beurskoersen met wereldkaart op achtergrond

Aandelen stegen deze week voorzichtig hoger, opnieuw onder aanvoering van grote tech-aandelen, terwijl beleggers probeerden afstand te nemen van de recente ellende in de bankensector. Zoals verwacht kondigde Fed-voorzitter Jerome Powell nog een renteverhoging van 25 basispunten aan, waardoor de Amerikaanse centrale bank nu negen opeenvolgende renteverhogingen heeft doorgevoerd. De huidige Fed Funds-doelstelling ligt tussen 4,75% en 5,0%.

Opmerkelijk was de havikistische toon van Powell. De Fed-voorzitter verklaarde dat er voorlopig geen renteverlagingen gepland staan voor 2023. Desondanks hebben de markten al een renteverlaging voor de tweede helft van het jaar ingebakken. Na Powells toespraak daalden de aandelen woensdag richting het slot, maar donderdag en vrijdag zorgden voor een mooi herstel van de belangrijkste indices.

 

Afgelopen week voegde de Dow Jones 0,4% toe, de S&P 500 won ongeveer 1,4%, terwijl de NASDAQ de weg leidde met een weekwinst van 1,6%. 

Meer moeilijkheden deze week van de grote banken, zoals Deutsche Bank (NYSE: DB), die vrijdag tijdens de Europese handel met maar liefst 14% daalde. Het Amerikaanse ADR-aandeel van Deutsche Bank sloot de sessie met 3,1% verlies, en bijna 5%  verlies voor de week. Regionale bank PacWest Bancorp (NASDAQ: PACW) tuimelde deze week met meer dan 13% naar een nieuw 52-weeks dieptepunt van slechts $5,00. De aandelen stegen vrijdag en het aandeel sloot de week af op $9,55. 

Apple Inc (NASDAQ: AAPL) had opnieuw een sterke week met een stijging van 3,3%. Het bedrijf kondigde een nieuwe investering van 1 miljard dollar aan in de productie van speelfilms voor de box office en zijn AppleTV-platform. NVIDIA (NASDAQ: NVDA) had opnieuw een gloeiend hete week, met een stijging van 4,5% ondanks een afkoeling op vrijdag. De chipmaker is nu het best presterende aandeel van de NASDAQ in 2023, met een stijging van bijna 87% sinds het begin van het jaar. 

Short seller Hindenburg Research bracht zijn nieuwste rapport uit en richtte zich deze keer op fintechbedrijf Block (NYSE: SQ). Het bedrijf van Jack Dorsey zou criminele fraude en activiteiten toestaan via zijn Cash App-platform. Hindenburg zou voormalige werknemers hebben geïnterviewd die verklaarden dat tot 75% van de Cash App-accounts nep zijn. De short seller bestelde zelfs een Cash Card onder de naam Donald J Trump, die naar eigen zeggen zonder vragen aankwam. Block heeft gereageerd door te zeggen dat het zal samenwerken met de SEC om juridische stappen te ondernemen tegen Hindenburg. Aandelen Block daalden donderdag met meer dan 20% en sloten de week af met een verlies van 17,5%. Hindenburg maakte bekend dat het short zit in het aandeel Block. 

Overzicht wereldwijde markten

De Aziatische markten gingen deze week omhoog, ondanks enkele gemengde economische cijfers van een aantal belangrijke spelers. De Nikkei steeg ondanks de krimp van de Japanse fabrieksactiviteit voor de vijfde maand op rij. Het cijfer steeg wel op maandbasis ten opzichte van februari. Een positief punt voor Japan is dat de kerninflatie eindelijk voor het eerst in veertien maanden is gedaald, wat erop wijst dat de economie een draai zou kunnen maken. De Hang Seng Index en de Shanghai Stock Exchange stegen ook hoger, nu president Xi Jinping deze week president Poetin in Rusland bezoekt.

De Europese markten veerden op na een wankele reactie op de bankproblemen van vorige week. Vrijdag was er rood over de hele linie, waardoor een deel van de winst van eerder in de week werd getemperd. De problemen van de Duitse financiële reus Deutsche Bank waren genoeg om de Europese aandelen lager te sturen. De Bank of England verhoogde de rente met 25 basispunten na een onverwachte stijging van de inflatie in het land. Ondanks alle problemen rond Credit Suisse verhoogde Zwitserland deze week ook zijn rente met 50 basispunten.

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijs veerden vorige week lichtjes op na hun slechtste week van het jaar. De sector lijdt nog steeds onder een gebrek aan vraag wereldwijd, in combinatie met een groeiende vrees voor een wereldwijde recessie, en stakingen in Frankrijk deze week. Verdere renteverhogingen wogen deze week ook op grondstoffen, hoewel olie er nog steeds in slaagde terug te veren van zijn dieptepunten. Voor de week sloten WTI Crude May 2023 termijncontracten op $69,20, terwijl Brent Crude May 2023 termijncontracten de week afsloten op $74,99. 

Goud zette zijn recente sterke prestatie voort, en piekte tweemaal boven het prijsniveau van $2.000,00. Het edelmetaal sloot de week af op $1.981,00 en veel analisten geloven dat het in de komende maanden verder zal gaan naar nieuwe all-time highs.

Crypto overzicht

Een tamelijk onbewogen week voor de belangrijkste cryptomarkten, wat een goed teken zou kunnen zijn dat de industrie veerkrachtig wordt. Bitcoin en Ethereum handelden beide relatief vlak, met respectievelijk een winst van 0,32% en een verlies van 2,1% voor de week. Het feit dat beide mega-cap tokens gezonde steunniveaus hebben gehandhaafd, zou kunnen aantonen dat de markten relatieve kracht tonen, vooral in het licht van de recente moeilijkheden in de banksector.

 

In cryptonieuws was het een nogal bewogen week. Het Ethereum Layer-2 protocol, Arbitrum, lanceerde officieel zijn langverwachte ARB token airdrop naar bijna 625.000 wallets. De prijs van ARB stuiterde tot $11,80 maar is op het moment van dit schrijven teruggevallen tot $1,25. 

Terraform Labs oprichter Do Kwon werd deze week gearresteerd met valse Costa Ricaanse documenten op een luchthaven in Montenegro. Het in ongenade gevallen crypto-icoon probeerde te vluchten naar Dubai, waar uitleveringswetten als restrictief bekend staan. Kwon wordt in meerdere rechtsgebieden aangeklaagd, waaronder Singapore, de Verenigde Staten en zijn geboorteland Zuid-Korea. 

Volgende week in de markten

Volgende week verschijnen enkele definitieve economische rapporten voor maart: de indexen PCE, Core PCE en Consumer Sentiment. Volgende week nog enkele late winstrapporten van bedrijven als Micron Technology, BioNTech SE, Lululemon Athletica en Walgreens Boots Alliance.