koersgrafiek met wereldkaart op achtergrond 

Het tweede kwartaal van 2023 kende een moeizame start toen de toenemende angst voor een economische recessie op Wall Street bleef wegen. Aandelen sloten lager in de verkorte vakantie week toen de S&P 500 zijn recente winning streak van vier weken zag breken. Na een bullish einde van het eerste kwartaal, koelden de belangrijkste gemiddelden voorspelbaar af toen investeerders de meest recente ronde van economische gegevens voor maart afwogen. Over het algemeen steeg de Dow Jones met 0,6%, de S&P 500 daalde met 0,1% en de NASDAQ daalde met 1,1% de afgelopen week.

Die economische gegevens kwamen in de vorm van een hoger dan verwacht wekelijks rapport over werkloosheidsaanvragen. De groei van de particuliere loonlijsten in maart vertraagde ook, wat bijdroeg aan het verhaal dat de werkgelegenheidssector de door de Fed gewenste krimp ziet. Op de feestdag vrijdag ondersteunden niet-agrarische loonlijsten voor maart dit verhaal verder, aangezien het de laagste opeenvolgende maandelijkse winst sinds december 2020 liet zien. Hoewel de markten pas maandag open zijn, stegen zowel de rente op staatsobligaties als de S&P 500-futures als gevolg van het nieuws.

 

Een deel van het negatieve sentiment deze week kwam naar aanleiding van het maandelijkse verkooprapport van de toonaangevende retailer Costco (NASDAQ: COST). Het groothandelsbedrijf zag de ergste achtereenvolgende maandelijkse daling in drie jaar sinds het begin van de pandemie. Consumentenmoeheid en een zwakkere economie zouden eindelijk hun tol kunnen eisen van de geliefde retailer. De netto-omzet voor maart steeg met slechts 0,5%, terwijl de online-omzet met 11,6% daalde. De aandelen van COST sloten de week ongeveer 2% lager af.

Fabrikant van elektrische voertuigen Tesla (NASDAQ: TSLA) was deze week opnieuw in het nieuws en om de verkeerde redenen. Ten eerste kondigde het bedrijf een totaal van 422.875 leveringen aan voor het eerste kwartaal en een totale productie van 440.808. Al met al vertegenwoordigt het een groei van 36% op jaarbasis vanaf het eerste kwartaal van 2022 en slechts een sequentiële groei van 4% vanaf het vierde kwartaal. Van die 422.875 leveringen waren er 412.180 van Model 3 of Model Y.

Vrijdag kondigde het bedrijf ook aan dat het de prijzen van zijn voertuigen in de Verenigde Staten terugdraait. Het is de vijfde prijsverlaging van Tesla sinds januari. De prijzen van al zijn modellen zijn op zijn website met 2% tot 6% verlaagd, een stap die sommige analisten zorgen baart over de winstmarges van het bedrijf voor de rest van het jaar.

Goldman Sachs gaf een waarschuwing af voor het komende cijferseizoen voor het eerste kwartaal. De bank schat dat de winst van de S&P 500 op jaarbasis met 7% zal dalen. Dit is veel sterker dan de daling van 1% ten opzichte van vorig kwartaal en zou de ergste daling op jaarbasis zijn sinds het derde kwartaal van 2020.

Wereldwijde markten

De Aziatische markten stegen vrijdag hoger toen de Noord-Amerikaanse en Europese markten pauzeerden om het lange paasweekend in acht te nemen. Ondanks de toenemende angst over de aanwezigheid van China in de Taiwanese wateren, sluiten de Nikkei, de Kospi en zowel de Shanghai- als de Shenzen-markt de week allemaal positief af. De Nikkei was deze week de grote verliezer en verloor meer dan 2,0% nadat energie- en auto-aandelen het moeilijk hadden. De heroplevende kracht van de yen woog ook op bedrijven die afhankelijk zijn van export naar andere landen.

De Europese markten werden vrijdag gesloten, maar boekten een verder positieve week. De STOXX 600-index bereikte vrijdag een nieuw hoogste punt in 52 weken, ondanks signalen van de Europese Centrale Bank dat er meer renteverhogingen op handen zijn. De banksector herstelde zich opnieuw na de recente volatiliteit, terwijl Duitsland zijn industriële productie in februari onverwacht met 2,0% zag stijgen.

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijzen stegen vanaf april en sloten voor de derde achtereenvolgende week positief. De verrassende aankondiging van de OPEC+ dat het de productie met nog eens 1,16 miljoen vaten per dag zou verlagen, zorgde voor hogere prijzen voor ruwe olie. Ondanks de oplopende spanningen in China en wat wordt gezien als een dreigende recessie in de VS, bereikten de olieprijzen meer dan $ 80,00 per vat. De WTI Crude mei 2023 futures sloten de week af op $80,46, terwijl de Brent Crude juni 2023 futures afsloten op $85,12.

De prijs van goud steeg tot boven het prijsniveau van $ 2.000 naarmate het dichter bij de hoogste prijs ooit van $ 2.075,47 van augustus 2020 kwam. De angst dat de VS in een economische recessie zou belanden, deed investeerders massaal naar de veilige haven van edelmetalen vluchten. De prijs van zilver steeg ook voor het eerst sinds afgelopen april boven de $25,00. Goud COMEX juni 2023 futures vereffenden de week op $ 2.023,70.

Crypto

Weer een trage week voor de cryptomarkten, aangezien de prijzen binnen een krap bereik blijven handelen. Bitcoin daalde de afgelopen zeven dagen licht met ongeveer 1,0%, terwijl Ethereum een stijging van 2,9% zag. Dogecoin zag de grootste rally van de week nadat Elon Musk, CEO van Twitter, het logo van de site een paar dagen had laten veranderen in de Shiba Inu-hond. Dit resulteerde in een stijging van de prijs van Doge met meer dan 35% tot meer dan $ 0,10. De rally was echter van korte duur, want Twitter had het logo tegen vrijdag weer veranderd in de bekende blauwe vogel, waardoor de prijs van Doge weer daalde naar $ 0,08.

 

De cryptowereld stond eerder deze week op zijn kop toen een gerucht de ronde deed dat er een Interpol Red Notice was uitgegeven voor Binance-oprichter CZ. De cryptische tweet is verzonden door influencer Cobie (@cobie) in SHA256 Hash-code. Het werd door sommigen ontcijferd om te lezen dat Interpol een rode kennisgeving voor CZ had uitgegeven. Cobie corrigeerde dat een paar uur later, maar het was genoeg om zowel Bitcoin als de BNB Coin van Binance in een tijdelijke spiraal te brengen.

Volgende week op de Markten

Nu de markten maandag weer opengaan, staat er een enorm belangrijke week voor de deur voor beleggers. Op woensdag ontvangen we de CPI- en Core CPI-rapporten voor maart, evenals de Producer Price Index, en verschillende toespraken van leden van de Fed, waaronder de notulen van de FOMC-vergadering van maart. 

Het winstseizoen begint volgende week met de grote banken, aangezien JPMorgan, Wells Fargo, Blackrock en Citigroup vrijdag samen met UnitedHealth Group rapporteren.