Pizza wordt betaald met Bitcoin 

Op 22 mei vierde de crypto-industrie de 13e verjaardag van het beruchte Pizza Day-evenement. Wat is Bitcoin-pizzadag? Op 22 mei 2010 bood Laszlo Hanyecz 10.000 Bitcoin aan Jeremy Sturdivant in ruil voor twee grote pizza's. Hoe belachelijk deze transactie nu ook lijkt, destijds was 10.000 Bitcoin ongeveer $30 USD waard. Vandaag? Het is ongeveer $ 270 miljoen waard.

Waarom is Bitcoin Pizza Day zo'n populaire dag om te vieren voor crypto-enthousiastelingen? Het is een nostalgische herinnering aan hoe ver we zijn gekomen. De prijs van Bitcoin is de afgelopen dertien jaar exponentieel gegroeid en is nu met een redelijke marge de leidende digitale valuta ter wereld. Afgezien van enkele walvissen, is het bijna ondenkbaar voor een particuliere belegger om dat soort Bitcoin-posities in te nemen.

Je zou ook kunnen denken dat Sturdivant spijt heeft van het verkopen van de Bitcoin die hij verdiende voor zijn pizza's. Sturdivant heeft in de loop der jaren talloze interviews en podcasts gedaan en het lijkt er echt op dat hij vrede heeft met het uitgeven van de Bitcoin die hij van Hanyecz heeft gekregen tijdens een roadtrip met zijn vriendin. Natuurlijk konden ze geen van beiden weten hoe groot Bitcoin zou worden. Hanyecz zegt zelfs dat hij die zomer alleen al meer dan 100.000 Bitcoin aan pizza heeft uitgegeven. Als hij die Bitcoin had vastgehouden, zou het nu meer dan $ 2,7 miljard USD waard zijn.

Wat heeft Bitcoin Pizza Day ons geleerd?

Als je erover nadenkt, is de deal voor de pizza's een van de eerste legitieme cryptocurrency-transacties in de geschiedenis. Hoewel het voor geen van beide individuen veel geluk heeft gebracht, is het een bewijs van waarom Bitcoin oorspronkelijk is gemaakt: om een gedecentraliseerde en universele valuta te zijn voor transacties zonder grenzen.

Het bewijst ook hoe vroeg we werkelijk zijn. Dit was slechts 13 jaar geleden en sindsdien is Bitcoin uitgegroeid tot een marktkapitalisatie van $520 miljard.

Tegenwoordig is Bitcoin een wettig betaalmiddel in verschillende landen en staat het ook op de balansen van enkele van de grootste bedrijven ter wereld, waaronder Tesla, Block Inc en Coinbase. Met Bitcoin Pizza Day kunnen we ons voorstellen hoeveel $ 30 USD of ongeveer 0,001 BTC over nog eens 13 jaar waard zal zijn. In plaats van na te denken over hoe jammer het is voor Hanyecz en Sturdivant dat ze hun Bitcoin niet hebben behouden, laten we vieren hoe ver we zijn gekomen en hoeveel verder Bitcoin in de toekomst zal gaan.