aandelen koersen en grafiek met wereldkaart op achtergrond 

Het was opnieuw een moeilijke week voor de financiële sector, want verschillende regionale banken voelden de stress van het huidige economische klimaat. Slechts een week nadat banken als Silvergate Capital en Silicon Valley Bank beide hun deuren voorgoed sloten, hadden andere banken als First Republic Bank (NYSE: FRC) een noodhulpprogramma van andere grote banken nodig. Aandelen van FRC raakten in een vrije val en zijn de afgelopen maand met meer dan 81% gedaald.

De zure week voor financiële aandelen leidde tot een kapitaalinstroom naar tech mega-cap aandelen. Aandelen van Apple (NASDAQ: AAPL) voegden 4,8% toe, Microsoft (NASDAQ: MSFT) 12,9%, Alphabet (NASDAQ: GOOGL) 12,8%, NVIDIA (NASDAQ: NVDA) 13,8%, en Amazon (NASDAQ: AMZN) en Meta Platforms (NASDAQ: META) wonnen beide 10%. De NASDAQ ging deze week aan kop met een stijging van 4,41%, gevolgd door een winst van 1,4% voor de S&P 500. De Dow Jones was de enige negatieve index met een bescheiden verlies van 0,15%.

 

Ook grotere banken hebben de afgelopen weken de druk gevoeld. Bank of America (NYSE: BAC), Wells Fargo (NYSE: WFC) en Goldman Sachs (NYSE: GS) bereikten allemaal nieuwe dieptepunten voor het lopende jaar. Credit Suisse bereikte een nieuw dieptepunt aller tijden, met een koers van slechts $2,00 per aandeel bij de slotbel van vrijdag. Credit Suisse kondigde aan $54 miljard te ontvangen van de Zwitserse Centrale Bank. Is dit een koopmoment voor opportunistische beleggers? Misschien is het beter te wachten tot het stof is neergedaald, want deze banken zijn misschien niet de enige dominostenen die zullen vallen.

FedEx (NYSE: FDX) rapporteerde zijn winst op donderdag en de aandelen stegen met bijna 11% in de uitgebreide handel en nog eens 8% op vrijdag. Het bedrijf overtrof de ramingen van Wall Street voor de winst per aandeel, maar miste de omzet. FedEx verhoogde echter de verwachtingen voor het hele jaar en verwacht tegen 2025 meer dan $4 miljard aan kosten te kunnen besparen.

Het eerder genoemde NVIDIA steeg vrijdag verder nadat Morgan Stanley het aandeel had opgewaardeerd van equal weight naar overweight. NVIDIA's aandeel is in 2023 “on fire” en steeg tot nu toe meer dan 79%. Het aandeel zou het momentum volgende week kunnen vasthouden wanneer het bedrijf zijn vlaggenschip GTC-conferentie houdt om zijn toekomst in de AI-wapenwedloop te presenteren.

Aandelen van Baidu (NASDAQ: BIDU) hadden een belangrijke week toen het bedrijf zijn ChatGPT en Google Bard rivaal, Ernie, presenteerde. De Chinese techgigant stapt op een grote manier in de Kunstmatige Intelligentie-race. Hoewel de aandelen aanvankelijk daalden na de presentatie, veerden ze vrijdag op nadat Baidu aankondigde dat het nu robotaxi's kan bedienen in China. Aandelen van Baidu sloten de week 10,9% hoger af.

Overzicht wereldwijde markten

De Aziatische markten eindigden de week sterk na het nieuws dat de Fed de banken op Wall Street zou redden. De Nikkei sloot bijna 2% lager, terwijl de Hang Seng Index en de Shanghai Stock Exchange Index bescheiden winsten boekten. Chinese tech-aandelen veerden samen met de NASDAQ op om de week af te sluiten. Zoals eerder vermeld, leidde Baidu de weg in Hongkong en won vrijdag meer dan 15%.

De problemen in de banksector sloegen deze week over naar Europa, waar alle belangrijke indices kelderden. Credit Suisse was de voornaamste aanleiding, maar de vrees voor een besmetting van de financiële sector bleef de Europese beleggers parten spelen. In totaal sloten de FTSE 100, de DAX, de CAC 40 en de STOXX 600 de week negatief af.

Grondstoffen in de schijnwerpers

De prijs voor ruwe olie daalde deze week tot een dieptepunt in drie maanden, terwijl de sector zijn slechtste week van 2023 beleefde. De onrust in het financiële systeem trof ook grondstoffen, die vaak een voorlopende indicator zijn van economische onrust. De WTI Crude april 2023 futures contracten sloten deze week op 66,34 dollar, terwijl de Brent Crude mei 2023 futures contracten de week afsloten op 72,97 dollar.

Niet verrassend, met het financiële systeem in zulk tumult deze week, sprong de goudprijs hoger richting $2.000 prijsniveau. Het was de beste week voor het edelmetaal in drie jaar en met meer economische onzekerheid in het verschiet, geloven velen dat goud zijn all-time high prijzen in de komende weken opnieuw zou kunnen testen. De goud COMEX april 2023 termijncontracten sloten de week af op $1.993,70.

Crypto 

Hoe goed de week van goud en technologieaandelen ook was, niets is te vergelijken met de plotselinge stijging van de prijs van Bitcoin. De grootste cryptocurrency ter wereld steeg deze week met maar liefst 36% in prijs en kwam op het moment van schrijven ruim boven de $27.000 uit. De winst die Bitcoin deze week boekte, is slechts een andere uitwas van de financiële crisis die zich over de hele wereld afwikkelt. Ethereum voegde 25% toe en Binance's BNB won 22% tijdens de rally.

Verrassend genoeg volgden de Altcoin koersen niet zo agressief, ondanks de aanzienlijke winsten van de week. Bitcoin overtrof alle andere grote cryptonamen, met een aanzienlijke marge. Er waren een paar opmerkelijke uitzonderingen, waaronder DeFi specialist Fantom (FTM) die met 48% steeg en ImmutableX (IMX) die een indrukwekkende 81% won in de aanloop naar de lancering van Illuvium NFT en geruchten over een nieuw groot partnerschap dat wordt aangekondigd. Over het geheel genomen was het de beste week voor de cryptomarkt sinds 2021.

Volgende week in de markten

Kunnen we meer gevolgen zien van de bankencrisis in de Verenigde Staten? Alle ogen zullen gericht zijn op de FOMC-vergadering in het midden van de week om de volgende ronde van renteverhogingen te bepalen. Velen zetten in op een verhoging met 25 basispunten door Fed-voorzitter Powell, ondanks de gebeurtenissen in de financiële sector. Enkele opmerkelijke inkomsten volgende week van bedrijven als Nike, Accenture plc, General Mills en Chewy.