koersgrafiek met wereldkaart op achtergrond

Na een terugval vorige week stegen de aandelen hoger en sloten de eerste helft van 2023 optimistisch af. Grote technologieaandelen verlengden hun sterke start van het jaar en stuwden de NASDAQ naar zijn beste eerste helft sinds 1983. Ondanks meer agressieve retoriek van de Fed deze week, wisten beleggers de mogelijkheid van verdere renteverhogingen van zich af te zetten, aangezien alle drie de belangrijkste gemiddelden de maand sloten in het groen. Halverwege het jaar is de Dow Jones ongeveer 3,8% gestegen, is de S&P 500 met 16,4% gestegen en loopt de NASDAQ voorop met een verbluffend rendement van 32,7%.

 

De grote technologische dominantie zette zich deze week voort met Apple (NASDAQ: AAPL) die een nieuwe hoogste prijs ooit bereikte en opnieuw een marktkapitalisatie van $ 3 biljoen opeiste. NVIDIA (NASDAQ: NVDA) verlengde zijn historische run met nog eens 4% winst op vrijdag, waardoor de performance van het jaar tot nu toe op een ongelooflijke 190% kwam. NVIDIA ontving een upgrade van Daiwa vanwege zijn AI-dominantie en een nieuw prijsdoel van $ 475. Apple werd aanbevolen door Citi met een koersdoel van maar liefst $ 240, wat een stijging van bijna 30% ten opzichte van de slotkoers van vrijdag impliceert.

Aandelen van Nike (NYSE: NKE) trokken zich vrijdag terug na een minder dan bevredigend winstrapport. De aandelen van het kledingbedrijf daalden met ongeveer 2,65% na het melden van een gemiste winst en lagere marges die op de winst voor het kwartaal wogen. Nike suggereerde dat het grootste deel van zijn margedruk werd veroorzaakt door ongunstige wisselkoersen en hogere input- en transportkosten.

Fintech-bedrijf SoFi (NASDAQ: SOFI) beleefde vrijdag een bewogen dag nadat het Hooggerechtshof het kwijtscheldingsplan voor studieleningen van president Biden had geschrapt. De voorraad van SoFi is gezwollen omdat studieleningen een van de belangrijkste divisies en bronnen van inkomsten voor het bedrijf zijn. Terwijl de aandelen even weer in het groen klommen, sloot het aandeel de sessie uiteindelijk af met 4,25%.

De Dow Jones Industrial Average zag deze week een mooie stijging nadat bekend werd dat alle in de VS gevestigde banken de stresstest van de Fed hebben doorstaan. Dit was een opluchting voor Wall Street vanwege de regionale bankencrisis die we eerder dit jaar meemaakten. Dit jaar werd de gestresste kapitaalratio vastgesteld op 4,5%, een cijfer dat gemakkelijk werd overtroffen door alle 23 geteste banken. Het worstcasescenario van de Fed was een diepe recessie met een werkloosheid tot 10% met een dip in commercieel vastgoed van 40% en een dip in residentieel vastgoed van 38%.

Wereldwijde markten

De Aziatische markten waren gemengd bij het afsluiten van de eerste helft van het jaar, aangezien de Chinese fabriekscijfers voor de derde achtereenvolgende maand krompen en de Japanse CPI-cijfers nog steeds hoger waren dan het doelpercentage van de Bank of Japan. De Nikkei was een van de onderpresteerders in Azië tijdens de sessie, hoewel het ook de beste presteerder was in de eerste helft van het jaar. Zowel de Shanghai Stock Exchange als de Hang Seng Index sloten het eerste half jaar positief af.

De Europese markten sloten een volatiele eerste helft van het jaar positief af. Ondanks de regionale bankencrisis en de hoge inflatie boekten Europese aandelen over het algemeen een winst van bijna 9%. Inflatiegegevens kwamen lager uit dan verwacht voor juni en aandelen reageerden positief. Over het algemeen stegen de FTSE 100, de DAX, de CAC 40 en de STOXX 600 allemaal hoger bij het sluiten van het kwartaal.

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijs bleef deze week gelijk, hoewel er optimisme heerst dat de markten een prijssteun heeft gevonden. Positief inflatienieuws van veel van de grote markten zorgt voor een stijgende vraag naar oliefutures. Het enige pijnpunt zou een aanhoudende industriële krimp kunnen zijn die China lijkt te treffen. Er was geen impact op de olieprijs na de poging tot staatsgreep in Rusland door de Wagner Group. Deze week sloten WTI Futures-contracten van augustus 2023 op $ 70,47 en de Brent Crude Futures-contracten van augustus 2023 op $ 74,91.

De goudprijs bleef deze week ook vlak en zal waarschijnlijk weinig doen tot de volgende rentebesprekingen van de Fed in juli. De zilverprijs liet een vergelijkbaar verloop zien. De reële rendementen blijven stijgen, ondanks een stijgende aandelenmarkt. Relatief sterke prestaties van de Amerikaanse dollar hebben ook de prijsprestaties van goud afgetopt. Over het algemeen werden de Gold COMEX Futures-contracten van augustus 2023 deze week afgewikkeld op $ 1.927,00.

Crypto

Het was weer een bewogen week op de cryptomarkten, hoewel het aan het einde van de periode van 7 dagen lijkt alsof we relatief vlak sluiten. Bitcoin claimde kort het prijsniveau van $ 31.000, maar heeft een deel van die winst teruggegeven en is deze week met ongeveer 1,7% gedaald. Ethereum is met 1,1% gestegen, terwijl de BNB van Binance met ongeveer 2,4% is gedaald.

 

Het belangrijkste nieuws in de crypto-sector kwam op vrijdag toen de SEC beweerde dat de aanvragen voor Bitcoin Spot ETF's ontoereikend waren. Dit omvat applicaties van onder meer Blackrock en Fidelity. Het probleem draaide om het gebrek aan details over 'overeenkomsten voor het delen van toezicht' die helpen om potentiële marktmanipulatoren te identificeren. Op het moment van schrijven heeft geen van de instellingen al opnieuw een aanvraag ingediend.

Volgende week op de Markten

Het is een verkorte vakantie-week waar we de maand mee beginnen vanwege de feestdag van 4 juli. Amerikaanse markten zijn op maandag een halve dag open en daarna op dinsdag gesloten. Het is een mooie adempauze voordat het cijferseizoen voor het tweede kwartaal in de tweede week van juli van start gaat.