Het was een voorzichtige week voor de Amerikaanse markten, aangezien de benchmark S&P 500 zijn winstreeks van drie weken brak, vooruitlopend op de belangrijkste CPI-waarde van augustus. Sommige hernieuwde agressieve retoriek van de Fed lijkt beleggers bang te hebben gemaakt, omdat het potentieel voor verdere renteverhogingen opnieuw op de aandelenmarkt drukte. Deze vrees was terecht na diverse sterker dan verwachte economische rapporten eerder deze week. Zolang de economie sterk blijft, zal de Fed de rentetarieven waarschijnlijk blijven verhogen. Over het geheel genomen daalde de Dow Jones met 0,8%, de S&P 500 met 1,3% en de NASDAQ met 1,9% in de eerste week van september.
Ze zeggen dat Apple (NASDAQ: AAPL) de markt is en als deze daalt, geldt dat ook voor andere aandelen. Welnu, het was een week om snel te vergeten voor Apple-aandeelhouders, omdat een verbod van de Chinese overheid op iPhones ervoor zorgde dat de aandelen daalden. Het nieuws was enigszins gemengd, aangezien het overheidsverbod al meer dan twee jaar van kracht is en alle niet-Chinese smartphones omvat, niet alleen Apple. Toch bracht het verbod de grote afhankelijkheid van Apple van China als markt aan het licht, en een verder verbod op iPhones zou tot een materiële impact op de inkomsten kunnen leiden. Deze week daalden de aandelen van Apple met ruim 6,01%, voorafgaand aan het iPhone 15-evenement van volgende week.
De AI-lieveling NVIDIA (NASDAQ: NVDA) van dit jaar was deze week het doelwit van een kort rapport. Het zou een geval van laaghangend fruit kunnen zijn, aangezien de aandelen dit jaar tot nu toe al met bijna 220% zijn gestegen. Toch bracht het rapport de chipleveringen van NVIDIA in twijfel, vooral aan een bedrijf genaamd Coreweave. Na enig onderzoek lijkt het erop dat Coreweave mogelijk een lege vennootschap is die wordt beheerd door NVIDIA. Er werd beweerd dat NVIDIA valse leveringen rapporteert om zijn inkomsten en omzet te vergroten. Er kwam niet veel uit het rapport en NVIDIA heeft nog niet gereageerd. Toch daalden de aandelen van NVDA deze week met ruim 8,0%, hoewel dit eerder te wijten was aan marktzwakte dan aan het rapport zelf.
Meme-aandelen waren deze week weer in het nieuws, maar om de verkeerde redenen. AMC (NYSE: AMC) daalde deze week met 43,5% na de aankondiging van een verdere aandelenverkoop van meer dan 40 miljoen aandelen. Dit volgt op een omgekeerde splitsing van 1 op 10 van de aandelen, waardoor de aandeelhouderswaarde nog verder verwatert. GameStop (NYSE: GME) rapporteerde deze week winsten en hoewel deze de schattingen van Wall Street overtroffen, kelderde het aandeel met meer dan 5,0%. Bovendien wordt GameStop-voorzitter Ryan Cohen door de SEC onderzocht vanwege zijn abrupte aankoop en verkoop van aandelen van het inmiddels failliete bedrijf Bed Bath and Beyond.
Overzicht van de mondiale markten
De Aziatische markten volgden de Amerikaanse markten deze week lager, ondanks geruchten uit Peking en Tokio over stimuleringspakketten om hun respectievelijke economieën te helpen. Japan rapporteerde een economische groei op kwartaalbasis van 4,8%, die lager uitkwam dan verwacht en eerdere kwartaalcijfers. Hong Kong heeft de handelssessie van vrijdag geannuleerd vanwege de plotselinge zwarte regenbui die massale overstromingen heeft veroorzaakt. De Nikkei, de Hang Seng en de Shanghai Stock Exchange sloten de week allemaal lager.
Europese aandelen stonden deze week ook lager nadat de mondiale economische cijfers zwakker bleven dan verwacht. De pan-Europese STOXX 600-index boekte vrijdag een zevendaagse verliesreeks, de langste reeks sinds 2018. De DAX en de CAC 40 stonden deze week ook in het rood, terwijl de FTSE 100 een winst van 0,18% noteerde.
Grondstoffen in de kijker
De olieprijs bleven deze week stijgen en bereikten vrijdag een nieuw hoogste punt in negen maanden. De bezorgdheid van beleggers over de krappere voorraden was deze week nog steeds het onderwerp, hoewel zowel de WTI- als de Brent Crude-grafiek zich nog steeds in het overboughtgebied bevinden. Ondanks deze technische gegevens bestaat er onder beleggers weinig twijfel dat de OPEC+ de olieaanvoer de komende maanden zal blijven beperken. Voor de week sloten de futurescontracten van WTI Crude oktober 2023 op $87,23 en de futurescontracten van Brent Crude november 2023 af op $90,44.
Opnieuw een week van handel in goud binnen krappe marges, terwijl het edelmetaal bleef steken tussen belangrijke steun- en weerstandsniveaus. De aanhoudende kracht van de dollar zal het opwaartse potentieel voor goud op de korte termijn beperken. Deze week werden de goud COMEX december 2023 futures-contracten afgehandeld tegen een prijs van $1.942,60, iets lager dan de slotkoers van vorige week. Ook de zilverprijs moest wat terrein prijsgeven.
Crypto
De cryptowereld blijft wachten op het besluit van de SEC over spot Bitcoin ETF’s, die nu zijn uitgesteld tot half oktober. In de tussentijd heeft Cathie Wood van Ark Invest samengewerkt met 21Shares om de eerste in de VS gevestigde spot Ethereum ETF aan te vragen. De aankondiging zorgde halverwege de week tijdelijk voor een stijging van de prijzen van crypto’s, maar het grootste deel van deze winsten werd tijdens de sessie van vrijdag uitgewist.
Verder was het wederom een rustige week voor crypto's. Bitcoin en Ethereum zijn sinds afgelopen vrijdag met respectievelijk ongeveer 0,60% en 0,71% gestegen. Toncoin was de grootste verliezer van de large-cap altcoins met een percentage van 6,74% voor de week. Over het geheel genomen bleef de wereldwijde marktkapitalisatie voor cryptovaluta rond de $1,04 biljoen liggen.
Volgende week op de markten
Alle ogen zullen gericht zijn op de CPI- en Core CPI-rapporten van augustus, die woensdagochtend worden vrijgegeven. Velen geloven dat de Fed de rente in september zal handhaven, hoewel verdere renteverhogingen duidelijk niet van tafel zijn. Het iPhone 15-evenement van Apple zou ook een marktbeweging moeten kunnen veroorzaken, nu het bedrijf probeert te herstellen van de uitverkoop van vorige week.
Er zijn ook een paar bedrijven die volgende week winst rapporteren, waarbij Oracle en Adobe de belangrijkste namen zijn.