koersgrafiek met wereldkaart op achtergrond 

De belangrijkste indices in de Verenigde Staten worden binnen een krappe bandbreedte verhandeld, aangezien alle drie de belangrijkste gemiddelden vanaf het begin van de week weinig beweging zagen. De bedrijfswinsten blijven in lijn met de verwachtingen van Wall Street, terwijl een nieuwe renteverhoging door de Fed in mei op beleggers blijft wegen. De Dow Jones brak zijn recente winstreak van vier weken, maar alle grote indices sloten af met minder dan 1% verandering in beide richtingen. Over het algemeen daalde de Dow met 0,23%, de S&P 500 daalde met 0,10% en de NASDAQ zakte deze week met 0,42%. 

De grootste verliezer van deze week was Tesla (NASDAQ: TSLA) nadat de leider op het gebied van elektrische voertuigen woensdag zijn winstoproep over het eerste kwartaal hield. Hoewel de winst en omzet zoals verwacht binnenkwamen, daalde het nettoresultaat van het bedrijf met meer dan 20% ten opzichte van het jaar ervoor. Tesla Energy was een grote winnaar met een jaar-op-jaar omzetstijging van 148%, omdat consumenten op zoek zijn naar alternatieven om hoge energierekeningen te verlagen. CEO Elon Musk merkte op dat het bedrijf de prijzen verlaagt om het aanbod te vergroten in deze omgeving met hoge rentetarieven. Dinsdag kondigde Tesla zijn zesde prijsverlaging voor voertuigen tot nu toe dit jaar aan. De aandelen van TSLA daalden donderdag met bijna 10%, maar herstelden zich licht tijdens de sessie van vrijdag.

 

Consumptiegoederengigant Procter & Gamble (NYSE: PG) overtrof de schattingen van Wall Street tijdens zijn oproep op vrijdag. Het bedrijf zag over de hele linie succes met winst, omzet en netto-omzet die allemaal hoger uitkwamen dan verwacht. Een ding om op te merken is dat het verkoopvolume voor het vierde achtereenvolgende kwartaal is gedaald, omdat consumenten op zoek zijn naar goedkopere alternatieven voor de merkproducten van PG. Het aandeel steeg met bijna 3,5% bij het sluiten van de week.

De trend van sterke bankinkomsten werd voortgezet door Bank of America (NYSE: BAC), die zowel qua omzet als resultaat boven de schattingen uitkwam. Net als veel van zijn branchegenoten boekte Bank of America hogere renterendementen op leningen als een van de belangrijkste factoren achter het solide kwartaal. Ondanks de tegenvallende winsten bleven de aandelen van Bank America deze week vlak en wonnen ze een bescheiden 0,40%.

Telecomgigant AT&T (NYSE: T) was deze week opnieuw een verrassende verliezer, omdat het bedrijf de omzetramingen voor het kwartaal miste. Het zag ook een daling van de netto-inkomsten vanaf het eerste kwartaal van 2022. AT&T herhaalde zijn vooruitzichten voor 2023 en hield zijn populaire dividendrendement intact. AT&T's rivalen Verizon (NYSE: VZ) en T-Mobile (NASDAQ: TMUS) melden volgende week.

Beoordeling van wereldwijde markten

Aziatische markten volgden Amerikaanse aandelen lager, omdat de Chinese indices weken verliezen boekten. De Hang Seng en de Shanghai Stock Exchange verloren respectievelijk 1,47% en 1,07%. De Nikkei boekte een winst van 0,09% ondanks dat de inflatie stabiel bleef op 3,1%, dezelfde waarde als in februari. Het is de tweede achtereenvolgende maand dat de inflatie onder de 4,1% op jaarbasis kwam die Japan in januari zag, wat sinds 1981 het hoogste peil was voor de economie.

De Europese markten zetten hun sterke prestatie voort, waarbij alle grote beurzen deze week hoger eindigden. Sterker dan verwachte bedrijfswinsten van Europese bedrijven als SAP overschaduwden weer een gloeiend hete inflatie in het VK. Over het algemeen boekten de FTSE 100, de DAX, de CAC 40 en de STOXX 600 allemaal positieve weken.

Grondstoffen in de schijnwerpers

De futures op ruwe olie trokken zich terug na hun recente stijgingen. Economische gegevens over de vertragende arbeidsmarkt in de VS zetten de havikachtige retoriek van de Fed voort en zagen olieaandelen donderdag naar een dieptepunt in drie weken duiken. Over het algemeen sloten de WTI Crude June 2023 Futures-contracten de week op $ 77,95, terwijl de Brent Crude June 2023 Futures afsloten op $ 81,75 per vat.

De goudprijs slaagde er deze week niet in om het prijsniveau van $ 2.000 vast te houden, aangezien datzelfde agressieve commentaar van de Fed op het edelmetaal woog. Na vorige week binnen een paar basispunten van zijn hoogste prijs aller tijden te zijn gekomen, werden de goud COMEX juni 2023 Futures-contracten deze week afgesloten op $ 1.994,10.

Crypto

Het was een bearish week voor crypto's die veel van de winst die het sinds het lange paasweekend had gemaakt, teniet deed. Op het moment van schrijven hebben Bitcoin en Ethereum de afgelopen zeven handelsdagen respectievelijk 10,5% en 12,4% verloren. Bitcoin is onder het prijsniveau van $ 28.000 gezakt, terwijl Ethereum het belangrijke niveau van $ 1.900 heeft verloren na een groot deel van de week boven $ 2.000 te hebben gehandeld.

 

Andere crypto's die deze week met dubbele verliescijfers worden geconfronteerd, zijn Litecoin, XRP, Cardano, Doge, MATIC, Solana en Polkadot. De wereldwijde marktkapitalisatie voor cryptovaluta daalde vrijdag met 3,5% en bedraagt nu in totaal $1,15 biljoen.

Volgende week op de Markten

Volgende week krijgen we de laatste van een van de favoriete cijfers van de Fed over inflatie: de PCE en Core PCE Index, evenals de Case-Shiller huizenprijsindex en het consumenten-vertrouwensrapport voor april. 

We krijgen ook een belangrijke week voor inkomsten met rapporten van de grote technologiebedrijven zoals Amazon, Alphabet, Microsoft en Meta Platforms. Bovendien zijn er de bedrijfsinkomsten van Coca-Cola Company, PepsiCo, Visa, McDonald's, UPS, Texas Instruments, Verizon, Raytheon Technologies, NextEra Energy, Boeing, ServiceNow, Mastercard, Merck, AbbVie, Exxon Mobil en Chevron, waarmee een drukke week voor large-capbedrijven wordt afgerond.