koersgrafiek met wereldkaart op achtergrond 

De laatste week van augustus was niet zoals de andere, aangezien alle drie de grote indices hun beste week van de zomer noteerden. Nu we ingaan op wat historisch gezien de slechtste maand van het jaar voor de Amerikaanse markten is geweest, hebben aandelen een groot deel van hun verliezen sinds een turbulent begin tot augustus goedgemaakt. Sterker dan verwachte economische cijfers, waaronder een stijgende werkloosheid, waar de Fed op heeft gewacht als teken dat de economie vertraagt. De Fedwatch-tool, die het sentiment voor de renteverhogingscyclus van de Fed meet, toont een kans van 93% dat de Fed de rente in september stabiel zal houden. Deze week steeg de Dow Jones met 1,4%, de S&P 500 steeg met 2,5% en de NASDAQ steeg met 3,3%.

Luxeretailer Lululemon Athletica (NASDAQ: LULU) steeg vrijdag met 6,01% nadat hij de verwachtingen van Wall Street voor het kwartaal had overtroffen. Sterke verkopen in China hebben ertoe bijgedragen dat het bedrijf zijn verwachtingen voor de rest van 2023 heeft verhoogd. De omzet in Noord-Amerika was 11% hoger op jaarbasis, terwijl het bedrijf tien nieuwe winkels opende in verschillende markten over de hele wereld.

 

Dell Technologies (NYSE: DELL) was een knaller uit het verleden en beleefde zijn beste dag op de markten sinds 2018 toen het oude computerbedrijf nieuwe recordhoogtes bereikte. Het bedrijf overtrof de schattingen van Wall Street en noemde, net als veel technologiebedrijven, AI als een belangrijke wind in de rug voor de toekomst. De aandelen van Dell stegen vrijdag met ruim 21% en zijn met die winst nu met ruim 66% gestegen in 2023.

De aandelen van chipmaker Broadcom (NASDAQ: AVGO) daalden vrijdag met zo'n 5,5%. Het bedrijf versloeg de schattingen van Wall Street, maar gaf een sombere voorspelling voor dit huidige kwartaal, waarbij de verkoopramingen ruim onder de verwachtingen van analisten lagen. Als deze cijfers waar blijken te zijn, zou dit de langzaamste opeenvolgende kwartaalgroei van Broadcom zijn sinds 2020.

Tesla (NASDAQ: TSLA) had vrijdag zijn slechtste handelsdag van de week toen het aandeel met ruim 5,0% daalde. Donderdagavond heeft het bedrijf foto's vrijgegeven van een nieuw geüpgraded Model 3-ontwerp voor Europa en China. Helaas viel dit samen met een opmerkelijke prijsdaling voor de Model S en Model X in China en al zijn modellen in de Verenigde Staten. Het verlaagt ook de prijs van het FSD-stuurautomaatabonnement van $ 15.000 naar $ 12.000 voor degenen die vooraf voor de service willen betalen.

Overzicht van de mondiale markten

De Aziatische markten waren gemengd bij het afsluiten van augustus, toen de Nikkei 2,49% hoger noteerde, terwijl Chinese aandelen kelderden. Er waren positievere economische cijfers uit Japan, omdat het land een mooie stijging in de detailhandelsverkopen op jaarbasis zag. De cijfers kwamen uit op een groei van 6,8% vergeleken met de schattingen van analisten van 5,4%, wat de Japanse aandelen op een vierdaagse winning streak zette. Indiase aandelen daalden toen het grootste bedrijf van het land, de Adani Group, te maken kreeg met een nieuwe reeks beschuldigingen van handelsmanipulatie.

De Europese markten boekten positieve weken en stegen samen met de Amerikaanse aandelen. Toch blijven de Europese economieën het moeilijk hebben, aangezien de eurozone de langzaamste maandelijkse groei sinds 2013 noteerde. Verwacht wordt dat de Europese Centrale Bank de huidige rentetarieven in september ongewijzigd zal laten. De afgelopen week sloten de FTSE 100, de DAX, de CAC 40 en de STOXX 600 de laatste week van augustus allemaal positief af.

Grondstoffen

De olieprijzen stegen deze week hoger en bereikten het hoogste punt in zeven maanden, omdat de zorgen over het krappere aanbod op beleggers wogen. Er wordt algemeen verwacht dat Saoedi-Arabië de productie in de aanloop naar oktober zal blijven verlagen, waardoor de aanbodbeperkingen vanuit de OPEC+-landen zullen worden voortgezet. Beter dan verwachte productiegegevens uit China en Europa zouden ook kunnen wegen op de afnemende voorraden. Over het geheel genomen sloten de futurescontracten van WTI Crude november 2023 de week af op $86,05 en de futurescontracten van Brent Crude oktober 2023 sloten de week af op $88,99.

De goudprijs steeg deze week opnieuw, maar bleef onder het belangrijkste prijsniveau van $2.000. Positieve economische cijfers kunnen leiden tot een langer risk-on sentiment bij beleggers, vooral als de overtuiging bestaat dat de Fed klaar is met het verhogen van de rente. Voor de week werden de futurescontracten voor goud COMEX december 2023 afgehandeld op $ 1.966,20.

Crypto

Het was opnieuw een week van volatiliteit op de cryptomarkten, waarbij de prijzen van tokens tot eind augustus daalden. Bitcoin kende halverwege de week een korte stijging toen Grayscale de rechtszaak tegen de SEC won om zijn Bitcoin Trust in een ETF te veranderen. Bitcoin schoot even terug boven de $27.000, maar sloot de week af onder de $25.800. Ethereum had ook een zweepreactie en verrekende de week net boven de $1.600. Over het geheel genomen bleef de wereldwijde marktkapitalisatie voor cryptovaluta lager en sloot augustus af op ongeveer $1,04 biljoen.

 

Het belangrijkste verhaal deze week was de juridische nederlaag van de SEC en de daaropvolgende vertraging in de beslissing over andere Spot Bitcoin ETF-aanvragen. De SEC stelde de meeste van haar beslissingen uit tot oktober, waardoor er opnieuw twijfel ontstond bij de beleggers. Toch verwachten experts uit de sector een kans van bijna 75% dat Spot Bitcoin ETF’s tegen het einde van het jaar zullen worden goedgekeurd.

Volgende Week op de markten

Volgende week een langzamere week op de markten na de dag van de Arbeid op maandag. Laten we het beschouwen als de stilte voor de storm voordat de CPI- en Core CPI-rapporten van augustus de week erna op de band verschijnen.