belangrijkste gemiddelden hoger vlogen te midden van dalende obligatierentes en een beter dan verwachte looncijfers. De S&P 500 bevond zich ver in het oversoldgebied, bijna 8% onder zijn recente hoogtepunten. Het vierde kwartaal is historisch gezien bullish geweest, maar de mondiale macro-omgeving blijft op glad ijs nu de inflatie en de obligatierente hoog blijven. Over het geheel genomen daalde de Dow Jones met 0,30%, de S&P 500 won 0,48% en de NASDAQ steeg deze week met 1,60%.

 

Fabrikant van elektrische voertuigen Rivian (NASDAQ: RIVN) was deze week om zowel goede als slechte redenen een headline-maker. Ten eerste is het goede nieuws dat het bedrijf beter dan verwachte leveringscijfers voor het derde kwartaal bekendmaakte en de omzet aanzienlijk zag stijgen naar ongeveer $1,31 miljard, wat iets lager is dan wat Wall Street had verwacht. Het slechte nieuws is dat RIvian een schuldemissie van $1,5 miljard heeft uitgegeven, wat het potentieel heeft om de waarde van de aandelen te verwateren. De schulduitgifte was aanleiding voor een verlaging door analisten van Battle Road Research van een Hold-rating naar een Sell-rating. De aandelen van RIVN sloten deze week 20,74% lager, hoewel ze vrijdag mooi herstelden na de uitverkoop van donderdag.

Terwijl we bij het EV-thema bleven, begonnen de aandelen van Tesla (NASDAQ: TSLA) vrijdag diep in het rood, maar slaagden erin een bescheiden winst te behalen om de sessie af te sluiten. Tesla verlaagde opnieuw de prijzen van zijn Model Y- en Model 3-voertuigen in de VS, omdat de leveringen voor het derde kwartaal aan de lichte kant waren. De aandelen van Tesla stegen eerder deze week hoger, wat Cathie Wood van Ark Invest ertoe aanzette bijna $ 25 miljoen aan Tesla-aandelen te verkopen. De aandelen van TSLA sloten de week hoger af met ongeveer 6,5%.

Wederom bij het automobielthema bleven de aandelen van Ford (NYSE: F) en General Motors (NYSE: GM) deze week beide vooruit, nadat er vooruitgang was geboekt in de UAW-staking. Beide partijen waren het erover eens dat er deze week geen nieuwe stakingen zouden worden gestart. Een van de vorderingen in de gesprekken was dat General Motors ermee instemde batterijcelarbeiders op te nemen in de nationale overeenkomst van het bedrijf.

De aandelen van Palantir (NYSE: PLTR) stegen deze week hoger na het bericht dat het bedrijf een grote Britse datadeal nadert. Het partnerschap zou ervoor zorgen dat Palantir de gezondheidszorggegevenssystemen van het land reorganiseert, en het zou niet de eerste keer zijn dat Palantir met de NHS samenwerkt. De aandelen van Palantir waren populair na de aankondiging van de deal met het Amerikaanse leger vorige week. De aandelen van Palatir sloten de week hoger af met 3,6%.

Overzicht van de mondiale markten

De Aziatische markten sloten deze week gemengd, hoewel de Nikkei de grootste wekelijkse daling sinds mei zag, nadat de rente op Amerikaanse staatsobligaties eerder deze week het hoogste punt van het jaar tot nu toe had bereikt. Ook Koreaanse aandelen kelderden toen de Kospi met 2,41% daalde en de Kosdaq met ruim 4,0%. De Chinese markten stegen ondanks de zwakte in Azië, waarbij de Hang Seng-index 0,01% steeg, terwijl de Shanghai Stock Exchange 0,83% steeg. De Chinese markten waren vrijdag gesloten vanwege een nationale feestdag.

De Europese markten sloten deze week ook lager, hoewel ze vrijdag een knaller vertoonden vanwege het begin van de Amerikaanse marktrally. Internationale markten missen de rally's op vrijdag in de VS vaak omdat ze ruim vóór de uren van de Amerikaanse handelssessies zijn. Deze week eindigden de FTSE 100, de CAC 40, de Dax en de Pan-Europese STOXX 600 allemaal in negatief gebied.

Grondstoffen

De olieprijs stortte deze week in tijdens z'n slechtste handelsweek sinds maart. Beter dan verwachte economische cijfers uit de VS en een stijging van de binnenlandse reserves hebben bijgedragen aan de prijsdaling. Ondanks de plotselinge daling hebben zowel Rusland als Saoedi-Arabië zich echter gecommitteerd aan verdere aanbodbeperkingen, die tot het einde van het jaar van kracht zullen blijven. Voor de week sloten de futurescontracten van WTI Crude november 2023 op $82,81 en de futurescontracten van Brent Crude december 2023 af op $84,43.

Ook de goudprijs zette zijn koersdaling voort, hoewel traders er tijdens de sessie van vrijdag in slaagden de negendaagse verliesreeks te doorbreken. Het edelmetaal bereikte deze week een nieuwe laagste prijs in zeven maanden en zou lager kunnen blijven omdat de Amerikaanse dollar sterk blijft. Als goud verder daalt, zou het het prijsniveau van $1.800,00 kunnen doorbreken, aangezien het volgende betekenisvolle steunniveau rond $1.795,00 ligt. Voor de week sloten de Gold COMEX december 2023 futures-contracten de week af op $ 1.847,00.

Crypto

Cryptos breidden hun winsten van vorige week uit, aangezien Bitcoin op het moment van schrijven boven het prijsniveau van $28.000 blijft. De prijzen stegen plotseling toen de kalender overging naar oktober, waardoor velen online de term Uptober opnieuw gebruikten. Deze maand is historisch gezien een bullish maand geweest voor cryptocurrencies, en het lijkt erop dat de markt na een langzame septembermaand weer precies opleeft waar ze moet zijn. Bitcoin sloot deze week hoger met ongeveer 4,0%, terwijl Ethereum met 1,2% lager daalde.

 

De in ongenade gevallen FTX-oprichter Sam Bankman-Fried begon zijn carrière eerder deze week in New York. Het voormalige crypto-icoon wordt geconfronteerd met meerdere strafrechtelijke aanklachten en kan tientallen jaren achter de tralies worden gezet als hij wordt veroordeeld. De week begon met de selectie van de jury en enkele openingstoespraken van de DOJ en de verdediging.

Volgende week op de markten

Het is volgende week een cruciale week voor de markten, aangezien de allerbelangrijkste CPI-, Core CPI- en PPI-cijfers worden vrijgegeven. We krijgen ook de FOMC-notulen van de bijeenkomst in september en een eerste blik op het consumentenvertrouwen.

Bovendien begint het resultatenseizoen met rapporten van PepsiCo, Domni’s Pizza, Delta Airlines, Walgreens Boots Alliance, UnitedHealth, JPMorgan, Wells Fargo, Citibank, Blackrock en de Progressive Corporation.