koersgrafiek met wereldkaart op achtergrond

Hoewel de aandelen de week wankel begonnen, slaagden alle drie de grote gemiddelden erin opnieuw in het groen te sluiten. Ondanks de lagere handel op vrijdag boekte de Dow Jones zijn vierde week op rij met stijgingen, terwijl de NASDAQ en S&P 500 hun vierde positieve week in de laatste vijf weken beleefden. Enkele belangrijke economische cijfers en een positieve start van het winstseizoen waren voldoende brandstof voor beleggers om te blijven kopen. In totaal steeg de Dow Jones 1,2%, de S&P 500 won 0,79% en de NASDAQ steeg met 0,29% na het lange paasweekend.

Woensdag ontvingen we de CPI en Core CPI rapporten van maart. Dit zijn enkele toonaangevende indicatoren voor de inflatie in de Amerikaanse economie. In maart steeg de inflatie met 0,1%. Dat was lager dan de consensusraming van 0,2% en ook lager dan de stijging van 0,4% in februari. Op jaarbasis daalde de inflatie tot 5,0%.

De producentenprijsindex kwam ook lager uit dan verwacht, met een sequentiële daling van 0,5% ten opzichte van februari. Vrijdag kwamen de detailhandelscijfers zwakker uit, vooral door lagere gasprijzen. Toch zagen beleggers de inflatie dalen, wat zou kunnen wijzen op het einde van de renteverhogingscyclus van de Fed.

 

Vrijdag ging ook het winstseizoen van start, waarbij de grote banken hun spierballen lieten zien in deze omgeving met hoge rente. Aandelen van JPMorgan (NYSE: JPM) stegen met 7,55%, Citigroup (NYSE: C) met 4,78% en Blackrock (NYSE: BLK) met 3,07% nadat alle drie de banken de ramingen van Wall Street voor het eerste kwartaal overtroffen.

UnitedHealth Group (NYSE: UNH), het grootste onderdeel van de prijsgewogen Dow Jones Industrial Average, zag zijn aandeel met 2,74% dalen ondanks een winstverbetering. Het bedrijf verhoogde zelfs de verwachtingen voor 2023, maar de winst werd overschaduwd door het feit dat het bedrijf faalde in het wegnemen van zorgen bij beleggers over de stijgende prijzen van Medicare.

Aandelen van luchtvaartgigant Boeing (NYSE: BA) daalden vrijdag met 5,56% nadat het bedrijf aankondigde dat het de leveringen van zijn 737 MAX-toestel stopzet. Boeing heeft een nieuw leveranciersprobleem met Spirit Aerosystems (NYSE: SPR), dat zijn aandelen met meer dan 20% zag dalen na het nieuws. Aangenomen wordt dat de problemen met de kwaliteit van de onderdelen van Spirit helemaal terug te voeren zijn tot 2019.

Amazon (NASDAQ: AMZN) aandelen klommen deze week met bijna 2% nadat een brief van CEO Andy Jassy onthulde dat het bedrijf in het AI-spel stapt. Het nieuwe platform zal Amazon Bedrock heten en direct worden geïntegreerd in zijn AWS Cloud Services-platform. AWS-klanten zullen chatbots en andere AI-tools rechtstreeks in hun websites kunnen bouwen. Jassy onthulde dat het de eerste is van vele AI-innovaties die Amazon de komende jaren gepland heeft.

Wereldwijde markten

De Aziatische markten waren deze week ook gespitst op de data uit de VS, want de Nikkei, de Hang Seng en de Shanghai Stock Exchange stegen allemaal hoger. De Nikkei steeg deze week met meer dan 3,0% na een kort bezoek van Warren Buffett, die meer Japanse bedrijven aan zijn portefeuille wil toevoegen. In het algemeen lijken de zaken er rooskleurig voor te staan in Azië, aangezien Japan en China hun inflatieniveaus zien dalen, samen met andere grote economieën in de wereld.

Ook de Europese markten zetten deze week hun opwaartse koers voort, aangezien de FTSE 100, de DAX en de CAC 40 alle hun winsten verlengden. De pan-Europese Stoxx 600 index bereikte vrijdag een nieuw hoogtepunt op 52 weken en de Europese bankaandelen stegen dankzij de winst van JPMorgan en Citigroup. Het was de vierde opeenvolgende week van stijgingen voor de STOXX 600.

Grondstoffen in de schijnwerpers

Ook de olieprijzen stegen deze week na een waarschuwing van de OPEC voor een aanbodtekort later dit jaar. Het laatste maandrapport van de OPEC voor maart onthulde een dagelijkse gemiddelde productie van 28,8 miljoen bpd in maart, bijna 90.000 bpd minder dan in februari. Voor de week stegen de WTI Crude May 2023 Futures Contracts tot $82,68, terwijl de Brent Crude June 2023 Futures Contracts afsloten op $86,63.

De goudprijs kwam halverwege de week dicht bij een nieuwe all-time high, maar daalde op vrijdag en sloot af met een bescheiden verlies. De prijs van het edelmetaal kwam deze week tot $2.063,00, net onder de all-time high prijs van $2.075,00. Goud gaf vrijdag al zijn winsten en nog wat terug, nadat sterke bankwinsten en havikistische retoriek van de Fed ertoe leidden dat goudbeleggers hun winsten namen. Goud COMEX juni 2023 futures contracten sloten de week af op $2.017,70.

Crypto

Het was nogal een week voor de cryptomarkten toen de Bitcoin koers boven het prijsniveau van $30.000 steeg. Op het moment van dit schrijven is Bitcoin in de afgelopen zeven dagen 9,0% gestegen en staat momenteel boven $30.460. Ethereum steeg in de afgelopen week met 12,67% en staat weer boven de $2.100. De winst voor Ethereum kan als verrassend worden beschouwd, gezien het feit dat het netwerk eerder in de week zijn Shanghai Upgrade onderging. Door deze upgrade wordt bijna 16% van de ETH-voorraad vrijgegeven, omdat validators hun ingezette tokens kunnen verzilveren.

Op woensdag kondigde de failliete cryptobeurs FTX in een faillissementsrechtbank in Delaware aan dat het nu meer dan $7 miljard aan activa heeft. Deze activa zijn verdeeld over voornamelijk cash en grote crypto tokens. Een advocaat van FTX zei ook dat het bedrijf zijn beurs in juli wil heropenen, iets wat cryptohandelaren ertoe bracht de FTT-token meer dan 100% hoger te sturen.

Volgende week in de markten

Het winstseizoen begint volgende week met een aantal grote bedrijven die verslag uitbrengen. Kijk uit naar eerste-kwartaalrapporten van Charles Schwab, Bank of America, Johnson & Johnson, Netflix, Lockheed Martin, Goldman Sachs, Intuitive Surgical, The Bank of New York Mellon, United Airlines, Tesla, ASML, Morgan Stanley, IBM, Lam Research, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Phillip Morris, AT&T, American Express, Schlumberger en Procter & Gamble.