koersgrafiek met wereldkaart op achtergrond

Aandelen gingen omhoog bij het slot van de week op vrijdag, ondanks het feit dat beleggers nog steeds wachten op een definitieve deal om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen. De twee partijen zeggen dat ze een deal naderen, maar aangezien de markten vrijdag sluiten, moest deze nog worden aangekondigd. Ondertussen hadden aandelen een turbulente week na de gemengde winkelinkomsten vorige week, evenals een hoger dan verwachte lezing van de Core PCE-gegevens van april. Over het algemeen daalde de Dow Jones met 1%, de S&P 500 voegde 0,3% toe en de NASDAQ liep voorop met een winst van 2,5% de afgelopen week.

Tot niemands verrassing was het aandeel van de week chipmaker NVIDIA (NASDAQ: NVDA). Het bedrijf rapporteerde woensdag na sluitingstijd zijn kwartaalcijfers en zag een van de grootste dag-winsten op zijn marktkapitalisatie in de geschiedenis. NVIDIA overtrof met gemak de schattingen van Wall Street, terwijl de verwachting voor het volgende kwartaal met meer dan 50% werd verhoogd tot $11 miljard. Het bedrijf wordt gezien als de leider op het gebied van AI-chiptechnologie, wat dit jaar verder heeft bijgedragen aan de winst van het aandeel. De aandelen van NVIDIA stegen met meer dan 26%, waarmee donderdag maar liefst $210 miljard aan de marktkapitalisatie werd toegevoegd. NVIDIA sloot de week af met een marktkapitalisatie van $963 miljard.

Ook SaaS-bedrijf Snowflake (NYSE: SNOW) rapporteerde woensdag zijn verdiensten en de aanbieder van het clouddataplatform ging de andere kant op dan NVIDIA. De aandelen van SNOW kelderden met meer dan 20%, na een groter verlies te hebben gemeld dan het jaar ervoor, evenals lagere verwachtingen voor het volgende kwartaal.

Groothandelaar Costco (NASDAQ: COST) sloot het cijferseizoen voor grote retailers af met een gemengd rapport. De winst kwam lager uit dan verwacht, wat aangeeft dat retailers nog steeds terughoudend zijn met grote uitgaven. Hoewel de boodschappensegmenten prima waren, waren consumenten niet zo geïnteresseerd in de producten met hoge marges van het bedrijf, zoals meubels of sieraden. De inkomsten misten vorig kwartaal ook het doel en het aandeel werd aanvankelijk verkocht, hoewel het die verliezen vrijdag wist terug te winnen.

Tesla, leider op het gebied van elektrische voertuigen (NASDAQ: TSLA), had opnieuw een sterke week, want het aandeel won deze week nog eens 6,8%, waardoor de winst in een maand tijd opliep tot meer dan 20%. Op donderdag kondigde het bedrijf een nieuwe samenwerking aan met Ford (NYSE: F) waardoor Ford-bezitters gebruik kunnen maken van het enorme superchargernetwerk van Tesla in Canada en de VS. Elektrische voertuigen van Ford zullen ook Tesla's oplaadstekker gaan gebruiken in de volgende generatie modellen, waardoor het het eerste niet-Tesla-merk is dat exclusief de technologie toepast.

Wereldwijde markten

De Aziatische markten waren deze week gemengd, maar de meesten wisten de sessie van vrijdag in het groen af te sluiten. De Nikkei-index kwam even boven het niveau van 31.000 basispunten uit, aangezien de Japanse index het in mei goed blijft doen. De inflatiecijfers van Tokyo stegen in april in het hoogste tempo sinds 1982. De Chinese markten gingen deze week achteruit, aangezien de Hang Seng-index donderdag, voorafgaand aan een feestdag op vrijdag, zijn laagste punt van dit jaar bereikte.

De Europese markten hadden het deze week moeilijk met de FTSE 100, de DAX, de CAC 40 en de STOXX 600 die allemaal wekelijkse verliezen boekten. De STOXX 600 boekte deze week drie opeenvolgende verliezende sessies en bereikte het laagste punt sinds april. De TSX in Canada daalde deze week met 2,0% doordat tegenvallende bankresultaten afgelopen kwartaal op de index drukten.

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijs steeg deze week omdat investeerders een op handen zijnde oplossing voor de US Debt Ceiling-deal verwachten. Het was de tweede opeenvolgende week met winst voor de belangrijkste oliebenchmarks, in de aanloop naar een belangrijke OPEC+-beleidsvergadering volgende week. Verwacht wordt dat de Saoedi's en de Russen een update zullen geven over mogelijke productieverminderingen. Deze week sloten WTI Futures-contracten voor juli op $ 72,87 en Brent Crude Futures voor juli sloten af op $ 76,95.

De goudprijs daalde voor de derde achtereenvolgende week na het bereiken van een all-time high prijs begin mei. De inflatiecijfers voor april hebben de kans vergroot op een nieuwe renteverhoging van 25 basispunten in juni en hebben geleid tot twijfel over de kortetermijntoekomst voor goudstieren. Het edelmetaal zag zijn grootste wekelijkse daling sinds februari. Goud COMEX June Futures vereffenden de week op $1.946,10.

Crypto

Het was een zeer rustige week voor de cryptomarkten, wat misschien geen slechte zaak is na de afgelopen paar jaar. Bitcoin en Ethereum waren grotendeels ongewijzigd. Bitcoin daalde met 0,68% en ETH steeg deze week met 0,83%. TRON was verrassend genoeg een van de grote winnaars deze week en voegde 7,0% toe terwijl het steeg naar de 11e grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie.

 

Meme-munten zijn de laatste tijd stil geweest na de plotselinge opkomst van PEPE. De NFT-collectie Miladys kreeg een mooie boost van Elon Musk die een meme plaatste met een afbeelding van een van de NFT's. De collectie is tijdelijk met meer dan 200% in prijs gestegen, maar is sindsdien weer terug op aarde. Het is gewoon weer een voorbeeld van Musk's macht over crypto en aandelen door zijn tweets.

Volgende week op de Markten

Alle ogen zullen komend weekend en volgende week gericht zijn op de onderhandelingen over het schuldenplafond. Het zal interessant zijn om te zien hoe de markten reageren als er onvermijdelijk een deal wordt bereikt. Volgende week wordt de index van het consumentenvertrouwen over mei gepubliceerd, evenals de cijfers van de ISM Manufacturing Index. Vergeet niet dat de markten op maandag gesloten zijn vanwege het lange weekend van Memorial Day.