koersgrafiek met wereldkaart op achtergrond 

De rally tot eind maart duurde tot en met vrijdag toen alle drie de grote indices opnieuw hoger sloten. In wat alleen kan worden omschreven als een volatiel kwartaal, sloot Wall Street de periode van drie maanden bullish af. Eind maart was de S&P 500 met 7,03% gestegen, de NASDAQ liep voorop met een stijging van 16,77% en de Dow Jones had een bescheiden winst van 0,38%. Het was het best presterende kwartaal van de NASDAQ sinds 2020.

Maar het was op zijn zachtst gezegd geen vlotte rit. Het kwartaal ontspoorde bijna door de bankencrisis die begin maart de kop opstak. Ondanks de ondergang van Silvergate Capital, Signature Bank en de verkoop van Silicon Valley Bank en Credit Suisse, trapten investeerders harder op het pedaal, wat aangeeft dat de bulls vanaf nu weer de controle over de markten hebben.

 

Op vrijdag kregen de markten een extra boost omdat het kern-PCE-cijfer lager uitkwam dan verwacht voor de maand februari. De PCE of kernindex voor persoonlijke consumptie-uitgaven vertoonde een stijging van 4,6% op jaarbasis, wat onder de verwachtingen van analisten lag. De kern-PCE-index is de favoriete maatstaf van de Fed voor de inflatie in de Amerikaanse economie. Beleggers drukten snel op de koopknop na het rapport, omdat dit een indicatie zou kunnen zijn dat de Fed op het punt staat haar renteverhogingsprogramma te beëindigen.

Eerder deze week werd de Walt Disney Company (NYSE: DIS) het zoveelste bedrijf dat de Metaverse verliet. Disney kondigde aan dat het zijn hele Metaverse-team zou ontslaan als onderdeel van het bredere kostenbesparingsprogramma dat het bedrijf doormaakt. Terugkerende CEO Bob Iger is van plan om het komende jaar 7.000 banen en tot 5,5 miljard dollar aan kosten te schrappen.

Het satellietbedrijf Virgin Orbit (NASDAQ: VORB) van Sir Richard Branson was het laatste slachtoffer in 2023. Het bedrijf kondigde aan dat het zijn activiteiten in de nabije toekomst zou stopzetten vanwege aanhoudende financiële problemen. Virgin Orbit schrapt 85% van haar personeelsbestand of ongeveer 675 werknemers. De aandelen van VORB daalden vrijdag met 41%.

De aandelen van fabrikant van elektrische vrachtwagens Rivian (NASDAQ: RIVN) stegen vrijdag hoger nadat de EPA aankondigde dat meer voertuigen in de staat Californië emissievrij zullen zijn. Deze ontwikkeling komt twee dagen nadat Rivian zijn prijs zag stijgen na het melden van hoger dan verwachte voertuigleveringen voor het eerste kwartaal. De aandelen van Rivian stegen vrijdag met 7,5%, terwijl marktleider Tesla (NASDAQ: TSLA) 6,24% won om het prijsniveau van $ 200 terug te winnen.

Een paar aandelenaanbiedingen stuurden vrijdag twee meme-aandelen naar nieuwe dieptepunten. Bed Bath and Beyond (NASDAQ: BBBY) en Nikola (NASDAQ: NKLA) liggen allebei aan de beademing na een poging om kapitaal op te halen door middel van een aandelenverkoop. BBBY daalde met 28% tot slechts $ 0,43 per aandeel, terwijl Nikola met 13,57% daalde om de sessie af te sluiten op $ 1,21.

Wereldwijde markten

De Aziatische markten volgden vrijdag ook in het groen, waarmee een nieuwe sterke week voor aandelen in de regio werd afgesloten. De Nikkei, de Hang Seng, de Shanghai Stock Exchange en de KOSPI-index in Korea sloten de week allemaal hoger. Japan blijft kracht tonen, aangezien de inflatiecijfers na een piek in december opnieuw lager uitkwamen.

De bullishness werkte aanstekelijk, aangezien de Europese markten deze week ook hoger stegen en daar het eerste kwartaal mee afsloten. De FTSE 100, de DAX, de CAC 40 en de pan-Europese STOXX 600 leverden beleggers allemaal ruime winsten op. De STOXX 600 boekte een stijging van 7% in het eerste kwartaal, ondanks wat late onrust vanuit de banksector.

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijs steeg voor de tweede week op rij doordat het kernsentiment van de PCE-index ook op de grondstoffenmarkt doorsijpelde. Het positieve einde van het kwartaal en de wegebbende angst voor een bankencrisis drijven de prijzen van activa op, waaronder die van olie. Voor de week sloten de WTI Crude-futurescontracten van mei 2023 meer dan $ 6,00 per vat op $ 75,70, terwijl de Brent Crude-futurescontracten van juni 2023 de week afsloten op $ 79,89.

De goudprijs steeg deze week met $ 6,00 als afsluiting van een sterke maart waarin het edelmetaal meer dan $ 150,00 in waarde won. Al met al was het de beste maandelijkse prestatie voor goud sinds juli 2020. De zilverprijs sloot de week af op $ 24,04. De overtuiging dat de Fed aan het einde van haar cyclus van renteverhogingen zou kunnen zijn, heeft de markten naar een bullish gebied gedreven tegen het eerste kwartaal. De prijs van goud COMEX juni 2023 futurescontracten werd deze week vereffend op $1.987,00.

Crypto

Het was een relatief rustige week voor de cryptomarkt. De meeste grote tokens marcheerden samen met aandelen naar voren. Bitcoin en Ethereum wonnen respectievelijk 3,94% en 4,23% voor de week, terwijl XRP met een stijging van 27,18% naar de top 6 crypto's steeg op basis van marktkapitalisatie. Andere grote winnaars deze week waren Cardano (ADA), Stellar Lumens (XLM) en Chainlink (LINK).

 

Bitcoin sloot maart af met zijn derde opeenvolgende maandelijkse groene kaars. Historisch gezien betekende dit de komst van een nieuwe bullmarkt. Dit gebeurde eerder in 2012, 2016 en 2019. Bitcoin sluit het eerste kwartaal van 2023 met een winst van 71,75%, aangezien het probeert het prijsniveau van $ 30.000 in april terug te winnen.

Volgende week op de Markten

Met een nieuwe maand komen nieuwe gegevens van de vorige maand over de toestand van de Amerikaanse economie. De ISM Manufacturing-index en het US Employment Report voor maart zullen ons het eerste inzicht geven in de huidige inflatieniveaus.

Een week uitstel op de inkomstenkalender voordat we de week erna als eerste het eerste kwartaalcijfersseizoen induiken. Zoals altijd zullen de grote banken de aftrap geven in wat een interessant rapport zou moeten zijn na de bijna ineenstorting van het banksysteem eerder in maart.