aandelen koersen en grafiek met wereldkaart op achtergrond 

Aandelen sloten de week hoger na een volatiele week met winscijfers van enkele van de grootste bedrijven op de markt. De inflatiegegevens waren opnieuw lager dan verwacht, aangezien het Core PCE-cijfer 4,1% hoger uitkwam op jaarbasis, wat lager is dan de schattingen van 4,2%. Het is nog maar het laatste teken dat de inflatie in de Amerikaanse economie oplaait, en als gevolg daarvan stegen de aandelenkoersen het weekend in. Bovendien verhoogde de Fed voor de elfde keer de rente, waardoor de streefrente tussen de 5,25% en 5,5% kwam te liggen. Over het algemeen verlengde de Dow Jones zijn winstserie tot drie opeenvolgende positieve weken met een winst van 0,66%, de S&P 500 voegde 1,01% toe en de NASDAQ voegde 2,02% toe de afgelopen week.

 

Donderdag hing er enige spanning in de lucht toen de markt plotseling van koers veranderde naar het slot. Wat was de reden? De Bank of Japan kondigde aan meer flexibiliteit toe te staan voor Japanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar. In wezen verzwakt het zijn controle op de rentecurve. Als de Japanse centrale bank deze rendementen had verhoogd, had dit een tsunami-effect op de wereldwijde obligatiemarkt kunnen veroorzaken, wat de late uitverkoop op donderdag verklaart.

Microsoft (NASDAQ: MSFT) trapte de winst deze week af met een goed rapport maar een teleurstellende reactie voor zijn aandeel. Het op één na grootste bedrijf ter wereld overtrof de schattingen van Wall Street, maar liet een daling zien in de omzetgroei van Azure. Het bedrijf suggereerde ook dat de omzetgroei van AI-producten en -diensten langzamer zal zijn dan eerder werd verwacht. De aandelen van MSFT daalden deze week met ongeveer 2,0%.

De resultaten waren anders op het hoofdkantoor van Alphabet (NASDAQ: GOOGL), aangezien de technologiegigant een uitbarstingskwartaal had en de aandelen gedurende de week bijna 9,0% stegen. Alphabet rapporteerde beter dan verwachte winsten voor het kwartaal, aangezien het bedrijf de marges tijdens het kwartaal zag herstellen. Alphabet suggereerde ook dat de advertentie-uitgaven weer toenamen en dat het tegen de tweede helft van het jaar weer een dubbelcijferige omzetgroei zou moeten hebben.

Misschien wel het beste kwartaal tot nu toe is van Meta Platforms (NASDAQ: META) dat de schattingen van Wall Street overtrof, zowel voor de omzet als de winst, evenals voor dagelijkse en maandelijkse actieve gebruikers. Het versloeg ook ARPU of Gemiddelde opbrengst per gebruiker, wat laat zien hoe geld te verdienen is met elke gebruiker in zijn familie van apps. Meta herhaalde ook dat de advertentie-uitgaven weer stijgen en tegen het einde van het jaar een redelijke groei zouden moeten zien. De aandelen van Meta stegen deze week met meer dan 10%.

Enphase Energy (NASDAQ: ENPH) leverde een gemengd rapport voor het kwartaal omdat het beter presteerde dan de winstverwachting, maar achterbleef bij de verwachting betreffende de omzet. Het bood ook zwakker dan verwachte begeleiding, daarbij verwijzend naar hogere rentetarieven en een dreigende recessie waarom het bedrijf een zwakkere tweede helft van 2023 zou kunnen meemaken. De aandelen van Enphase daalden met bijna 14% gedurende de week.

Beoordeling van wereldwijde markten

Zoals u zich kunt voorstellen, voelden de Aziatische markten ook de gevolgen van de obligatiebeslissing van de Bank of Japan. Na een scherpe uitverkoop op donderdag, herstelden de Chinese markten zich in het weekend, waarbij de Hang Seng deze week een indrukwekkende stijging van 5,56% noteerde en de Shanghai Stock Exchange 3,75%. De Nikkei was gedempt na de uitverkoop op donderdag en vrijdag, hoewel de Japanse index er toch in slaagde een bescheiden winst van 0,34% te boeken.

De Europese Centrale Bank verhoogde de rente met nog eens 25 basispunten en benadrukte dat de inflatie in de regio nog steeds veel te hoog is. De bbp-cijfers voor Europa kwamen grotendeels overeen met de verwachtingen, hoewel Duitsland in het tweede kwartaal opmerkelijk stagneerde. De meeste grote Europese beurzen slaagden er toch in om een positieve week neer te zetten, aangezien de FTSE 100, de CAC 40, de DAX en de STOXX 600 de week allemaal in het groen sloten.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De prijzen voor ruwe olie stegen voor de vijfde achtereenvolgende week doordat de bezuinigingen van zowel de OPEC+ als de Saudi's blijven wegen op het wereldwijde aanbod. Analisten blijven een stijging van de olieprijs zien en verwachten dat de Saoedi's hun bevoorrading niet zullen stopzetten totdat Brent Crude ten minste $ 90 per vat heeft bereikt. Voor de week sloten WTI Crude september 2023 futurescontracten op $80,67 terwijl de Brent Crude september 2023 futurescontracten werden afgewikkeld op $84,99.

Goud COMEX-futures kenden een bescheiden verlies omdat de goudprijs binnen een krappe marge bleef handelen. Het edelmetaal zoekt momenteel richting omdat sterkere economische gegevens en consistente aandelenprestaties in tegenspraak lijken te zijn met de agressieve houding van de Fed. Dit in combinatie met bijzonder sterke rendementen van risicodragende activa heeft goud naar de zijlijn geduwd. Toch blijft goud op een steenworp afstand van zijn hoogste prijs ooit, aangezien goud COMEX augustus 2023 futurescontracten de week afwikkelden op $ 1.958,80.

Crypto

De cryptomarkten bleven deze week rustig omdat Bitcoin en Ethereum beide weer een week zijwaarts handelden. Bitcoin bleef onder het niveau van $30.000 en verloor deze week 1,72%. Ethereum daalde met 1,01% terwijl het op een na grootste crypto-activum blijft vechten het weerstandsniveau van $ 1.900.

 

De Ripple koers had deze week geen momentum toen de op drie na grootste cryptovaluta met bijna 8,0% daalde, terwijl Dogecoin 8,0% won dankzij de nieuwe X-app van Elon Musk. Sam Altman, oprichter van OpenAI, onthulde zijn nieuwe cryptoproject Worldcoin. Dit token werd gelanceerd op verschillende markten over de hele wereld, waar mensen werden aangemoedigd om zich aan te melden om WLD-tokens te ontvangen door hun netvlies te scannen op gespecificeerde Worldcoin-stations.

Volgende week op de Markten

Op de een of andere manier is de maand juli al afgesloten met de laatste handelsdag van de maand op maandag. Later in de week krijgen we de ISM Manufacturing- en ISM Services-rapporten voor juli, evenals het Amerikaanse non-farm payroll-rapport op vrijdag.

Het is ook weer een drukke week met inkomsten, want we krijgen rapporten van Merck, Pfizer, AMD, Caterpillar, Starbucks, BP, Uber, Altria, Marriott International, Qualcomm, Novo Nordisk, CVS, Shopify, PayPal, MercadoLibre, AliBaba, Amgen, Airbnb, Block, Moderna, Enbridge, Berkshire Hathaway, Amazon en Apple.