koersgrafiek met wereldkaart op achtergrond

Te midden van de zomerse sleur was het een veelbewogen week op Wall Street met de inkomsten van NVIDIA (NASDAQ: NVDA) en het Jackson Hole Symposium. Hoewel we zeker de aanhoudende volatiliteit zagen die de aandelen het grootste deel van augustus teisterde, slaagden de S&P 500 en de NASDAQ erin hun verliesreeksen te doorbreken en de week hoger af te sluiten. De rente op staatsobligaties daalde ten opzichte van het hoogtepunt van de week en de bemoedigende tekenen van economische groei uit de toespraak van Fed-voorzitter Powell gaven beleggers hoop dat het ergste bijna voorbij is. Over het geheel genomen daalde de Dow Jones met 0,53%, de S&P 500 won 0,58% en de NASDAQ steeg deze week met 1,82%.

Alle ogen waren deze week gericht op Jackson Hole, Wyoming, toen de Fed haar jaarlijkse Jackson Hole Symposium hield. Hoogtepunt van de conferentie was de toespraak van voorzitter Powell op vrijdag, die de markten omhoog katapulteerde. U weet nog dat de week na de toespraak van vorig jaar de markten in een neerwaartse spiraal terechtkwamen. De toespraak van dit jaar was meer van hetzelfde van Powell: hij herhaalde het inflatiedoel van de Fed van 2,0%. Maar Powell benadrukte bovendien dat de economische groei terugkeerde dankzij een herstel op de huizenmarkt en sterke consumentenbestedingen. Powell verklaarde dat de Fed de rente opnieuw zal verhogen als dat nodig is, maar velen voorspellen dat we dicht bij het einde van de renteverhogingscyclus zijn.

 

NVIDIA schokte Wall Street met weer een fantastisch kwartaal waardoor zelfs de critici ervan overtuigd waren dat de groei van het bedrijf legitiem was. De chipmaker overtrof de schattingen voor zowel de winst als de omzet ruimschoots en kondigde zelfs een aandelen-inkoopplan ter waarde van 25 miljard dollar aan. Het aandeel bereikte kortstondig de grens van $500 in de handel buiten kantooruren, maar wiste die winsten en nog veel meer tijdens de volgende paar sessies. De aandelen sloten de week af op $460, een stijging met ongeveer 3,5% voor de week.

Cloudbedrijf Snowflake (NYSE: SNOW) rapporteerde deze week zijn winst met gemengde resultaten. Het bedrijf boekte een indrukwekkende omzetstijging van 36% op jaarbasis en een verwachte groei van 35% op jaarbasis in de jaaromzet. Het aandeel steeg tijdens de uitgebreide handel naast de technologische stijging die voortkwam uit het NVIDIA-rapport, maar net als bij NVIDIA gaf Snowflake deze winsten terug tijdens de uitverkoop van donderdag. De aandelen van SNOW sloten de week hoger af met 2,4%.

De afnemende consumentenvraag leidde tot een omzetdaling voor Lowe’s (NYSE: LOW), omdat het bedrijf in huishoudelijke artikelen gemengde resultaten boekte voor het kwartaal. Hoewel de omzet lager uitkwam dan verwacht, herhaalde het bedrijf toch zijn verwachtingen voor het hele jaar. Volgens CEO Marvin Ellison zouden voorjaarsprojecten de vraag opnieuw moeten stimuleren naarmate het consumentenvertrouwen in 2024 sterker wordt.

Overzicht van de mondiale markten

De Aziatische markten waren deze week gemengd na een sombere handelsdag op vrijdag. De kerninflatie in Japan daalde van 2,9% in juli naar 2,8% in augustus, terwijl de economie een mooi herstel blijft vertonen. Chinese aandelen waren gemengd: de Hang Seng-index steeg met 0,90% en de Shanghai Stock Exchange daalde deze week met 1,98%. De Chinese vastgoedsector blijft in beweging nadat Evergrade vorige week het faillissement aanvroeg, maar het zal naar verwachting eind deze maand de handel in Hong Kong hervatten.

De Europese markten sloten de week hoger af, ondanks dat Duitsland zijn laagste PMI-cijfer in meer dan drie jaar rapporteerde. Duitsland blijft tijdens de huidige recessie een diepe daling van de industriële productie zien. Europese technologieaandelen stegen toen halfgeleidergigant Arm een beursintroductie op de NASDAQ-beurs aanvroeg. Deze week sloten de FTSE 100, de DAX, de CAC 40 en de STOXX 600 allemaal in positief gebied.

 

Grondstoffen

De olieprijs daalden voor de tweede week op rij, ondanks dat de dieselprijs steeg naar het hoogste punt in zeven maanden. Zwakke economische cijfers uit China en Duitsland en een sterke Amerikaanse dollar hielden de olieprijs onder controle. Er is momenteel sprake van enige intriges in het mondiale olielandschap, waarbij verschillende olieproducerende landen ermee instemmen zich bij de BRICS aan te sluiten, waaronder Iran, Saoedi-Arabië en Argentinië. Voor de week sloten de futurescontracten voor WTI Crude oktober 2023 op $80,05, terwijl de futurescontracten voor Brent Crude oktober 2023 afliepen op $84,48.

De goudprijs steeg deze week ondanks een sterkere dollar en hernieuwde hoop van investeerders op de toekomst van de Amerikaanse economie. Hoewel de prijs steeg, blijft goud binnen een krappe range handelen en onder het belangrijkste prijsniveau van $2.000. Goud COMEX december 2023 futures-contracten sloten de week af op $ 1.943,30.

Crypto

Het was een vlakke week voor crypto’s na de dramatische val van vorige week. Bitcoin daalde met ongeveer 0,15% en houdt momenteel vast aan het prijsniveau van $26.000. Ethereum is deze week met 1,20% gedaald en handhaaft het prijsniveau van $1.600. De wereldwijde marktkapitalisatie voor cryptovaluta blijft dalen en bedraagt een gecombineerde waarde van $1,05 biljoen.

 

De huidige meest populaire meme-munt PEPE zou zich midden in een ‘rug pull’ kunnen bevinden, aangezien enkele bijzondere opnames de prijs van de munt met meer dan 20% deden dalen. De multi-sig portemonnee van de oprichters van PEPE veranderde plotseling het aantal handtekeningen die nodig waren voor een opname van 5 naar 2. Daaropvolgend werd voor meer dan $16 miljoen aan Ethereum overgedragen naar Bybit-, OKX- en Binance-wallets. Het PEPE-team heeft nog geen commentaar gegeven en de sociale media en Telegram-kanalen zijn stil geworden.

Volgende week op de markten

Volgende week komen de laatste economische gegevens in de vorm van de PCE- en Core PCE-cijfers voor augustus, evenals de ISM Manufacturing-cijfers en de Nonfarms Payroll voor de maand augustus.

Wat de inkomsten betreft ontvangen we rapporten van Nio, Bestbuy, HP, Salesforce.com, Crowdstrike, Prudential, Veeva Systems, Chewy, Okta, Dell, Lululemon, MongoDB en Broadcom.