aandelen koersen en grafiek met wereldkaart op achtergrond

Het was opnieuw een woelige week voor aandelenhandel, aangezien de technische sectoren een correctie bleven zien na een sterke stijging in de eerste helft van het jaar. Halfgeleideraandelen beleefden hun slechtste week sinds de marktdieptepunten in oktober 2022. De VanEck Semiconductor ETF, die de bredere halfgeleiderindustrie volgt, sloot de week af met 5,2% verlies omdat aandelen als NVIDIA (NASDAQ: NVDA) en AMD (NASDAQ: AMD) bleven dalen. Over het algemeen daalden de S&P 500 en de NASDAQ met 0,3% en 1,9%, terwijl de Dow Jones een bescheiden stijging van 0,6% zag gedurende de afgelopen week.

De consumentenprijsindex voor juli steeg met 3,2% op jaarbasis, wat lager was dan de verwachte waarde van 3,3%. De kern-CPI, die volatiele statistieken zoals energie- en voedselkosten buitensluit, steeg met 4,7%. De markten knalden aanvankelijk omhoog op woensdag, na het rapport, maar de meeste van die winsten werden teruggegeven nog voor de sluitingsbel. Nu er weer een maand verstrijkt met een inflatie boven de sleutelgrens van 2,0%, wachten beleggers af of de Fed haar renteverhogingscyclus zal voortzetten.

 

The Walt Disney Company (NYSE: DIS) had een interessante week na het rapport over het tweede kwartaal. Het was een gemengd kwartaal omdat Disney de winstverwachtingen overtrof, maar niet voldeed aan de verwachtingen voor inkomsten en streaming-abonnementen voor Disney+. Disney rapporteerde zelfs het derde achtereenvolgende kwartaal van abonneedalingen voor het streamingplatform. Disney kondigde wel aan dat het zou bezuinigen op het delen van wachtwoorden, zoals zijn rivaal Netflix (NASDAQ: NFLX), en ook zou samenwerken met Penn Entertainment (NASDAQ: PENN) om een app voor sportweddenschappen met ESPN te bouwen. Het bedrijf zei ook dat het zijn dividend tegen het einde van 2023 zou willen herstellen.

De Trade Desk (NASDAQ: TTD) boekte opnieuw een sterk kwartaal, aangezien het digitale advertentiebedrijf de schattingen van Wall Street overtrof. Het zag ook een indrukwekkende omzetstijging van 23% op jaarbasis, wat verschillende analisten ertoe aanzette om prijsverhogingen voor het aandeel uit te geven. Toch daalden de aandelen van TTD, ondanks het sterke rapport, deze week met meer dan 12,5% na een sterke rally eerder dit jaar.

Retailfavoriet Palantir (NYSE: PLTR) rapporteerde deze week ook inkomsten die precies in lijn waren met de verwachtingen van analisten. Palantir zag zijn derde achtereenvolgende GAAP winstgevend kwartaal, na vorig jaar een verlies van $ 0,09 per aandeel te hebben geboekt in dit kwartaal. Een beslissing die de aandeelhouders verbijsterde, was de aankondiging door het bedrijf van een aandeleninkoop van $ 1 miljard. Waarom is dit verwarrend? Het aandeel handelde maandenlang in de enkele cijfers en is meer dan verdubbeld ten opzichte van zijn dieptepunten. De aandelen van PLTR daalden deze week met 15,6%.

Wereldwijde markten

Aziatische markten waren deze week gemengd toen investeerders de laatste CPI-gegevens uit de Verenigde Staten afwogen. De Nikkei steeg een week lang, terwijl Chinese aandelen het moeilijk hadden toen de op een na grootste economie ter wereld in een staat van deflatie terechtkwam. De Chinese export naar de Verenigde Staten is dit jaar tot nu toe elke maand in waarde gedaald. Met een afbrokkelende vastgoedsector en een verzwakkende economie dalen de Chinese consumentenprijzen naar negatief terrein. Met lagere prijzen komen lagere winsten voor bedrijven, wat deze economische malaise zou kunnen verlengen.

De inflatie in de eurozone bleef langzaam afkoelen en het VK boekte afgelopen kwartaal een verrassende groei voor zijn economie. Ondanks dit alles waren de Europese aandelen deze week gemengd, waarbij de CAC 40 een bescheiden winst boekte, terwijl de DAX, de FTSE 100 en de STOXX 600 allemaal in negatief gebied handelden.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De futures op ruwe olie stegen voor de zevende achtereenvolgende week nadat de International Energy Association (IEA) voorspelde dat er in augustus een wereldwijde recordvraag naar olie zou zijn. Het is de langste wekelijkse winning streak voor olie sinds 2022. Nu de wereldwijde olievoorraden naar verwachting krap zullen blijven voor de rest van 2023, zien de oliegrafieken er optimistisch uit richting september. Voor de week sloten de WTI-futurescontracten van september 2023 op $ 83,04, terwijl de Brent Crude-futurescontracten van oktober 2023 de week afsloten op $ 86,81.

De goudprijs bleef binnen een krappe marge handelen na de publicatie van de laatste ronde van Amerikaanse economische gegevens. Terwijl goudbeleggers touwtrekken blijven spelen net onder het prijsniveau van $ 2.000, blijft de markt wachten op enig teken van de volgende stap van de Fed. De afgelopen week werden de Gold COMEX december 2023-futurescontracten lager afgewikkeld op $ 1.945,70.

Crypto

Crypto-prijzen stegen deze week iets hoger met een lichte doorbraak na een verwachte SEC-beslissing over Spot Bitcoin ETF's. Vrijdag kondigde de regelgevende instantie aan dat het haar uitspraak over de ETF's uitstelde tot later in het jaar. In de afgelopen zeven dagen is Bitcoin met 1,19% gestegen en Ethereum met 0,94% gestegen op basis van de slotprijzen van vrijdagavond.

Altcoins waren in opkomst onder leiding van Solana en Shiba Inu Token. Shib steeg deze week met bijna 20%, voorafgaand aan de lancering van zijn Shibarium-netwerk later deze maand. Shibarium probeert een unieke ervaring te creëren die NFT's, de Metaverse en DeFi staking naar het Shib-netwerk brengt.

 

Vrijdag werd ook aangekondigd dat SBF of Sam Bankman-Fried de rest van zijn borgtocht in hechtenis zou doorbrengen tot aan zijn proces in oktober. SBF zou geknoeid hebben met een getuige nadat hij het intieme dagboek van voormalig Alameda exec en love interest Caroline Ellison had gedeeld met een verslaggever van de New York Times.

Volgende week op de Markten

Het is een langzamere week in termen van economische gegevens, aangezien de belangrijkste gebeurtenis waarschijnlijk de notulen van de FOMC-vergadering van juli zullen zijn.

Retailbedrijven zijn aan de beurt om inkomsten te rapporteren, aangezien Home Depot, Target, Walmart en TJX volgende week allemaal rapporteren. Andere grote bedrijven die zullen rapporteren zijn Deere and Company, Palo Alto Networks, BHP Group, Agilent Technologies, Sea Limited, Cisco Systems, Applied Materials en JD.Com.