wereldkaart met aandelen koersen op de achtergrond

Tot grote ergernis van de beren bleven de aandelen deze week stijgen, aangezien alle drie de belangrijkste indices hoger stegen. Een van de katalysatoren was het besluit van de Federal Reserve om voor het eerst in meer dan tien maanden de renteverhogingen te onderbreken. De S&P 500 had zijn beste week sinds maart, en de NASDAQ steeg voor de achtste achtereenvolgende week, wat de beste winnende streak is sinds 2019. In totaal steeg de Dow Jones met 1,3%, de S&P 500 met 2,6% en de NASDAQ sprong 3,3% omhoog gedurende de week.

De markten werden opnieuw opgetild door de mega-cap tech-aandelen, wat de sterke prestatie van de NASDAQ verklaart. Apple (NASDAQ: AAPL) en NVIDIA (NASDAQ: NVDA) bereikten beide nieuwe hoogste prijzen, terwijl Tesla (NASDAQ: TSLA) zijn recente stijging voortzette en nog eens 5,0% won. Meta Platforms (NASDAQ: META) en Microsoft (NASDAQ: MSFT) bereikten ook nieuwe 52-weekse hoogtepunten deze week.

Softwaregigant Adobe (NASDAQ: ADBE) steeg ongeveer 7% na een sterk kwartaalrapport, waarbij zowel de omzet als de winstgevendheid boven verwachting waren. Adobe verhoogde ook zijn verwachtingen voor het derde kwartaal en de rest van het jaar, wat wijst op sterke vooruitzichten. Het aandeel sloot de week iets lager af na het bereiken van een nieuw 52-weeks hoogtepunt.

In de AI-industrie werd NVIDIA gekozen als de beste keuze voor de sector door Morgan Stanley, waarbij het AMD verving. Morgan Stanley herhaalde dat ze zowel NVIDIA als AMD beschouwen als leiders in de AI-chiprace, maar dat NVIDIA op korte termijn meer voordelen biedt aan investeerders.

De aandelen van iRobot (NASDAQ: IRBT) stegen met 21,2% nadat de overname van het bedrijf door Amazon (NASDAQ: AMZN) was goedgekeurd door Britse toezichthouders. De deal ter waarde van $ 1,7 miljard zal doorgaan na ontvangst van de definitieve goedkeuring. De aandelen van Amazon daalden echter met 1,27% en sloten de week af.

Wereldwijde markten

In Azië waren de markten optimistisch over het besluit van de Federal Reserve om de rente te pauzeren, en de Nikkei-index bereikte nieuwe 52-weekse hoogtepunten. De Bank of Japan handhaafde ook haar rentetarieven, wat erop wijst dat de ergste inflatie in het land waarschijnlijk achter de rug is. Dit resulteerde in een daling van de yen met 0,3%. Voor de week steeg de Nikkei bijna 4,0%, de Hang Seng Index meer dan 3,0% en de Shanghai Stock Exchange Index steeg met 1,5%.

In Europa sloten de markten de week positief af, ondanks de hoge inflatie in de eurozone. De Europese Centrale Bank verhoogde de rentetarieven opnieuw met 25 basispunten. Ondanks deze renteverhoging sloten de FTSE 100, de CAC 40, de DAX en de STOXX 600 de week allemaal hoger af, net als Azië en de VS.

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijs steeg na positief economisch nieuws uit China, waarbij de doorvoer van raffinaderijen met meer dan 15% steeg, wat wijst op een stijgende vraag naar ruwe olie. De dalende US-dollar maakte olie ook iets betaalbaarder voor internationale markten. Voor de week sloten WTI Crude futures-contracten van juli 2023 op $71,44, terwijl Brent Crude futures-contracten van augustus 2023 werden afgewikkeld op $76,61.

De prijs van goud bleef deze week binnen een krap bereik na de verwarrende aankondiging van de Federal Reserve. Hoewel de rentepauze goed nieuws zou moeten zijn voor goudbeleggers, heeft de Fed nog steeds twee verhogingen later dit jaar ingeprijsd. Dit zorgde voor onzekerheid op zowel de goud- als aandelenmarkten. Voor de week sloot de prijs van goud COMEX augustus 2023 futurescontracten op $1.970,70.

Crypto

De cryptomarkten hadden een turbulente week, nadat investeerders nog steeds herstelden van de SEC-rechtszaken tegen Coinbase en Binance vorige week. Het nieuws van een agressieve pauze van de Fed zorgde aanvankelijk voor een daling van de cryptomarkten, waarbij Bitcoin onder de $25.000 daalde. Bitcoin eindigde echter de week 2,02% hoger, terwijl Ethereum een verlies van 3,73% boekte. Altcoins zoals Solana, Cardano en BNB Token boekten positieve weken na het goedmaken van hun eerdere verliezen.

De ommekeer op de cryptomarkt lijkt te wijten te zijn aan het rapport dat Blackrock heeft ingediend om een Bitcoin ETF aan te bieden via iShares. Terwijl de SEC rechtszaken voert en crypto-bedrijven in de VS aanvalt, lijkt Blackrock Bitcoin te willen verzamelen voor hun reserves. Eerdere spot Bitcoin ETF's van Van Eck, WisdomTree en Grayscale zijn eerder door de SEC geweigerd.

Volgende week op de markten

Volgende week zal een langzamere, vakantie-verkorte week zijn voor de markten. Beleggers zullen de huizenstartcijfers in de gaten moeten houden om te zien of de hete huizenmarkt tekenen van afkoeling vertoont. FedEx is de enige grote naam die volgende week kwartaalcijfers rapporteert, aangezien het inkomstenseizoen voor het tweede kwartaal ten einde loopt.

Onthoud dat de Amerikaanse markten op maandag gesloten zijn vanwege de federale feestdag van Juneteenth.